Συνέντευξη στην Ιφιγενεια Διαμαντη
«Οι Ελληνες σήμερα αγοράζουν καθαρόαιμα από pet shop. Σε δέκα χρόνια, θα έχουν κατανοήσει ότι δεν έχει διαφορά αν πάρουν ένα ζώο από ξενώνες, κι ας μην είναι καθαρόαιμο. Ετσι, δεν θα χρειάζεται να στέλνετε τα ζώα αυτά στη Γερμανία ή τη Δανία ή την Αγγλία για να έχουν μια καλύτερη τύχη· θα τα κρατάτε εδώ και αυτό θα είναι το ιδεώδες». Ο Ντέιβιντ Μπόουλς είναι επικεφαλής της παλαιότερης και μεγαλύτερης φιλοζωικής οργάνωσης στον κόσμο, που αριθμεί παγκοσμίως περίπου 500.000 μέλη: της αγγλικής
Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Βασιλικός Σύνδεσμος για την Αποτροπή της Βίας στα Ζώα). Ιδρύθηκε το 1824 και σήμερα το 70% του έργου της αφορά τα κατοικίδια· ωστόσο, ασχολείται και με τα ζώα φάρμας, καθώς και τα άγρια ζώα. Ο κ. Μπόουλς βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα και φιλοζωικές οργανώσεις στην Κρήτη. Στη χώρα μας υπάρχει η τάση εύκολα να αναλαμβάνουμε ημίαιμα σκυλάκια και μετά να τα εγκαταλείπουμε. Κάποια παίρνουν τον δρόμο για υιοθεσία στο εξωτερικό. Πριν από ένα χρόνο, 102 σκυλιά που στέλνονταν για υιοθεσία στη Γερμανία και την Ολλανδία, κατασχέθηκαν· η υπόθεση «σκάλωσε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ανκόνα, έπειτα από καταγγελία ότι δεν προορίζονταν για υιοθεσία, αλλά για πειράματα. «Η υπόθεση είναι στα χέρια της ιταλικής δικαιοσύνης. Βρίσκονται υπό προσωρινή κατάσχεση και γίνεται ταυτόχρονη ανάκριση σε Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα, από τις οποίες ζητήθηκε δικαστική συνδρομή. Τα ζητάμε πίσω, όμως η ιταλική πλευρά μάς ζητά να αποδείξουμε ότι τα χαρτιά των ζώων δεν είναι πλαστά! Το υπ. Εξωτερικών μάς παρέπεμψε στον δήμο Αθηναίων, το Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε λανθασμένα την Ιταλία, λέγοντας ότι τα ζώα δεν μας ανήκουν», τονίζει η κ. Κλέα Μοριανού, μέλος του σωματείου stray.gr.
Περισσότερες από 3.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί για τον σκοπό αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.thepetitionsite.com/takeaction/957983370#body.
«Είναι λυπηρό οι αρμόδιοι να δίνουν βάση σε φημολογίες αντί να διερευνήσουν πώς έχει η κατάσταση»,
τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Μπόουλς.
Ωστόσο, «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο. Η νομοθεσία (για την προστασία των ζώων που ίσχυσε πριν από τους Ολυμπιακούς) έχει ενσωματώσει τα προβλεπόμενα από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στη μη εφαρμογή της», τονίζει ο επικεφαλής της RSPCA. «Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δίνει την ευκαιρία για θέσπιση νόμων προστασίας των ζώων. Οταν είχαμε έρθει στην Αθήνα, είχαμε μιλήσει στους αρμόδιους φορείς για την εικόνα που θα έδινε η χώρα. Ηταν μια θετική εξέλιξη ότι ψηφίστηκε νέος νόμος. Το ίδιο γίνεται τώρα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές ενδιαφέρονται για την εικόνα που θα παρουσιάσουν. Μάλιστα, κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πέρυσι την Ελλάδα για να συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές για το θέμα. Στην Κίνα είναι αρκετά δύσκολο να εισάγεις ζώα και πολυέξοδο να τα συντηρείς, λόγω του καθεστώτος. Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καθαρόαιμα με χαρτιά πιστοποίησης. Για εκείνους, είναι status symbol. Στη δυτική Ευρώπη, πάλι, έχουν άλλη αντίληψη. Αγαπούν τα ζώα γι’ αυτό που είναι και όχι επειδή ανήκουν σε κάποια ράτσα. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα σταδιακά ο κόσμος κλίνει προς τη δεύτερη άποψη», λέει ο κ. Μπόουλς.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/04/2008_265345