Γεια!! Δεν καταφερα να διαβασω ολα τα μηνύματα γιατί είναι πολλά. Παραθέτω όμως τη γνώμη μου γιατί έχω τεράστια εμπειρία στο θέμα. Μόνο θετικά μπορώ να βρω στη στείρωση. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις γιατί όπως και να το κάνεις έιναι μια ιατρική επέμβαση. Κι αυτά τα αρνητικά μειώνονται ακόμη περισσότερο με τον σωστό κτηνίατρο και τη σωστή ενημέρωσή μας πάνω στο θέμα. Τα ζώα δεν κάνουν σεξ από ευχαρίστηση, αλλά από ανάγκη. είνα λάθος να προβάλλουμε σε κείνα δικές μας ανάγκες/ εμμονές (όπως οι περισσότεροι άντρες που αρνούνταινα στειρώσουν τον αρσενικό τους σκύλο).
Θα μιλήσω μόνο για τις δικές μου εμπειρίες.
τα αρσενικά γατάκια μου (3 τον αριθμο) επρεπε να στειρωθουν γιατί ψέκαζαν όλο το σπίτι και είχαν γίνει πολύ επιθετικά μεταξύ τους. μετά τη στειρωση, τα 2 γίναν χοντρά, το 1 δεν αλλαξε καθολου (αρα ειναι θεμα χαρακτηρα και ιδιοσυγκρασιας του καθε ζωου αν θα παχυνει η οχι). και παλι, εκει φταιω κ εγω που δεν το προεβλεψα να τους παιζω πιο πολυ.
Το 1ο μου θηλυκο σκυλακι πεθανε απο πυομητρα... ηταν αστειρωτο (τοτε δν ηξερα).
τα 3 μου σκυλακια (θηλυκα) τωρα ειναι στειρωμενα, και δεν εχει αλλαξει τιποτα απολυτως στα κιλα τους. Η μιαμου μαλιστα που στειρωθηκε μεγαλη σε ηλικια, ταλαιπωριοταν πολυ συχνα απο ανεμογκαστρι (κατεβαζε γαλα, ειχε περιεργη συμπεριφορα), κινδυνευοντας κ κεινη απο πυομητρα αν δεν προχωρουσαμε στη στειρωση.
Οσα αδεσποτα γατακια στειρωσα, ζουν ακομη και ειναι πολυ καλα. οσα δεν πιανονταν να τα στειρωσω, αρσενικα κ θηλυκα αλλα ιδιως αρσενικα μου κολλουσαν συνεχεια αρρωστιες και τα περισσοτερα δε ζουν πια.
Να σημειωσω οτι ζω στην Αθηνα. Που ειναι ιδιαιτερως αφιλοξενη για τα αδεσποτα ζωα. (δε φταιει η πολη, οσο οι ανθρωποι φυσικα.. και τα αυτοκινητα..).
Μακαρι να ημασταν ικανοί να διατηρήσουμε ενα περιβάλλον ιδανικό για όλα τα ζωάκια του κόσμου, όπου θα μπορουσαν να γεννάνε και να απολαμβανουν τη φυση ανενοχλητα. Δυστυχώς, όπως τα εχουμε κανει, ουτε φυσικο περιβαλλον εχουν, ουτε ειναι ευπροσδεκτα απο τους ανθρωπους (ισα ισα..). Οποτε η στειρωση στην πλειοψηφια των περιπτωσεων ειναι η καλυτερη λυση.