Χθες δεν ήξερα τι να μαγειρέψω για βραδυνό και κατέληξα να αυτοσχεδιάσω κάτι που μ'άρεσε πολύ εν τέλει, οπότε είπα να γράψω τη συνταγή:
Υλικά:
1 ματσάκι σπαράγγια
100γρ. μανιτάρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
Τριμμένη φλούδα από 1 λεμόνι
Γάλα σόγιας (χρησιμοποίησα το μπλε της Provamel, με χυμό μήλου και ασβέστιο)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ταλιατέλες ή άλλο είδος μακαρονιών της αρεσκείας σας.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 3 κομμάτια για κάθε σπαράγγι). Τα μαγειρεύουμε στον ατμό για 4-5 λεπτά, και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια για 3 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, το σκόρδο και τις φλούδες λεμονιού και σωτάρουμε για 2 ακόμα λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μετά πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι από πάνω και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα roux*. Προσθέτουμε γάλα σόγιας σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να δημιουργηθεί μία κρεμώδης σάλτσα, στην πυκνότητα που θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε πάνω σε βρασμένα μακαρόνια.
Δεν έβγαλα φωτογραφία, αλλά θα φροντίσω να το κάνω την επόμενη φορά που θα επιχειρήσω αυτή τη συνταγή.
*Θα ήμουν υπόχρεη σε όποιον μπορεί να μεταφράσει το roux στα ελληνικά. Roux είναι όταν ανακατεύουμε λίπος (βούτυρο ή λάδι) με αλεύρι, και το χρησιμοποιούμε ως βάση για σάλτσες. Δε χρειάζεται ούτε πολύ λάδι (εγώ έβαλα λιγότερο από 1 ακόμα κουταλιά λάδι), ούτε πολύ αλεύρι (περίπου 1,5 κουταλιά;). Αν βάλετε αρκετό αλεύρι, να έχετε υπόψη ότι η σάλτσα θα πήξει πολύ, οπότε ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο γάλα σόγιας (ή ό,τι άλλο θέλετε να χρησιμοποιήσετε).