καλως ήρθες AVS!
Διαβάζοντας κανείς τη σχετική
επιστημονική βιβλιογραφία, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τους σκύλους (και για άλλα θέματα). Πολλούς από αυτούς τους αναφέρεις στο πόστ σου και θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις την άκρη. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν έχει το χρόνο να ασοληθεί, και αναγκαστικά πιστεύει χωρίς κριτικό πνεύμα ό,τι του λένε οι κτηνίατροι, οι οποίοι πολλές φορές λένε πράγματα χωρίς πραγματικά να τα έχουν μελετήσει, τα οποία ΔΕΝ είναι πάντα σωστά ή δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Και σαν αποτέλεσμα οι μύθοι διαιωνίζονται. Είναι ένας φαύλος κύκλος τον οποίον μπορείς να σπάσεις μόνο με προσωπικό χρόνο και διάβασμα από έγκυρες πηγές.
Θα σου απαντήσω σε αυτά που γράφεις παραθέτοντας αποσπάσματα από τη Wikipedia.
Το σκυλι ειναι σαρκοβορο θηλαστικο δεν μπορει να ζησει με οσπρια και λαχανικα,γιαυτο και εχει δοντια αρπαχτικου για να μπορει να σπαει κοκκαλα και να ξεσκιζει τις σαρκες.Το 70-80% της διατροφης του πρεπει να αποτελειται απο κρεας και κοκκαλα ωμα και το υπολοιπο 20-30% απο λαχανικα σε πολτο.
The classification in the Order Carnivora does not necessarily mean that a dog's diet must be restricted to meat; unlike an obligate carnivore, such as the cat family with its shorter small intestine, a dog is neither dependent on meat-specific protein nor a very high level of protein in order to fulfill its basic dietary requirements.
Δηλαδη οτι θα ετρωγε αν επρεπε να τραφει μονο του.Θα σκοτωνε ενα λαγο για παραδειγμα,θα ετρωγε στο κρεας με τα κοκκαλα και οτι περιεχει μεσα το στομαχι του σκοτωμενου λαγου γιατι το σκυλι δεν μπορει να απορροφησει διαφορετικα τα θρεπτικα συστατικα των λαχανικων.
Dogs are able to healthily digest a variety of foods including vegetables and grains, and in fact dogs can consume a large proportion of these in their diet.Και επιπλέον να προσθέσω, χρησιμοποιώντας κοινή λογική: Αν ο σκύλος σκοτώσει έναν λαγό ο οποιος μόλις έφαγε και έχει γεμάτο στομάχι μέ
άπεπτες τροφές, αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος θα έχει κάποιου είδους δυσπεψία; Αμφιβάλλω. Τέλος,
In the wild, dogs can survive on a vegetarian diet when animal prey is not available. Τα οσπρια ειναι απαγορευτικα!Σε μικρη ποσοτητα 1-2 κουταλιες δεν πειραζουν καθολου αλλα σε καθημερινη βαση η μεσα στην διατροφη του σκυλου μονο κακο μπορουμε να κανουμα.Το ιδιο και τα δημητριακα.
Αυτό που γράφεις είναι πολύ σημαντικό αν είναι αλήθεια. Όμως παρά το ψάξιμο, δεν έχω βρει επιστημονικές πηγές που να το υποστηρίζουν αυτό. Αν μου έχουν διαφύγει, μπορείς να μας δώσεις τις αναφορές. Βλ. επίσης παραπάνω. Αν πράγματι ήταν έτσι, τα όσπρια τα όσπρια θα αναφέρονταν ΣΑΦΩΣ στον κατάλογο των επικίνδυνων τροφών για σκύλους -- όμως, ίσα ίσα, αναφέρονται ως ένα από τα τρόφιμα που χρειάζεται ο σκύλος για να λαμβάνει L-καρνιτίνη όταν κάνει φυτική διατροφή.
Να προσθέσω επισης ότι το μέγιστο ποσοστό πρωτείνης (φυτικής και ζωικής) που συνιστάται είναι 40% της διατροφής.
This level of protein [40%] corresponds to the percentage of protein found in the wild dog's diet when prey is abundant; higher levels of protein seem to confer no added benefit.Το οτι βαλαμε τα σκυλια στο σπιτι, δεν σημαινει οτι εχουν αλλες αναγκες απο το σαρκοβορα θηλαστικα,δεν αλλαζει τιποτα σε αυτο,ειναι σαν να θελουμε να βαλουμε ενα αγριο σακροβορο ζωο πχ ενα λιονταρι στο σπιτι και να του αλλαξουμε την διατροφη,εγω το βλεπω ακριβως ιδιο.
Ακριβώς όπως τα λες είναι. Τα βάζουμε στο σπίτι μας για δική μας ευχαρίστηση. Όσο αφύσικο είναι να πάρεις ένα λιοντάρι από τη ζούγκλα και να το βάλεις σπίτι σου, και να αναπαράγεις τεχνητά γενιές και γενιές αφύσικων λιονταριών, το ίδιο αφύσιο είναι να κάνεις το ίδιο και με τον σκύλο, όπως κάνει η κοινωνία μας. Κατά τη γνώμη μου ο μόνος λόγος για να έχει κανείς σκύλο είναι να τον έχει σώσει από θάνατο και κακουχίες, όχι για να "του κάνει παρέα" ή για να του στολίζει το σπίτι και τη ζωή. Εδώ έχουμε φτάσει, όμως, και θεωρούμε αυτονόητο να γονιμοποιούμε γενιές και γενιές αυτού του είδους, και να δημιουργούμε αδέσποτα ζώα (γιατί κάποια είναι "ανεπιθύμητα" αφού γεννηθούν) κατά εκατομμύρια.... (αν έχεις δει το
earthlings θα γνωρίζεις την έκταση του προβλήματος).
Κατα την γνωμη μου η μονη λυση αν δεν θελουμε να σκοτωνονται αλλα ζωα για να τρωει το δικο μας σκυλι,θα ηταν να του φερθουμε οπως σε ενα οποιοδηποτε αλλο ζωο,δηλαδη να μην το παρουμε στο σπιτι μας και να μην το κανουμε κατοικιδιο.
Πολλές φορές δεν έχεις την επιλογή να ΜΗΝ το πάρεις στο σπίτι σου. Το βρίσκεις μισοσκοτωμένο στο δρόμο, χτυπημένο από αυτοκίνητο. Έχεις την πολυτέλεια να πεις "δεν το παίρνω σπίτι μου";
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορούμε και να σώσουμε ένα σκυλί, και να του δίνουμε vegan διατροφή, όπως κάνουν χιλιάδες vegans σε όλον τον κόσμο.

Καλώς μας ήρθες και πάλι,
Δεινομάχη