Υλικά:
1 φλυτζάνι κάσιους
3/4 φλυτζανιού νερό
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές ριζόξιδο/άσπρο ξίδι/μηλόξιδο
χυμός από ένα λεμόνι
2 κουταλιές σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
1/3 φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
2 κουταλιές φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κάσιους σε food processor και αλέθουμε μέχρι να κορνιοτοποιηθούν. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε για αρκετά λεπτά, μέχρι να αρχίσει να "δένει" το μείγμα. Η σως αυτή δένει ακόμα καλύτερα στο ψυγείο και μπορεί να ετοιμαστεί από πριν. Ταιριάζει σε σαλάτες και είναι και ωραίο ντιπ.
Επίσης δοκιμάστε και παραλλαγές με πάπρικα ή με άλλα μπαχαρικά/φρέσκα μυρωδικά.