Κομπόστα Δαμάσκηνο Υλικά:2 φλυτζ. τσαγιού δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
νερό, φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση:Πλένετε τα δαμασκηνα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βράζετε επί 40 λεπτά. Προσθέτετε, αν θέλετε, μία ή δύο φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
Άλλος τρόπος:Πλένετε τα δαμάσκηνα καλά, τα σκεπάζετε με νερό και αφήνετε να μείνουν μια νύχτα. Την επόμενη, τα βράζετε επί 20 λεπτά, προσθέτετε τη φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και αφήνετε να βράσουν επί 5 λεπτά ακόμη.
ΣΗΜ: Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, για να βράσετε τα δαμάσκηνα, κρασί και νερό σε ίσα μέρη ή προσθέστε μαζί με τη ζάχαρη λίγο κονιάκ ή ρούμι.
Δαμάσκηνα φρέσκα γλυκό Υλικά:1 κιλό δαμάσκηνα
300 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο ποτήρι νερό
Εκτέλεση:Καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα που πρέπει να είναι ώριμα. Τα κόβουμε στη μέση και τους αφαιρούμε το κουκούτσι. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και όταν πάρει μία βράση, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Τ' ανακατεύουμε συνεχώς για μισή ώρα. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και ξερά δαμάσκηνα, με τη διαφορά ότι πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε λίγο για να φουσκώσουν.
πηγή: αυθεντικές πολίτικες συνταγές της Λωξάνδρας τεύχος 988 νέα σειρά 2008. Μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού & λικέρ. Τηλεθεατής.Έπεται και συνέχεια
