χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Η «χωματερή» του Αιγαίου απειλεί τα θαλάσσια ζώα  (Αναγνώστηκε 1114 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Η «χωματερή» του Αιγαίου απειλεί τα θαλάσσια ζώα
« στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 08:37:07 μμ »
13/2/2008

Αν και το Αιγαίο αποτελούσε κάποτε ασφαλές καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια, θηλαστικά αλλά και σπάνια ψάρια, σήμερα οι μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων που έχουν καταλήξει στο πέλαγος αποτελούν επικίνδυνες παγίδες για αυτά.

Οι μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στη θάλασσα απειλούν το 86% των ειδών των θαλάσσιων χελωνών, το 36% των θαλασσοπουλιών, το 43% των θαλάσσιων κητών καθώς και 67 είδη ψαριών.

136 είδη θαλάσσιων ζώων τείνουν να παγιδεύονται εύκολα σε σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα, ενώ 177 είδη έχουν παγιδευτεί θανάσιμα και έχουν βρεθεί με σκουπίδια της θάλασσας στο στομάχι τους.

«Το μεγάλο πρόβλημα με τα θαλασσοπούλια είναι η παγίδευσή τους από πλαστικές σακούλες και υπολείμματα πετονιών. Από τα 30- 40 είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα οι γλάροι είναι οι πιο επιρρεπείς στο να τρώνε απορρίμματα, ενώ οι κορμοράνοι μπλέκονται σε πλαστικές σακούλες που επιπλέουν στη θάλασσα», δηλώνει στα «Νέα» ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αν και η περιβαλλοντική οργάνωση Μεσόγειος SΟS οργανώνει τα τελευταία χρόνια εκστρατείες καθαρισμού ακτών, το μεγαλύτερο ποσοστό τρων σκουπιδιών (60%) είναι κυρίως πλαστικά συσκευασίας, αντικείμενα από αλουμίνιο και από διάφορα άλλα μέταλλα (10%), από χαρτί (15%), γυαλί (10%) και διάφορα άλλα υλικά (5%).

Τα εμπορικά πλοία και οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μεσόγειο παράγουν 550.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο, αποτελώντας το 20% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών που καταλήγει κάθε χρόνο στη θάλασσα.

Όσο για το υπόλοιπο 80%, οι διεθνείς έρευνες δείχνουν πως προέρχεται από την ξηρά, από χωματερές που βρίσκονται κοντά σε ακτές και από τις οποίες «δραπετεύουν»τα σκουπίδια , δίκτυα ομβρίων υδάτων τα οποία καταλήγουν σε κόλπους παρασύροντας πλαστικά από τον δρόμο, καθώς και οι τουριστικές δραστηριότητες.

http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=7171
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact