χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Κινδυνεύουν τροπικά δάση και τίγρεις της Σουμάτρας  (Αναγνώστηκε 1376 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Τροπικά δάση και τίγρεις απειλούνται εξ αιτίας της υλοτομίας στη Σουμάτρα
Καθημερινή,  26-03-08

Τα τροπικά δάση και σπάνιες τίγρεις της Ινδονησίας, καθώς και άλλα είδη της εγχώριας πανίδας, απειλούνται εξ αιτίας της χάραξης ενός νέου δρόμου για υλοτομική δραστηριότητα στη Σουμάτρα, προειδοποίησαν χθες οικολογικές οργανώσεις, συνδέοντας το γεγονός με την εταιρία-κολοσσό της βιομηχανίας χάρτου Asia Pulp & Paper, ή APP.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι η διοίκησή της εξετάζει την έκθεση της ομπρέλας οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων Μάτια του Δάσους (Eyes on the Forest), προσθέτοντας ότι η APP εφαρμόζει αυστηρά μέτρα ελέγχου της προέλευσης της ξυλείας της. «Εξετάζουμε ακόμη την έκθεση σχετικά με τον δρόμο. Η APP δεν έχει καμμία σχέση με παράνομες δραστηριότητες και ελέγχουμε τη νομιμότητα των προμηθειών μας σε ξυλεία», είπε η Άιντα Γκρίνμπερι, εκπρόσωπος της εταιρίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο νέος δρόμος των υλοτόμων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δάση της περιοχής Καμπάρ, που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα του είδους τους και εμπεριέχουν τεράστιες ποσότητες φυτάνθρακα. «Η αποξήρανση και η ανάπτυξη φυτειών στην κορυφή των δασών στην Καμπάρ μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση του φυτάνθρακα και να οδηγήσουν στην εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων (διοξειδίου του) άνθρακα», ανέφερε η οργάνωση Μάτια του Δάσους.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση προσθέτει ότι στην περιοχή ζουν περίπου 60 τίγρεις της Σουμάτρας, που ανήκουν σε ένα από τα πλέον επαπειλούμενα υποείδη της οικογένειας των αιλουροειδών. Εκτιμάται ότι στη ζωή βρίσκονται σήμερα έως και 500 τίγρεις της Σουμάτρας.
Σύμφωνα με το Νουρσάμσου, συντονιστή της οργάνωσης-ομπρέλας, στελέχη ΜΚΟ βρήκαν τον περασμένο μήνα ίχνη τίγρεων κοντά στο δρόμο των υλοτόμων, όμως «οι τίγρεις στην Καμπάρ δεν έχουν καμία ελπίδα όταν η APP αρχίσει την πλήρη εκμετάλλευση του δάσους και οι λαθροκυνηγοί ανακαλύψουν ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό το κρίσιμο οικοσύστημα».

Η Γκρίνσμπερι της APP δήλωσε ότι η πολιτική της εταιρίας όσον αφορά τις προμήθειές της σε ξυλεία είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο και είναι πάντοτε σύννομη. «Ακούμε, και η πολιτική μας είναι ότι οι πόρτες μας είναι ανοικτές, δεχόμαστε κάθε στοιχείο από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ. Δεν έχουμε ωστόσο λάβει καμια πληροφόρηση όσον αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία», είπε. Οικολογικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την APP ότι καταστρέφει τροπικά δάση στην Ινδονησία-κατηγορία που η εταιρία απορρίπτει.

Σύμφωνα με τη Greenpeace, στην Ινδονησία καταγράφηκε ο ταχύτερος ρυθμός καταστροφής των δασών στον κόσμο μεταξύ του 2000 και του 2005. Η Γκρίνπις υπολογίζει ότι κάθε ώρα που περνά, στη χώρα καταστρέφονται δασικές εκτάσεις που ισούνται με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η APP είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής χαρτομάζας και χάρτου παγκοσμίως. Στην Ινδονησία παράγει πάνω από 7 εκατ. τόνους χάρτου, χαρτοπολτού και χαρτιού συσκευασίας κάθε χρόνο.

Τι είναι ο άνθρωπος... :-\ Καταστρέφει δάση και οικοσυστήματα για να τα κάνει χαρτί και συσκευασίες που μετά πετάει στις χωματερές...Ά ρε Θανάση... και λίγα μας σέρνεις!
Ας σκεφτόμαστε λίγο τα παραπάνω κάθε φορά που τυπώνουμε κάτι ή πετάμε στα σκουπίδια χαρτιά...Μια απλή κίνησή μας επηρεάζει το δάσος και τις τίγρεις στην άλλη άκρη της γης!

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Κινδυνεύουν τροπικά δάση και τίγρεις της Σουμάτρας
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 28, 2008, 12:43:03 πμ »

    Στην Ινδία να δεις τι γίνεται!!! τους έχουν ρημάξει ολόκληρα βουνά!!! ξεπατρίζουν αυτόχθονες πληθυσμούς από ολόκληρες περιοχές για τις δραστηριότητές τους! από ντοκυμαντέρ στο ΣΚΑΙ, ίσως αν δείτε στην ιστοσελίδα του, έχει τίποτα βίντεο για περιβάλλον, κάποτε είχε της υγείας, πριν καιρό δεν τα βρήκα, ίσως δεν ξέρω να τα βρίσκω...

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact