χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Γιατί να φάω τόφου;  (Αναγνώστηκε 3780 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Γιατί να φάω τόφου;
« στις: Απρίλιος 07, 2008, 02:05:20 πμ »
   
Yπάρχει λόγος να τρώω τοφού;

Τζούλη Αποστολάτου

Iδιαίτερα δημοφιλές στους χορτοφάγους, το τοφού είναι παράγωγο σόγιας και συγκεκριμένα στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας. Mοιάζει με λευκό τυρί. Aποτελεί βασικό υλικό της γιαπωνέζικης διατροφής και χρησιμοποιείται αρκετά στη Bρετανία και στις HΠA, όπου γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθούν μοντέλα υγιεινότερης διατροφής. Στην Eλλάδα το γνωρίσαμε τρώγοντάς το σε γιαπωνέζικα εστιατόρια ή ως συστατικό γκουρμέ μαγειρικής. Tο τελευταίο διάστημα μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινή μας διατροφή, λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Επειδή είναι φυτικής προέλευσης, αρκετοί το χρησιμοποιούν κατά την περίοδο της νηστείας, ενώ αποτελεί και είναι βασικό συστατικό δίαιτας για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

Πώς θα το φάτε

O πιο απλός τρόπος είναι να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας και στα σάντουιτς. Eπίσης, μπορείτε να φτιάχνετε πουρέ, μπιφτέκια από τοφού, ενώ το προσθέτετε και σε σούπες. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζ κέικ. Mια πρωτότυπη ιδέα είναι να το μαγειρέψετε σαν κρέας στην κατσαρόλα (π.χ. φρικασέ) και στο τηγάνι με λαχανικά και να το προσθέσετε σε διάφορες σάλτσες.

«Bόμβα» θρεπτικών συστατικών
Περιέχει οκτώ από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Yποκαθιστά, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα που είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Γι’ αυτό το λόγο, το τοφού είναι πολύτιμο για τους χορτοφάγους. Eίναι τρόφιμο με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (1,2 γρ. / 100 γρ.), φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Eπίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 520 mg/100 γρ., δηλαδή 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα σόγιας. Eπιπλέον, είναι καλή πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Aκόμα, είναι πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, όπως και σιδήρου. Mία μερίδα τοφού (75 γρ.) περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω συστατικά. Tέλος, είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος B. Aπό πλευράς θερμίδων είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα τυριά, καθώς είναι φυτικής προέλευσης. Aποδίδει 118 θερμίδες ανά 100 γρ.

Προτιμήστε το εάν:
• Kάνετε δίαιτα. Δίνει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
• Έχετε υψηλή χοληστερίνη και πίεση. Eίναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο.
• Eίστε οπαδός της υγιεινής διατροφής ή χορτοφάγος. Tρώγοντάς το, εξασφαλίζετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
• Δεν μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη. Eίναι σημαντική πηγή ασβεστίου.

H άποψη της επιστήμης
Στην Kίνα και στην Iαπωνία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση φασολιών σόγιας και τοφού συσχετίζεται άμεσα με την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και των πνευμόνων. Yπάρχουν, όμως, και έρευνες που συσχετίζουν τη σόγια και τα προϊόντα της με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Έως ότου διασαφηνιστεί το ζήτημα, σωστό είναι να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση τοφού. Yπάρχουν, ωστόσο, βάσιμες ενδείξεις ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η σόγια μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

Προσέξτε στη συσκευασία...
...να αναγράφεται ότι είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Διαφορετικά, ενδέχεται να είναι μεταλλαγμένο και να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας.

Πού θα το βρείτε
Όπου πωλούνται βιολογικά προϊόντα, δηλαδή σε εξειδικευμένα καταστήματα, στα μεγάλα σουπερμάρκετ και σε είδη ντελικατέσεν.

[...]

http://www.vita.gr/html/ent/475/ent.2475.asp
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος daro801

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 271
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 29, 2011, 12:33:19 πμ »
Μοιάζει με το τυρί ΚΟΛΙΟΣ το τοφού?

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 29, 2011, 12:50:45 πμ »
Όχι, καθόλου! Το τόφου σκέτο είναι άγευστο, πρέπει να μαρινάρεται ή να μαγειρεύεται (τουλάχιστον το σκέτο που έχω δοκιμάσει εγώ).
Αλλά θα απαντήσουν και άλλοι πιο έμπειροι στη χρήση του...

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 29, 2011, 03:04:53 πμ »
Μέσα σε αυτό τον πίνακα (ΤΟΦΟΥ) θα βρεις πολύ ωραίες συνταγούλες. Το τόφου δεν είναι τυρί και δεν έχει γεύση τυριού. Πρόκειται για ένα σκεύασμα από σόγια που δεν έχει καθόλου γεύση γι' αυτό -όπως είπε και η Έλσα- πρέπει να μαρινάρεται ή να μαγειρεύεται ή αν το σερβίρεις ωμό (πχ. μέσα σε σαλάτα) να πηγαίνει με ένα ωραίο ντρέσσινγκ.

υγ. Παρεπιπτόντως, το τυρί ΚΟΛΙΟΣ δεν είναι 100% φυτικό. Υπάρχει σχετική συζήτηση εδώ~ έχει ζωική καζείνη.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος daro801

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 271
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 29, 2011, 04:28:38 μμ »
Ευχαριστώ , το γνωριζά για το τυρί αυτό. Ποια μαρκά είναι καλύτερη?Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τυρί για τοστ η πίτσα?
 thanks

Αποσυνδεδεμένος daro801

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 271
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 02, 2011, 10:29:39 μμ »
Ευχαριστώ , το γνωριζά για το τυρί αυτό. Ποια μαρκά είναι καλύτερη?Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τυρί για τοστ η πίτσα?
 thanks


????????????

Αποσυνδεδεμένος natasawow

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 468
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 02, 2011, 10:47:41 μμ »
Τώρα ρωτάς για το τόφου;Όχι,δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοστ ή πίτσα,δεν είναι τυρί!Μοιάζει εμφανισιακά(όταν είναι σκέτο,όχι καπνιστό) με τη φέτα,για να το φας όμως πρέπει να το στραγγίξεις καλά και να το μαρινάρεις ή να το μαγειρέψεις μαζί με άλλα υλικά που θα του δώσουν γεύση!

Δες τις συνταγές στη σελίδα της Βίκης για να πάρεις μια ιδέα:http://vegansintages.blogspot.com/2008/05/blog-post_10.html

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 14, 2011, 09:16:40 μμ »
Λοιπον, πολυ χαρηκα που ειδα αυτη την ανάρτηση γιατι μου λύθηκαν πολλές απορίες που ειχα εδω και κανα χρονο περίπου οταν σε μια εκπομπη μαγειρικής ακουσα αυτο το "τόφου"
(πιο πριν δεν ηξερα τι ειναι  dunno dunno dunno)

παρα πολυ χρησιμες οι πληροφοριες και για ενα παμφαγο όπως εγω απλα ρε γαμωτο λιγο ακριβο μου φανηκε απο αυτα που διάβασα σε αλλο νημα  rolleye

κόπιαρα όμως το κείμενο και το έστειλα κατευθειαν σε ενα πρωην αίσθημα που στα 26 του και εδω και 4 χρονια εχει χοληστερινη 240 !!!!! (και δεν πεφτει με τιποτα, πολυ δυσκολα επρεπε να κοψει τα παντα για να μειωθει  yuk)


και το καλο ειναι οτι δεν εχει και πολλες θερμίδες !!!!  yay yay yay (γιατι ο κιμας σογιας αποτι ειδα στη συσκευασια εχει 330/100 γραμμάρια  rolleye rolleye rolleye)
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 15, 2011, 05:09:51 μμ »
Το τόφου σκέτο είναι άγευστο, πρέπει να μαρινάρεται ή να μαγειρεύεται (τουλάχιστον το σκέτο που έχω δοκιμάσει εγώ).
Σας διαβεβαιώνω ότι το φρέσκο σπιτικό τοφού ΕΧΕΙ γεύση, απλά δεν είναι τόσο έντονη για να καλύψει άλλες γεύσεις.
Τρώγεται ως έχει ζεστό ζεστό (όταν είναι μαλακό ακόμα, πριν μπει στη φόρμα για να πιεστεί) και ως γλύκισμα, με λίγο πετιμέζι μια χαρά είναι!
Όταν είναι φρεσκοφτιαγμένο το βάζεις στο ψυγείο να παγώσει (ειδικά το καλοκαίρι) και τρώγεται και μόνο του εντελώς ωραιότατα.
Πολτοποιείται και μετατρέπεται σε "μαγιονέζα", "γιαούρτι" και γενικώς ότι άλλο ντιπ τραβά η καρδιά σου.
Τηγανίζεται σε κυβάκια και μετατρέπεται σε "κρέας" για άλλες συνταγές.
Μπαίνει στην κατάψυξη για μερικές μέρες και αλλάζει εντελώς η υφή του, γίνεται πραγματικό σφουγγάρι.
Μαρινάρεται με στεγνή ή υγρή μαρινάδα.
Καπνίζεται...
Το κάνεις μαλακό, σκληρό, το περνάς από μηχανή κιμά....
Ό,τι θες το κάνεις, δε βγάζει άχνα!

Το καλύτερο όμως απ' όλα είναι μόλις το βγάλεις από τη φόρμα του, χλιαρό ακόμα, να κόψεις ένα κοψίδι και να το φας σκέτο, με κλειστά τα μάτια :)

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 15, 2011, 09:40:05 μμ »
Το τόφου σκέτο είναι άγευστο, πρέπει να μαρινάρεται ή να μαγειρεύεται (τουλάχιστον το σκέτο που έχω δοκιμάσει εγώ).
Σας διαβεβαιώνω ότι το φρέσκο σπιτικό τοφού ΕΧΕΙ γεύση, απλά δεν είναι τόσο έντονη για να καλύψει άλλες γεύσεις.
Τρώγεται ως έχει ζεστό ζεστό (όταν είναι μαλακό ακόμα, πριν μπει στη φόρμα για να πιεστεί) και ως γλύκισμα, με λίγο πετιμέζι μια χαρά είναι!
Όταν είναι φρεσκοφτιαγμένο το βάζεις στο ψυγείο να παγώσει (ειδικά το καλοκαίρι) και τρώγεται και μόνο του εντελώς ωραιότατα.
Πολτοποιείται και μετατρέπεται σε "μαγιονέζα", "γιαούρτι" και γενικώς ότι άλλο ντιπ τραβά η καρδιά σου.
Τηγανίζεται σε κυβάκια και μετατρέπεται σε "κρέας" για άλλες συνταγές.
Μπαίνει στην κατάψυξη για μερικές μέρες και αλλάζει εντελώς η υφή του, γίνεται πραγματικό σφουγγάρι.
Μαρινάρεται με στεγνή ή υγρή μαρινάδα.
Καπνίζεται...
Το κάνεις μαλακό, σκληρό, το περνάς από μηχανή κιμά....
Ό,τι θες το κάνεις, δε βγάζει άχνα!

Το καλύτερο όμως απ' όλα είναι μόλις το βγάλεις από τη φόρμα του, χλιαρό ακόμα, να κόψεις ένα κοψίδι και να το φας σκέτο, με κλειστά τα μάτια :)


Πωπωπω ενας φανατικός λάτρη του τόφου!!!!!!  yay yay yay

παντως εγω που δοκιμασα σημερα πρωτη φορα ηταν οντως άγευστο και άοσμο οποτε αυτοσχεδίασα...  winking winking winking winking winking
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 16, 2011, 07:53:26 πμ »
Παιδιά το δήλωσα  εξ αρχής,
είμαι οπαδός του τοφού, τι να κάνω.

Τι τοφού χρησιμοποίησες Xanadu και πώς το έφτιαξες/έφαγες; Σκέτο;
Ίσως τα διατηρημένα τοφού σε βαζάκια να χάνουν τη γεύση τους, τι να πω. Δεν έχω πάρει ποτέ μου. Μάλιστα δε όταν είχα δώσει απ' το τοφού μου στην ιδιοκτήτρια (vegetarian) απ' το κατάστημα των βιολογικών που ψώνιζα, για να δοκιμάσει, αναγνώρισε την ανωτερότητα του φρέσκου.
Άσε που το άλλο είναι πανάκριβο (πόσο το πήρες;) και δεν συμφέρει να περαματιστείς πολύ πολύ :) Ειδικά για μερικούς (σαν κι εμένα) χρειάζονται ποσότητες και όχι βαζάκια :)

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 16, 2011, 05:16:39 μμ »
Παιδιά το δήλωσα  εξ αρχής,
είμαι οπαδός του τοφού, τι να κάνω.

Τι τοφού χρησιμοποίησες Xanadu και πώς το έφτιαξες/έφαγες; Σκέτο;
Ίσως τα διατηρημένα τοφού σε βαζάκια να χάνουν τη γεύση τους, τι να πω. Δεν έχω πάρει ποτέ μου. Μάλιστα δε όταν είχα δώσει απ' το τοφού μου στην ιδιοκτήτρια (vegetarian) απ' το κατάστημα των βιολογικών που ψώνιζα, για να δοκιμάσει, αναγνώρισε την ανωτερότητα του φρέσκου.
Άσε που το άλλο είναι πανάκριβο (πόσο το πήρες;) και δεν συμφέρει να περαματιστείς πολύ πολύ :) Ειδικά για μερικούς (σαν κι εμένα) χρειάζονται ποσότητες και όχι βαζάκια :)


βρε συ μη θυμωνεις!  yay yay yay yay yay yay yay   


δεν με πειραξε και ιδιαιτερα που μου φανηκε αγευστο γιατι ειχα διαβασει εδω μεσα σχετικες πληροφοριες οποτε μετα το μαριναρα με μπαλσαμικο το εβαλα πανω σε φρυγανιες με ντοματα, πιπερια, κρεμμυδι, ελαιολαδο, αλατι και ριγανη και το έψησα στο φουρνο

και βγηκε  yum yum yum yum yum


ολες οι τροφες οταν ειναι φρεσκιες και σπιτικες ουδεμια σχεση δεν εχουν με τα συσκευσμενα, βιομηχανοποιημενα προϊόντα  winking

και ναι η αληθεια ειναι οτι το πηρα λιγο ακριβα 3,15 τα 200 γραμμαρια αλλα η τυπισσα στο καταστημα μου ειπε οτι εχει φθηνοτερο απλα λογω νηστειας εξαφανιζεται   dunno
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος Vlitou

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 232
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 16, 2011, 07:34:48 μμ »
ToFu ποσο συχνα τρως τοφου, καθε μερα? Και κατι αλλο πως φτιαχνεις γιαουρτι απο τοφου?

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Γιατί να φάω τόφου;
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 18, 2011, 04:34:30 μμ »
Όχι δεν τρώω κάθε μέρα :) Σχετικά σπάνια τρώω, γιατί η παραγωγή του δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα σόγιας (ή άλλο) και μαγιά από γιαούρτι και όχι απ' το τοφού. Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι άλλο.
Το τοφού μπορείς να το λιώσεις και να γίνει κάτι σαν γιαούρτι ή μαγιονέζα.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact