χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Ο ουρανός αδειάζει στην Κύπρο  (Αναγνώστηκε 1216 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Ο ουρανός αδειάζει στην Κύπρο
« στις: Μάρτιος 07, 2008, 04:56:49 μμ »
Ο ουρανός αδειάζει
Αντίστροφη μέτρηση για τα εναπομείναντα όρνεα της Κύπρου

Σε διάστημα πέντε-έξι ετών, προειδοποιούν ορνιθολόγοι, η Κύπρος πιθανότατα θα έχει χάσει έναν από τους πλέον μεγαλοπρεπείς κατοίκους της. Λιγότεροι από 20 γύπες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από την έλλειψη τροφής και τις φόλες.

Το όρνιο, γνωστό και ως γύπας ο πυρόχρους (Gyps Fulvus), έχει ίσως την κακή φήμη του άσχημου, πτωματοφάγου πτηνού, ωστόσο προσφέρει ένα μεγαλοπρεπές θέαμα καθώς πλανάρει στον ουρανό, με άνοιγμα φτερών έως 2,65 μέτρα.
Στην Κύπρο, το μέγεθος του πληθυσμού του βρίσκεται πολύ κάτω από τα 40 ζευγάρια που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το όριο για την επιβίωσή του στο νησί.
«Τα όρνεα φθίνουν ταχύτατα -βρίσκονται κοντά στην εξαφάνιση και οι νεοσσοί δεν τα καταφέρνουν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιχαήλ Μιλτιάδου, ερευνητής της ορνιθολογικής οργάνωσης BirdLife Cyprus.
Το πρόβλημα είναι αισθητό σε όλες τις περιοχές όπου απαντάται το είδος -βουνά της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της Ασίας- καθώς, λόγω των σημερινών μεθόδων κτηνοτροφίας, τα πτώματα των ζώων δεν αφήνονται στο ανοιχτό πεδίο για να γίνουν τροφή.
Στην Κύπρο έχει παίξει ρόλο και η τακτική των κατοίκωννα σκοτώνουν σκύλους και αλεπούδες με φόλες, οι οποίες στη συνέχεια δηλητηριάζουν ολόκληρη την αποικία των όρνεων. Πριν μια δεκαετία, οι φόλες είχαν εξοντώσει το ένα στα τρία από τα 15-20 πουλιά που ζούσαν τότε.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής του είδους δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες, καθώς τα θηλυκά ζευγαρώνουν μετά το έκτο έτος και γεννούν μόνο ένα αβγό κάθε χρόνο. Ζουν όμως πάνω από  50 χρόνια.
Αν και η προστασία του πτηνού στην Κύπρο επιβάλλεται από κοινοτικές οδηγίες, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το όρνιο επιζεί στην Κύπρο μόνο χάρη στην βρετανική βάση της Επισκοπής, μια κλειστή έκταση που προσφέρει καταφύγιο στα άγρια πουλιά.
«Είναι εδώ μόνο επειδή είναι και οι βάσεις εδώ» δήλωσε ο Ίαν Ντέιβιντσον-Ουάτς, υπεύθυνος Περιβάλλοντος της βρετανικής δύναμης στην Επισκοπή.
Οι Βρετανοί συνεργάζονται πάντως και με τις αρχές, οι οποίες υλοποίησαν και ένα δεκαετές πρόγραμμα τεχνητής αναπαραγωγής, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι υπεύθυνοι εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να εισάγουν νεοσσούς από την Ισπανία.

Απο το in.gr (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact