χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Φυτοφαγια και κατοικιδια  (Αναγνώστηκε 7643 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος asopos8

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • γλυκιΑρμονία
Φυτοφαγια και κατοικιδια
« στις: Απρίλιος 22, 2008, 12:01:16 πμ »
Θα ηθελα να ανοιξω συζητηση για ενα θεμα που με εχει απασχολησει απο τη στιγμη που εγινα vegan και τυχαινει να φροντιζω και μια γατα που μενει μαζι με την οικογενεια στο σπιτι μας. Απο τη στιγμη που απαρνηθηκα την καταναλωση οποιουδηποτε ζωικου προιοντος με βαση οχι μονο την υγεια μου αλλα και με κριτηρια που εχουν σχεση με την ηθικη πλευρα του ζητηματος (σεβασμος στη ζωη των ζωων, αρνηση της εμπορευματοποιησης του κρεατος και οτι αυτο συνεπαγεται) μου φαινεται καπως αντιφατικο να αγοραζω ετοιμη τροφη για τη γατα μου , που ειναι επεξεργασμενη και προερχεται απο ζωα που εχουν μεγαλωσει με τον ιδιο και ισως και χειροτερο τροπο απο τα ζωα που προοριζονται για καταναλωση απο τον ανθρωπο. Μηπως τελικα και οι ζωικης προελευσης ζωοτροφες δεν επιβαρυνουν το περιβαλλον με τον ιδιο τροπο και δεν εξασκουν την ιδια βια στα ανυπερασπιστα ζωα? Η μηπως επειδη το κρεας τους προοριζεται για τους φυσικους αποδεκτες (σκυλους, γατες) μπορουμε να κανουμε τα στραβα ματια στον τροπο εκτροφης και σφαγης τους απο τον ανθρωπο? Οπως ενα κοτοπουλο φτανει στο στομα του ανθρωπου , το ιδιο ακριβως φτανει και στο κατοικιδιο του...Εδω υπαρχει ενα ισχυρο επιχειρημα εναντιον των φιλοζωων φυτοφαγων απο τους κρεατοφαγους. Πως θα μπορουσαμε να το αντιπαρελθουμε?

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Φυτοφαγια και κατοικιδια
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 22, 2008, 02:52:30 πμ »
Γειά σου Asope8.  :) Έχουμε κάνει κάποια συζήτηση στο παρακάτω θέμα
Χορτοφάγος με σαρκοφάγο Κατοικίδιο
http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php?topic=99.0
Σου δίνω το λινκ και θα επανέλθω κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο.
Όπως πάντως είχα γράψει κι εκεί:

Προσωπικά ο τρόπος που το αντιλαμβάνομαι, είναι ότι είναι σπισιστικό εκ μέρους μου να σώζω από το δρόμο ένα γατούλη ή ένα σκύλο, και προκειμένου να ζήσει να πρέπει να συνεχίσω να πληρώνω τα σφαγεία να μου παρέχουν τα υπολλείμματα των ζώων που πεθαίνουν εκεί, ποτισμένα με συνθετική ταυρίνη και τεχνητά αρώματα (προκειμένου να γίνουν ελκυστικά για τα 'κατοικίδια'...)τη στιγμή που υπάρχει εναλλακτική. Κατανοώ βέβαια πως δεν είναι εύκολο για όλους κυρίως γιατί πρέπει να ψάξεις να τα βρεις τα προϊόντα αυτά αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. =)

Ούτως ή άλλως το ζώο εφόσον ζει μαζί μου, είναι εκτός φυσικής κατάστασης, κι εδώ που τα λέμε δεν θα έτρωγε ποτέ ούτε ψάρια βυθού ούτε αγελάδες. Να υπήρχαν κονσέρβες με κρέας ποντικών και πουλιών, θα ήταν πιο φυσιολογικό αν και πάλι το ζώο πρέπει να κυνηγά. Όχι να έχει εμάς υπηρέτες να πηγαίνουμε στο σουπερ μάρκετ και να διαλέγουμε το βραδινό του. . .
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 22, 2008, 05:58:49 πμ »

Ασοπε8 συμφωνώ και μαζί σου και με τη φόξυ, κι επισημαίνω πως τα περισσότερα κατοικίδια ζώα σήμερα, μάλλον όλα, πεθαίνουν από καρκίνους λόγω αυτών των ζωωτροφών. Μήπως θα ζούσαν περισσότερο με το σπιτικό φαγητό, πέραν των προβληματισμών μας;

Αποσυνδεδεμένος leica

• Θαμώνας
  • (●^ω^●)
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 22, 2008, 09:38:17 πμ »
Εγω το σκυλι μου δεν το ταιζω ετοιμες τροφες, αλλα φρεσκα ωμα λαχανικα και φρουτα, αυγα, κεφιρ, ωμο κρεας και κοκκαλα. Οσο μπορω αυτα ειναι βιολογικα, και τα κρεατα και αυγα ελ. βοσκης. Ειναι ακριβα, αλλα απο τοτε που του δινω ωμα, εχω σταματησει πια να τον πηγαινω και στο γιατρο καθε εβδομαδα για διαφορα προβληματα. Μεχρι 6 μηνων ειχε φοβερες διαροιες και καποια στιγμη κουτσαινε, βρωμαγε σαν δημοσιο ουρητηριο, και ειχε τσιμπλες στα ματια. Εκανα ερευνα και εκοψα την τροφη που μου συστησαν οι κτηνιατροι μαχαιρι. Απο τοτε δεν εχω κανενα προβλημα.

Φυσικα και ειναι υποκριτικο καποιος να ειναι vegan και να υποστηριζει καποια πραγματα αλλα να πεφετι στην παγιδα της ζωωοτροφης απο τα ραφια του σουπερ μαρκετ. Εσυ θα τρεφοσουν αποκλειστικα με κορν φλεικς και μπισκοτα?

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 22, 2008, 03:11:21 μμ »
πάντως δεν είναι άδικο για τα ζώα που σφαγιάζονται για να γίνουν φαγητό των "οικόσιτων" ?

εννοώ, είτε είναι μαγειρεμένα και επεξεργασμένα και μέσα σε κονσέρβες, είτε είναι ωμά, το ίδιο άδικο είναι.

Πάντως είναι πολύ εύκολο για τα σκυλιά να γίνουν vegan, νομίζω ότι υπάρχουν και σχετικά ποστς στο φόρουμ.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

ecoChris

• Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 22, 2008, 03:28:51 μμ »
Πάντως είναι πολύ εύκολο για τα σκυλιά να γίνουν vegan, νομίζω ότι υπάρχουν και σχετικά ποστς στο φόρουμ.

Όντως τα σκυλιά προσαρμόζονται αμέσως στη βίγκαν διατροφή και ζούνε υγιέστατα. Και ένας βίγκαν δεν χρειάζεται να μπει στο κόπο να μαγειρεύει ξεχωριστά φαγητά για τον σκύλο του. Ότι τρώει ο ίδιος το τρώει κάλλιστα και το σκυλί του.Το ξέρω από βίγκαν φίλες-φίλους που έχουν σκυλιά, αλλά έχει ειπωθεί και εδώ στο φόρουμ παλαιότερα. Αυτές που είναι λίγο πιο δύσκολες στην προσαρμογή τους στη βίγκαν διατροφή είναι οι γάτες, αλλά κι αυτές πάλι τα καταφέρνουν και είναι μια χαρά.

Αποσυνδεδεμένος leica

• Θαμώνας
  • (●^ω^●)
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 22, 2008, 04:03:57 μμ »
Ετσι ειναι , αλλωστε τα σκυλια εξελιχθηκαν σε οικοσιτα οταν αποφασισαν να τρωνε μαζι με ανθρωπους, οποτε ανετα μπορουν ζησουν τρεφομενα με ανθρωπινα περισευματα τροφης. Απλα επειδη ειναι διαφορετικοι οργανισμοι απο τον ανθρωπο, χρειαζονται διαφορετικες αναλογιες. Δυστυχως δεν τολμω ακομα να κανω αυτο το βημα, να κανω και το σκυλι φυτοφαγο, εχω ακομα ενδοιασμους.

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 22, 2008, 06:27:58 μμ »
Μηπως τελικα και οι ζωικης προελευσης ζωοτροφες δεν επιβαρυνουν το περιβαλλον με τον ιδιο τροπο και δεν εξασκουν την ιδια βια στα ανυπερασπιστα ζωα? Η μηπως επειδη το κρεας τους προοριζεται για τους φυσικους αποδεκτες (σκυλους, γατες) μπορουμε να κανουμε τα στραβα ματια στον τροπο εκτροφης και σφαγης τους απο τον ανθρωπο? Οπως ενα κοτοπουλο φτανει στο στομα του ανθρωπου , το ιδιο ακριβως φτανει και στο κατοικιδιο του...

Εδώ θα μείνω σε μία ιδέα που καταγράφηκε.
Αν το γεγονός ότι το κρέας προορίζεται για τους φυσικούς αποδέκτες (σκύλους και γάτες), δικαιολογεί τα 'στραβά μάτια' ...
Και διευκρινίζω...Οι φυσικοί αποδέκτες του κρέατος (με βάρος στη λέξη 'φυσικοί') είναι τα ζώα-κυνηγοί.
Το θέμα είναι το πως αυτά τα ζώα - κυνηγοί φτάνουν να αποκτούν το κρέας.

Το γεγονός ότι η τροφή αγοράζεται από τον εκάστοτε άνθρωπο που φροντίζει ένα ζώο, καθιστά αμέσως το σκύλο ή τη γάτα που θα το καταναλώσει ως ΜΗ φυσικό αποδέκτη. (Καθώς είναι αφύσικο να τρώει το ζώο κάτι που του αγόρασες από το ράφι του σούπερ μάρκετ).

Οπότε καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο αφύσικες καταστάσεις:

(i) Να προσφέρουμε στο σκύλο μας ή στη γάτα φαγητό που δεν κυνήγησαν. Φαγητό που αποτελείται από ότι έχει περισσέψει από τα σφαγεία (πτώματα και κομμάτια από τα σώματα ζώων που δεν είχαν την τύχη να ανήκουν στα είδη που ο άνθρωπος βλέπει ως 'συντρόφους" αλλά στα είδη που ανήκουν στα 'αντικείμενα προς εκμετάλλευση'). Φαγητό που θεωρείται από τη 'βιομηχανία κρέατος' ως ακατάλληλο προς βρώση από ανθρώπους. Φαγητό που τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία διατροφική αξία για το 'κατοικίδιο' γι' αυτό και του προσθέτουν χημικές ουσίες για βελτίωση όψης, γεύσης και μυρωδιάς. Φαγητό που είναι φανερό προκαλεί όλο και περισσότερους καρκίνους στα ζώα, περισσότερο από ποτέ. Φαγητό που καταστρέφει τον πλανήτη και συμβάλλει τραγικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

(ii) Να προσφέρουμε στο σκύλο ή στη γάτα μας 'αφύσικο' χορτοφαγικό φαγητό, το οποίο είναι βιολογικό και καθαρό, με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά χωρίς να συμμετέχουμε με τα χρήματά μας σε μία βιομηχανία της οποίας τις πρακτικές θεωρούμε τόσο ανήθικες. Ακόμη και να μη μαγειρέψουμε το φαγητό μόνοι μας και το αγοράσουμε έτοιμο (όπως εγώ αγοράζω βίγκαν τροφή για τη γάτα μου) πάλι το καλύτερο θα κάνουμε για τα ζώα των οποίων τη φροντίδα αναλάβαμε.

Από δύο κονσέρβες, όπου της μίας το περιεχόμενο έχει υπολείμματα ζώων και συνθετική ταυρίνη και της άλλης έχει λαχανικά και συνθετική ταυρίνη,
προτιμώ τη δεύτερη πρώτον γιατί δεν θέλω να συμμετέχω στη σφαγή των αθώων ζώων για να ζει η γατούλα μου αναπαυτικά στον καναπέ της και δεύτερον γιατί δεν θέλω να τη δηλητηριάσω.

Κατανοώ πως δεν είναι εύκολη απόφαση για τους περισσότερους. Μου πήρε πολύ σκέψη και έρευνα για να το αποφασίσω για τη Σβούρα μου,
αλλά βλέποντας και διαβάζοντας πείσθηκα πως είναι η πιο φιλική προς όλους τους ενδιαφερόμενους λύση. 

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 23, 2008, 01:26:12 πμ »
πάντως δεν είναι άδικο για τα ζώα που σφαγιάζονται για να γίνουν φαγητό των "οικόσιτων" ?
εννοώ, είτε είναι μαγειρεμένα και επεξεργασμένα και μέσα σε κονσέρβες, είτε είναι ωμά, το ίδιο άδικο είναι.

Δεινομάχη έχεις απόλυτο δίκιο.
Είτε μαγειρεμένο, επεξεργασμένο από κονσέρβες είτε ωμό,
το κρέας δεν παύει να είναι πτώμα, και κάποιος/α έχασε τη ζωή του
για να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή στο τσιγκέλι του χασάπη.

Πρέπει όλοι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε
πως δεν υπάρχει cruelty free κρέας.

Αποσυνδεδεμένος MKO Psychanimal

• PSYCHANIMAL
  • Addicted
  • Γίνε Χορτοφάγος τώρα, Σώσε ένα ζώο φάρμας
    • Psychanimal
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 23, 2008, 05:19:06 πμ »
Το προβλημα ειναι καθαρα πρακτικό στην ελλαδα δεν εχει βηγκαν ζωοτροφες και ειναι πανακριβες να τις φερνει κανεις απο αμερικη... εχει κανεις καποια λυση?
Veganimal : To  blog του Χορτοφάγου
http://psychanimalvegan.blogspot.gr

Ευκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας
http://lifechanceforfarmanimals.blogspot.gr/

Ψυχολόγοι  Υπερ της Προστασίας Ζώων www.psychanimal.org
ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης www.thessalonikicatgroup.org

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 23, 2008, 08:15:15 πμ »
Μπορείς να βρεις από Ιταλία ή Αγγλία, ή ακόμη να ζητήσεις από το πετ σοπ της γειτονιάς σου να παραγγέλνει την τροφή για σένα αν γίνεται. Αν πάρεις μεγάλες ποσότητες στοιχίζει λιγότερο. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Και για να σου φέρω παράδειγμα, διάβασε το παρακάτω άρθρο για το μεγαλύτερο σωματείο για γάτες στην Ασία το οποίο άρχισε να ταίζει τις γάτες αποκλειστικά χορτοφαγική τροφή...που παραγγέλνουν από την Ιταλία. Η εταιρεία λέγεται AMI Srl.

Αν μπορούν να το κάνουν αυτοί από την Ινδία (και για 90 γάτες παρακαλώ), δεν κατανοώ γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους Έλληνες.

Αποσυνδεδεμένος leica

• Θαμώνας
  • (●^ω^●)
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 23, 2008, 09:11:07 πμ »
Ειναι δυσκολο, εχω παρακαλεσει 1000 φορες τους πετσοπαδες να φερουν ολιστικη τροφη και με γραφουν, γιατι θα ειμαι η μονη πελατισα. Κι εχω 1 σκυλο μονο. Οι εκατονταδες αλλοι στην γειτονια μας τρωνε μονο πολυ εμπορικες τροφες (της Νεστλε, P&G, Mars κλπ). 

Αποσυνδεδεμένος asopos8

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • γλυκιΑρμονία
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 02, 2008, 03:47:39 μμ »
Ειναι δυσκολο, εχω παρακαλεσει 1000 φορες τους πετσοπαδες να φερουν ολιστικη τροφη και με γραφουν, γιατι θα ειμαι η μονη πελατισα. Κι εχω 1 σκυλο μονο. Οι εκατονταδες αλλοι στην γειτονια μας τρωνε μονο πολυ εμπορικες τροφες (της Νεστλε, P&G, Mars κλπ). 

Ευχαριστω για τις απαντησεις. Νομιζω πως ειανι πολυ κατατοπιστικες και με ενδιαφερον ανακαλυψα πως υπαρχει και εναλλακτικη λυση. Αποφασισα ετσι να δινω στα κατοικιδια μου μονο τροφες χωρις ζωικα προιοντα.Αυτο λοιπον που προτεινω ειναι να κανουμε μια ομαδικη παραγγελια απο το εξωτερικο ωστε να μειωθει το κοστος. Την ιδια μεθοδο εχω εφαρμοσει εδω κι ενα χρονο για τα βιολογικα ειδη περιποιησης του μωρου (αλλα και τα δικα μας- απο Γερμανια) και προτεινω να αναλαβω την καταγραφη των παραγγελιων , θα πληρωσω με καρτα το ποσο που θα προκυψει και μοιραζοντας το κοστος ταχυδρομικων , οι ενδιαφερομενοι δινουν το ποσο που αναλογει στην παραγγελια τους.
Ετσι δεν χρειαχεταινα παρακαλαμε κανενα εμπορο και παιρνουμε τα ειδη που χρειαζομαστε σε συμφερουσα τιμη.
Προτιθεμαι να κανω παραγγελια την αλλη εβδομαδα, οποτε οποιος ενδιαφερεται ας επικοινωνησει. veganpetsgr@yahoo.gr

Αποσυνδεδεμένος MKO Psychanimal

• PSYCHANIMAL
  • Addicted
  • Γίνε Χορτοφάγος τώρα, Σώσε ένα ζώο φάρμας
    • Psychanimal
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 02, 2008, 04:13:44 μμ »
Φοξυ τα εχω ηδη δοκομασει αυτα δεν δεχονται ουτε τα πετ σοπ ουτε οι κτηνιατροι. Εξισου δεν εχω βρει αρκετεσ ιστοσελιδεσ για να εχω επιλογη σε τιμες .. ειχαμε πει με τον φιλο σου να μας εγραφε κατι κατατοπιστικό τα χριστοουγεννα μιας και το ειχε ψαξει παρα πολύ γιατι δεν ειναι μονο οι τροφες ειναι και τα συμπληρώματα που χρειαζεται να μαθει κανεις να χρησιμοποιει. Δυστυχως εγω εχω τεσσερα ζωα και δυακολευομαι να πκληρωσω απιστευτα ποσα για γατοτροφη... ηση περνω καλεσ και ειναι δυσκολο . Η Καλυψουλα δεν εχει δωθει ακομη και φιλοξενειται . Αρα ψαχνω κατι βηγκαν και φτηνο σχετικα μιας και δεν εχω μια μονο γατα.
Veganimal : To  blog του Χορτοφάγου
http://psychanimalvegan.blogspot.gr

Ευκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας
http://lifechanceforfarmanimals.blogspot.gr/

Ψυχολόγοι  Υπερ της Προστασίας Ζώων www.psychanimal.org
ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης www.thessalonikicatgroup.org

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 02, 2008, 06:16:52 μμ »
Δοκιμάστε να φτιάξετε μία μεγάλη χύτρα με φακές, καστανό ρύζι, καρότο, πατάτα, μπροκολο, λάδι (στο τέλος), κλπ και να αλέσετε στο μύλο. Το βάζετε στην κατάψυξη αναμιγμένο με βρασμένα μακαρόνια σε σακουλάκια και ξεπαγώνετε ένα-ένα σακουλάκι όταν το χρειάζεστε.

Πόσο δύσκολο είναι αυτο; Μία φορά την εβδομάδα θα το κάνετε.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής