Πέστο με κόλιανδρο, κρεμμυδάκια και αμύγδαλα
Υλικά για 1 1/2 φλιτζάνι
3 κουπ. βασιλικό χοντροκομμένο
1 1/2 κουπ. φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το περισσότερο από το πράσινο μέρος τους)
2/3 κουπ. ελαφρά καβουρντισμένη αμυγδαλόψιχα (με το φλούδι)
1 κουτ. γλυκού μαύρο ή λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1-2 μικρές φρέσκιες καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες (κατά βούληση)
3-4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
5 κουπ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι όσο θέλετε
Εκτέλεση
Βάλτε τα υλικά (βασιλικό, κόλιανδρο, κρεμμυδάκια, αμύγδαλα, πιπέρι, πιπεριές, ξίδι) μέσα σε μπλέντερ ή μίξερ και δουλέψτε τα, ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ και καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του δοχείου με σπάτουλα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέστε το ελαιόλαδο λίγο λίγο και συνεχίστε να δουλεύετε μέχρις ότου αναμειχθεί τελείως με τον πράσινο πολτό.
Προσθέστε αλάτι, αν θέλετε.
Βάλτε το πέστο σε γαβάθα σερβιρίσματος ή σε βαζάκια, αν πρόκειται να το διατηρήσετε, και καλύψτε την επιφάνειά του με λάδι. Αφήστε το στο ψυγείο για 2-3 ώρες προτού να σερβίρετε.
Διατηρείται για 6-8 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου.