Καταρχήν δεν θα περίμενα να πιστέψω κάτι μόνο αν πιστοποιηθεί επίσημα από το Υπουργείο Υγείας!
Όπως θα διαβάσεις παρακάτω οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί σε λανθασμένα συμπεράσματα για το συνδιασμό πρωτεϊνών 1) γιατί έκαναν εργαστηριακές έρευνες σε αρουραίους αντί για ανθρώπους και 2) συγκρίνουν τις ποσότητες πρωτεϊνης και αμινοξέων με κριτήριο την πρωτεϊνη στο αυγό. ....
:

Και αντιγράφω:
Συνδυασμός Πρωτεϊνών – είναι αναγκαίος;Όχι, δεν είναι απαραίτητος!
Εργαστηριακές έρευνες σε αρουραίους επίσης οδήγησαν σε λάθος συμπεράσματα για τον συνδυασμό των πρωτεϊνών. [2] Δυστυχώς ο συνδυασμός των πρωτεϊνών έχει κερδίσει έδαφος με τα χρόνια. Βασίστηκε στην ιδέα ότι συμπληρωματικές πρωτεϊνικές τροφές με διαφορετικά περιορισμένα αμινοξέα, όπως τα φασόλια και τα δημητριακά, πρέπει να τρώγονται σε κάθε γεύμα προκειμένου να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα των αμινοξέων.
Οι πρωτεΐνες στην τροφή έχουν μία χαρακτηριστική δομή, με υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων αμινοξέων και χαμηλότερες κάποιων άλλων. Για πολλά χρόνια η ποιότητα της πρωτεΐνης αντικατοπτριζόταν στη δομή των αμινοξέων της και η μέτρησή της γίνονταν σε σύγκριση με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αυγό της κότας που μετρούνταν ως 100%. Με αυτή τη μέθοδο, σε κάθε πρωτεΐνη το αμινοξύ που βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από τη μονάδα μέτρησης θεωρείται το περιορισμένο αμινοξύ.
Αυτό δεν είναι αναγκαστικά το αμινοξύ που βρίσκεται στο χαμηλότερο απόλυτο ποσοστό αλλά αυτό που βρίσκεται στη χαμηλότερη αναλογία συγκρινόμενη με την πρωτεΐνη στο αυγό μιας κότας! Στα περισσότερα δημητριακά και σπόρους, το περιορισμένο αμινοξύ είναι η λυσίνη, ενώ στα όσπρια είναι η μεθειονίνη. Η τρυπτοφάνη είναι το περιορισμένο αμινοξύ στο καλαμπόκι, και στο βοδινό η μεθειονίνη. Αν και όλες οι τροφές έχουν ένα περιορισμένο αμινοξύ, οι περισσότερες έχουν όλα τα αμινοξέα σε επαρκής ποσότητες για την ανθρώπινη υγεία.
Ακόμη και στους χορτοφάγους πολλές φορές συνιστάται ο συνδυασμός των φυτικών πρωτεϊνών με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η συμβουλή θεωρείται πλέον πολύ ξεπερασμένη. Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τις ποσότητες πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να είναι σε ισορροπία αλλά πολλές έρευνες πάνω σε ανθρώπους έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απαραίτητο και ούτε ισχύει πάντα.
Η διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές εύκολα παρέχουν τα συνιστώμενα ποσά όλων των απαραίτητων αμινοξέων, και ο συνδυασμός των πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα δεν είναι απαραίτητος. Η πρωτεΐνη της σόγιας είναι για την ακρίβεια ισάξια σε βιολογική αξία με την ζωική πρωτεΐνη. [2] Lappe, F.M. (1976). Diet for a Small Planet. New York: Ballantine Books.
Περισσότερα στο παρακάτω λινκ:http://www.vegansociety.gr/diatrofh.html