χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)  (Αναγνώστηκε 2211 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« στις: Φεβρουάριος 25, 2008, 02:52:30 πμ »
Διαβάζοντας στο wiki για τα διάφορα φυτικά γάλατα, έφτασα σε μία συνταγή για γάλα από αναποφλοίωτο ρύζι και αμύγδαλα.

Βαρέθηκα όμως να αποφλοιώσω αμύγδαλα, και έβαλα μόνο ρύζι. Βγήκε τέλειο, κάτασπρο, και με εκπληκτική οσμή! (λόγω του κάρδαμου μάλλον, που μου αρέσει πολύ).

Είναι πολύ εύκολη, και σχεδόν δεν μένει τίποτε μετά το σούρωμα.

Υλικά
αναποφλοίωτο (καστανό) ρύζι, περίπου 100g για 500ml γάλα.
7-8 σποράκια κάρδαμου στα 100g ρυζιού
νερό: 6x τον όγκο του ρυζιού
λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)

Εκτέλεση

Αλέθετε στεγνό το ρύζι μαζί με τα σποράκια του κάρδαμου στο μούλτι ή σε μύλο μπαχαρικών
Βάζετε το μείγμα μαζί με τα 4/6 του νερού σε γυάλινο βάζο, και το αφήνετε κλειστό στο ψυγείο για 12 ώρες.
Βάζετε το μείγμα στο blender (μαζί με το νερό του), και το χτυπάτε προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό. Δοκιμάστε το, προσθέστε ζάχαρη αν νομίζετε ότι θέλει, χτυπήστε το άλλη μία, σουρώστε, βάλτε στο ψυγείο για 15 λεπτά, και έτοιμο!

Σίγουρα χωράει πολλές ιδέες και πολλή εξέλιξη, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε!

Π.χ. φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να βάλει βανίλια. Ή να τρίψετε μαζί αποφλοιωμένα αμύγδαλα (περίπου 1/3 από όσο το ρύζι).

ΚΟΣΤΟΣ υλικών για ένα λίτρο: βιολογικό ρύζι 200g = περίπου 0,80 ευρώ, βάλε και τα σποράκια, άντε να πάει 1 ευρώ. Το φτηνότερο έτοιμο που βρίσκω κάνει 2.72 και δημιουργείς πολύ σκουπίδι tetrapak για ένα λίτρο γάλα. Άντε πάλι... μας έφτιαξα!   ;)


Σοβαρά τώρα, μήπως ξέρει κανείς (ή μπορεί να ρωτήσει) πού πουλάνε lithotamium calcareum?? Είναι ένα είδος φυκιού που το βάζουν στα φυτικά γάλατα για να τα εμπλουτίσουνε με ασβέστιο.

Δεινομάχη

ΥΓ. Να και η οriginal συνταγή, και το link στο wiki (από όπου βρήκα τη συνταγή).
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives/2007/09/01/homemade-rice-milk-horchata/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_milk

A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 25, 2008, 09:00:06 πμ »
δεν ξέρω γι'αυτό το είδος φυκιού που λες.

Πάντως αν το φυτικό μας γάλα, περιέχει και αμύγδαλο, δεν χρειάζεται νομίζω παρεταίρω εμπλουτισμός με ασβέστιο. Υπάρχει αρκετό.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 25, 2008, 07:50:20 μμ »
Ούτε εγώ ξέρω γι' αυτό το φύκι. Πρώτη φορά το ακούω.
Καλό μου ακούγεται και το γάλα ρυζιού (αν και το αγοραστό δεν μου αρέσει)
ίσως αν το φτιάξω μόνη μου βγει πιο νόστιμο.

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 18, 2009, 06:06:20 μμ »
Και γάλα από αναποφλοίωτα αμύγδαλα μπορείς να κάνεις, σκέτο, ωμοφαγικό, πλούσιο σε ασβέστιο και τέλειο!

-βιολογικά αμύγδαλα μουλιασμένα 8 ώρες
-φιλτραρισμένο νερό
- σιρόπι αγαύης ή χουρμαδόπαστα όχι απαραίτητο]
-μπαχαρικά[βανίλια, κανέλλα αν θέλουμε]

Αφού μουλιάσουμε τα αμύγδαλα τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με νερό μέχρι να διαλυθούν. Το σουρώνουμε μέσα από 2-3 στρώσεις τουλουπάνι και είναι έτοιμο! Αυτό που μένει στο τουλουπάνι από τα αμύγδαλα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές, ή και σκέτο μέσα σε σαλάτες.
Τώρα η ποσότητα αμυγδαλο-νερό είναι ανάλογα με το πόσο θέλετε να φτιάξετε και πόσο νερουλο-πηχτό το θέλετε. Για ένα μεγάλο ποτήρι γάλα περίπου μια χούφτα.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 18, 2009, 06:23:52 μμ »
Και γάλα από αναποφλοίωτα αμύγδαλα μπορείς να κάνεις, σκέτο, ωμοφαγικό, πλούσιο σε ασβέστιο και τέλειο!

-βιολογικά αμύγδαλα μουλιασμένα 8 ώρες
-φιλτραρισμένο νερό
- σιρόπι αγαύης ή χουρμαδόπαστα όχι απαραίτητο]
-μπαχαρικά[βανίλια, κανέλλα αν θέλουμε]

Αφού μουλιάσουμε τα αμύγδαλα τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με νερό μέχρι να διαλυθούν. Το σουρώνουμε μέσα από 2-3 στρώσεις τουλουπάνι και είναι έτοιμο! Αυτό που μένει στο τουλουπάνι από τα αμύγδαλα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές, ή και σκέτο μέσα σε σαλάτες.
Τώρα η ποσότητα αμυγδαλο-νερό είναι ανάλογα με το πόσο θέλετε να φτιάξετε και πόσο νερουλο-πηχτό το θέλετε. Για ένα μεγάλο ποτήρι γάλα περίπου μια χούφτα.

Υπάρχει ειδικό thread για φυτικό γάλα από καρπούς εδώ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php/topic,954.0.html
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Touloumbaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 343
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Σκέψου θετικά! Δράσε θετικά!
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 18, 2009, 06:47:56 μμ »
 biggestgrin Ki άμα φτιάξεις μπόλικο γάλα ρυζιού φτιάχνεις και το απίθανο ρυζογαλάκι της Blueheart καταπλήτεις τα πλήθη!!!  :D
Τα ζώα είναι οι φίλοι μου και όχι η τροφή μου
Αγαπάω τον πλανήτη μου, νοιάζομαι για την γή μου!!!

Αποσυνδεδεμένος Touloumbaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 343
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Σκέψου θετικά! Δράσε θετικά!
Απ: Γάλα από ωμό ρύζι (πάντα cruelty-free)
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 18, 2009, 07:05:39 μμ »
Και γάλα από αναποφλοίωτα αμύγδαλα μπορείς να κάνεις, σκέτο, ωμοφαγικό, πλούσιο σε ασβέστιο και τέλειο!

-βιολογικά αμύγδαλα μουλιασμένα 8 ώρες
-φιλτραρισμένο νερό
- σιρόπι αγαύης ή χουρμαδόπαστα όχι απαραίτητο]
-μπαχαρικά[βανίλια, κανέλλα αν θέλουμε]

Αφού μουλιάσουμε τα αμύγδαλα τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με νερό μέχρι να διαλυθούν. Το σουρώνουμε μέσα από 2-3 στρώσεις τουλουπάνι και είναι έτοιμο! Αυτό που μένει στο τουλουπάνι από τα αμύγδαλα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές, ή και σκέτο μέσα σε σαλάτες.
Τώρα η ποσότητα αμυγδαλο-νερό είναι ανάλογα με το πόσο θέλετε να φτιάξετε και πόσο νερουλο-πηχτό το θέλετε. Για ένα μεγάλο ποτήρι γάλα περίπου μια χούφτα.
Εγώ για μπαχαρικά θα πρότεινα μαστίχα. Ασε που έφτιαξα ρυζόγαλο με γάλα ρυζιού και μαστίχα και μου ζητούσανε όλοι την συνταγή!!!  yum yum yum Μοσχομύριζε και το βρήκαν υπέροχο σαν επιδόρπιο!! Η νονά μου το κάνει και για τους καλεσμένους της!!!
Τα ζώα είναι οι φίλοι μου και όχι η τροφή μου
Αγαπάω τον πλανήτη μου, νοιάζομαι για την γή μου!!!

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής