χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Kαρχαρίες της Μεσογείου  (Αναγνώστηκε 1267 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Kαρχαρίες της Μεσογείου
« στις: Ιούνιος 12, 2008, 04:35:37 μμ »
Ακούγεται περίεργο, αλλά κάποτε υπήρχαν στη Μεσόγειο σφυροκέφαλοι και γαλάζιοι καρχαρίες. Σήμερα, τα περισσότερα είδη καρχαριών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, δείχνει μελέτη που βασίστηκε στα αρχεία των ψαράδων για τους τελευταίους δύο αιώνες.

«Μέχρι πρόσφατα, τα είδη αυτά δεν είχαν εμπορική αξία» σχολιάζει στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας Φρανσέσκο Φερέτι του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. Οι καρχαρίες της Μεσογείου ήταν «παράπλευρες απώλειες των αλιευτικών που κυνηγούσαν σημαντικά είδη όπως ο τόνος -οπότε μειώνονταν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς» εξηγεί.

Οι καρχαρίες και οι συγγενείς τους τα σαλάχια είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς αναπτύσσονται και αναπαράγονται αργά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Στη θάλασσα της Μεσογείου υπάρχουν 47 διαφορετικοί καρχαρίες, από τους οποίους οι 20 είναι κυνηγοί στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Για 5 από αυτά τα 20 είδη, τα ιστορικά αρχεία είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθούν οι απώλειες, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Conservation Biology.

O πληθυσμός του σφυροκέφαλου μειώθηκε κατά 99,99% τα τελευταία 200 χρόνια. Εξαφανίστηκαν από τα παράλια νερά γύρω στο 1900 και τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται να απουσιάζουν και από το ανοιχτό πέλαγος. Από τα παράλια ύδατα έχουν επίσης εξαφανιστεί ο γαλάζιος καρχαρίας και δύο είδη σκομπροκαρχαρία (λάμνες).

Για τα υπόλοιπα 15 από τα είδη που εξετάστηκαν, τα αρχεία δεν ήταν επαρκή, ωστόσο η παρακμή τους είναι εμφανής.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Lenfest Ocean Program.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=909190&lngDtrID=252
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής