Ο πουρές πατάτας είναι σκέτη πατάτα ή «νερώνεται» με κάποιο καρπόγαλο; Αν όχι απλώνεται καλά στο ταψί
Βάζεις στην βασική συνταγή και μπαχαρικά στον πουρέ όπως για παράδειγμα μοσχοκάρυδο, φυτικό βούτυρο; Αν όχι είναι νόστιμο;
Ο πουρές μπορεί να είναι σκέτη πατάτα που έχει βράσει και μαλακώσει πολύ για να μπορεί να λιώνει τελείως. Απλώνεται μια χαρά στο ταψί με μια σπάτουλα.
Προσωπικά, (άμα έχω) προσθέτω αρκετό φυτικό
βούτηρο -
όχι πάρα πολύ επειδή στο ψήσιμο μετά σκάει και κάποτε χαλάει κι η εμφάνιση- και λίγο γάλα βρώμης/ σόγιας/ αμυγδάλου (με γάλα από κάσιους, μου φαίνεται, θα δένει τέλεια στη γεύση, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα). Θέλει προσοχή, άμα είναι να προσθέσεις γάλα σε ήδη αρκετά ρευστό μείγμα, μην γίνει πολύ ρευστό επειδή μετά δεν θα στέκει, όταν κοπεί. Άμα είναι να βάλεις γάλα, δεν χρειάζεται να είναι λιώμα η πατάτα, υπολογίζεις δηλαδή, ξέρω γω, κανα 10λεπτο λιγότερο βράσιμο.
Δεν ενδείκνυται κανένα είδος γάλατος που γλυκίζει, επειδή χαλάει όλο το φαγητό (οπότε επιλέγουμε κάποιο χωρίς ζάχαρη). Από μπαχαρικά, βάζω λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι άσπρο και πολύ λίγο μοσχοκάρυδο (ή και ελάχιστη κανέλα, στον πουρέ ή με πασπάλισμα πάνω-πάνω στο ταψί για ομορφιά).
Γενικά, το βούτηρο δίνει πολύ νοστιμιά γι' αυτό προτιμώ αυτή τη "βρώμικη" βέρσιον. Έστω λίγο λαδάκι (με ελαιόλαδο μια χαρά μου βγήκε επίσης), αν δεν θες βούτηρο, επειδή θεωρώ ότι χάνει λίγο σε νοστιμιά χωρίς αυτά.