Διαβάζοντας στο wiki για τα διάφορα φυτικά γάλατα, έφτασα σε μία συνταγή για γάλα από αναποφλοίωτο ρύζι και αμύγδαλα.
Βαρέθηκα όμως να αποφλοιώσω αμύγδαλα, και έβαλα μόνο ρύζι. Βγήκε τέλειο, κάτασπρο, και με εκπληκτική οσμή! (λόγω του κάρδαμου μάλλον, που μου αρέσει πολύ).
Είναι πολύ εύκολη, και σχεδόν δεν μένει τίποτε μετά το σούρωμα.
Υλικάαναποφλοίωτο (καστανό) ρύζι, περίπου 100g για 500ml γάλα.
7-8 σποράκια κάρδαμου στα 100g ρυζιού
νερό: 6x τον όγκο του ρυζιού
λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
ΕκτέλεσηΑλέθετε στεγνό το ρύζι μαζί με τα σποράκια του κάρδαμου στο μούλτι ή σε μύλο μπαχαρικών
Βάζετε το μείγμα μαζί με τα 4/6 του νερού σε γυάλινο βάζο, και το αφήνετε κλειστό στο ψυγείο για 12 ώρες.
Βάζετε το μείγμα στο blender (μαζί με το νερό του), και το χτυπάτε προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό. Δοκιμάστε το, προσθέστε ζάχαρη αν νομίζετε ότι θέλει, χτυπήστε το άλλη μία, σουρώστε, βάλτε στο ψυγείο για 15 λεπτά, και έτοιμο!
Σίγουρα χωράει πολλές ιδέες και πολλή εξέλιξη, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε!
Π.χ. φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να βάλει βανίλια. Ή να τρίψετε μαζί αποφλοιωμένα αμύγδαλα (περίπου 1/3 από όσο το ρύζι).
ΚΟΣΤΟΣ υλικών για ένα λίτρο: βιολογικό ρύζι 200g = περίπου 0,80 ευρώ, βάλε και τα σποράκια, άντε να πάει 1 ευρώ. Το φτηνότερο έτοιμο που βρίσκω κάνει 2.72 και δημιουργείς πολύ σκουπίδι tetrapak για ένα λίτρο γάλα. Άντε πάλι... μας έφτιαξα!

Σοβαρά τώρα, μήπως ξέρει κανείς (ή μπορεί να ρωτήσει)
πού πουλάνε lithotamium calcareum?? Είναι ένα είδος φυκιού που το βάζουν στα φυτικά γάλατα για να τα εμπλουτίσουνε με ασβέστιο.
Δεινομάχη
ΥΓ. Να και η οriginal συνταγή, και το link στο wiki (από όπου βρήκα τη συνταγή).
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives/2007/09/01/homemade-rice-milk-horchata/http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_milk