χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Νέο καμπανάκι  (Αναγνώστηκε 3414 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Νέο καμπανάκι
« στις: Μάρτιος 26, 2008, 06:22:46 πμ »
Νέο καμπανάκι
H προώθηση των βιοκαυσίμων θα φέρει ελλείψεις σε τρόφιμα, εκτιμά η Nestle

Η χρήση καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι για την παραγωγή βιοκαυσίμων θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια σε τρόφιμα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου.

«Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βιοκαύσιμα για να καλύψουμε το 20% της αυξανόμενης ζήτησης σε προϊόντα πετρελαίου, δεν θα μείνει τίποτα να φάμε» δήλωσε Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάτε.

«Η διάθεση τεράστιων επιδοτήσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων είναι ηθικά απαράδεκτη και ανεύθυνη» είπε μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Καθώς οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών επεκτείνονται σε αρκετές χώρες του κόσμου, η γη και το νερό για την καλλιέργεια τροφίμων όλο και μειώνονται, εξήγησε ο Μπράμπεκ, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και ο Ζαν Ζιγκλέρ, ανεξάρτητος ειδικός του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή. Μιλώντας πέρυσι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζιγκλέρ είχε ζητήσει πενταετές μορατόριουμ στα προγράμματα ανάπτυξης βιοκαυσίμων προκειμένου να αποφευχθούν «φρικτές» ελλείψεις σε τρόφιμα.

Εκπρόσωποι χωρών που δραστηριοποιούνται στα βιοκαύσιμα, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, αμφισβήτησαν την πρόβλεψη του Ζιγκλέρ.

Αρκετοί ακόμα επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα ότι τα βιοκαύσιμα όχι μόνο δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται, αλλά αντίθετα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και στο περιβάλλον.

Στην αμερικανική αγορά, οι τιμές του αραβόσιτου και του σιταριού έχουν ήδη ανέβει, ενώ στην Ινδονησία τεράστιες εκτάσεις ζούγκλας δίνουν τη θέση τους σε καλλιέργειες για την παραγωγή φοινικέλαιου.

Θορυβημένη από τα νεώτερα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει αναθεωρήσει προς τα κάτω το στόχο του 10% που είχε θέσει για την ποσόστωση των βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης έως το 2020.

Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=884756&lngDtrID=252
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Νέο καμπανάκι
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 26, 2008, 07:42:43 πμ »
την έπιασε κόψιμο τη Nestle οτι δεν θαχουμε να φάμε..  Για τo δικό της μερίδιο στη βάναυση εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και ζώων της γης δεν λέει τίποτα!!!!  Αν δεν έχουμε να φάμε θα είναι από την εντατική κτηνοτροφία της Nestle και κάθε Nestle
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Νέο καμπανάκι
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 26, 2008, 09:12:15 πμ »

  Νάσαι καλά βρε φόξυ μας για τις ενημερώσεις, γιατί χρειάζεται κι αυτό να το τρίψεις στα μούτρα κάτι προσκολλημένων στις ανέσεις τους! οι ίδιοι αμετανόητοι ως προς κάθε προσπάθεια αλλαγής! και διατροφικής πάνω απ' όλα!  ;)

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Νέο καμπανάκι
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 27, 2008, 06:34:29 μμ »
Σχετικό άρθρο υπήρχε και προχθές στην Guardian: http://www.guardian.co.uk/environment/2008/mar/25/biofuels.energy1

Πάντως, οι διαφωνίες σχετικά με τα αγροκαύσιμα έχουν βάση΄ όπως είχε επισημάνει εδώ και μερικά χρόνια το περιοδικό Ethical Consumer, αντικατάσταση του πετρελαίου με αγροκαύσιμα προϋποθέτει τόσο μεγάλες ποσότητες από σοδειές που παύει να συνιστά πρακτική λύση. Επίσης, υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο στον Economist σχετικά με πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων λόγω της καλλιέργειας αγροκαυσίμων: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=10252015
και
http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=10250420

Από εδώ:

Παράθεση
The land conversion to energy crops will certainly decrease domestic food supplies and most likely will threaten the people’s food sovereignty. This is quite worrisome. Indonesia is currently a net importer of soybeans (two million tons), corn (one million tons), sugar (1.5 million tons) and rice (1.3 million tons).

Producing food crops for fuel and converting farmland into agrofuel plantations is something that even Shell company, the well known energy giant, saw as "morally unethical" (Global Forest Coalition, 2007). The term biofuel is clearly inappropriate. Its negative impacts on the future will be fatal, especially for an agrarian country like Indonesia.

Και από εδώ:

Παράθεση
“Fuel made from food is a dumb idea to put it succinctly,” says Ronald Steenblik, research director at the International Institute for Sustainable Development’s Global Subsidies Initiative (GSI) in Geneva, Switzerland.

Πάντως, να επισημάνω και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε biofuels και agrofuels, αν και τα τελευταία αναφέρονται συχνά ως biofuels. Εν συντομία, agrofuel είναι τα καύσιμα που παράγονται από την επεξεργασία φυτών όπως το καλαμπόκι και η σόγια, και απαιτούν ολόκληρες σοδειές για να παραχθεί αρκετές ποσότητες. Τα biofuels από την άλλη, μπορούν να παραχθούν από ανακυκλωμένες πηγές, όπως χρησιμοποιημένο λάδι κουζίνας, ξύλο, κλπ. Βέβαια, συνήθως biofuel = agrofuel, και η ανακύκλωση πηγών ενέργειας δε συζητείται πολύ. Είχαμε μία διάλεξη επί του θέματος πριν από ένα μήνα στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχω δει πολλή δημοσιότητα για το συγκεκριμένο θέμα.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Νέο καμπανάκι
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 03, 2008, 10:53:10 μμ »
Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει ότι τα αγροκαύσιμα είναι η κύρια αιτία για αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, μέχρι και σε ποσοστό 75%.

http://www.guardian.co.uk/environment/2008/jul/03/biofuels.renewableenergy

Παράθεση
The figure emphatically contradicts the US government's claims that plant-derived fuels contribute less than 3% to food-price rises. It will add to pressure on governments in Washington and across Europe, which have turned to plant-derived fuels to reduce emissions of greenhouse gases and reduce their dependence on imported oil.

[...]

The news comes at a critical point in the world's negotiations on biofuels policy. Leaders of the G8 industrialised countries meet next week in Hokkaido, Japan, where they will discuss the food crisis and come under intense lobbying from campaigners calling for a moratorium on the use of plant-derived fuels.


Μετάφραση: Το νούμερο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τα αγροκαύσιμα από φυτά συμβάλλουν λιγότερο από 3% στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Θα προσθέσει στην πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον και σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες έχουν στραφεί στα αγροκαύσιμα ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

[...]

Τα νέα αυτά έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις πάνω στην πολιτική που θα ακολουθηθεί σχετικά με τα αγροκαύσιμα. Οι ηγέτες του G8 θα συναντηθούν την επόμενη βδομάδα στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, όπου θα συζητήσουν την κρίση με τις τιμές των τροφίμων και θα υποστούν πιέσεις από διαδηλωτές που ζητούν παύση της χρήσης αγροκαυσίμων.


Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής