χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Σούσι  (Αναγνώστηκε 4206 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Σούσι
« στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 03:38:08 μμ »
Ετοιμασία: 40 λεπτά + 15 λεπτά αναμονή
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Κομμάτια 30

Υλικά:
7 φύλλα νόρι
30 γρ. καρότο σε ραβδάκια
50 γρ. πατάτα σε ραβδάκια
30 γρ. κολοκυθάκι τριμμένο
50 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
40 γρ. γλυκοπατάτα τριμμένη
3 κρεμμυδάκια κομμένα στα 2 εκ.
1 φλυτζάνι αλεύρι τεμπούρα
1 φλυτζάνι κρύο νερό σόδας
λάδι για φριτέζα
2 φλυτζάνια κοντό ρύζι
2 κουταλιές ρυζόξυδο
2 κουταλιές ζάχαρη πάστα ουασάμπι
2 κουταλιές τζίντζερ τουρσί ψιλοκομμένο



Εκτέλεση:
Ψιλοκόψτε 2 φύλλα νόρι και βάλτε τα σε μπολ. Προσθέστε καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι και γλυκοπατάτα και αναμείξτε.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ρίξτε τη σόδα και αναμείξτε με ξυλάκια ή πιρούνι σε χυλό με μικρούς σβόλους. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατώστε.
Γεμίστε ένα γουόκ ή βαθιά κατσαρόλα με λάδι κατά 1/3 και ζεστάνετε στους 180 βαθμούς (μια μπουκιά ψωμί πρέπει να ροδίζει σε 15 δευτερόλεπτα).
Ρίξτε 1/4 φλυτζανιού από το μείγμα και τηγανίστε 1-2 λεπτά ώσπου να ροδίσει. Στραγγίστε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αλατίστε. Επαναλάβετε φτιάχνοντας συνολικά 5 κομμάτια.
Πλύντε καλά το ρύζι και βάλτε το σε κατσαρόλα με 2 φλυτζάνια νερό. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε 10 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένο 15 λεπτά.
Απλώστε το ρύζι σε ταψί. Βάλτε σε κατσαρόλι το ξύδι, τη ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι αλάτι και 1 κουταλιά νερό και ζεστάνετε ανακατώνοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Ραντίστε το ρύζι, ανακατώστε και αφήστε να κρυώσει.
Τοποθετήστε ένα φύλλο νόρι πάνω σε ψάθα ή χαρτί φούρνου με τη στενή πλευρά προς το μέρος σας. Απλώστε 1/2 από το ρύζι στο κάτω μέρος αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. Απλώστε επάνω μια γραμμή πάστα συσάμπι και λίγο τζιντζερ και τυλίξτε σφιχτά σε ρολό με οδηγό το χαρτί. Κόψτε το ρολό στη μέση και κάθε μισό στα τρία (πλύνετε το μαχαίρι ύστερα από κάθε κόψιμο). Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Γλωσσάρι

Νόρι: φύκι της Άπω Ανατολής, διαμορφωμένο σε φύλλο και αποξηραμένο. Χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα ως περιτύλιγμα για ρύζι ή άλλη γέμιση στην παρασκευή σούσι.

Ουασάμπι πάστα: από τη φαγώσιμη ρίζα ενός ιαπωνικού φυτού. Είναι καυτερό σαν ρεπάνι. Διατίθεται τριμμένο, σε πάστα ή σκόνη. Χρησιμοποιείται σε σασίμι και σούσι. Γνωστό και ως γιαπωνέζικο ρεπάνι.

Ρυζόξυδο και αρωματικό ρυζόξυδο: από ξύδι και εκχύλισμα ρυζιού. Το αρωματικό έχει ζάχαρη και αλάτι. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και μαρινάτες.

Τζίντζερ τουρσί: τζίντζερ συντηρημένο σε άλμη ή ξύδι, χαρακτηριστικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας. Έχει έντονη γεύση. Συνοδεύει σούσι και σασίμι.

45 ασιατικές συνταγές με λαχανικά, εκδόσεις Μαλλιάρης παιδεία
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Σούσι
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 08:23:54 μμ »
wow!!! thank you LiZaArD  :)
Μου αρέσει πολύ το σούσι και θέλω να μάθω να το φτιάχνω μόνη μου.
Έχω ήδη προμηθευτεί τα νόρι (τα βρήκα τυχαία μια μέρα στον παπανικόλα και τα τσάκωσα!)
Ξέρεις μήπως πού μπορώ να βρω τα υλικά τεμπούρα, ρυζόξυδο (το κανονικό ξύδι κάνει άραγε?), ουασάμπι και τζίντζερ τουρσί? Το κρύο νερό σόδας τι είναι?  ::)

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Σούσι
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 08:34:55 μμ »
Προειδοποίηση...το ουασάμπι είναι ΚΑΥΤΕΡΟ του θανατά! Την πάτησα μία φορά γι' αυτό προειδοποιώ!  :P ;D
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Σούσι
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 09:10:31 μμ »
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω που μπορείς να βρεις αυτά τα πράγματα. Απλά έπεσε στα χέρια μου ένας κατάλογος με Ασιατικά φαγητά και η συγκεκριμένη συνταγή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Θα ρωτήσω όμως και μερικούς φίλους που ασχολούνται με το άθλημα και ξέρουν περισσότερα και θα σου πω :).
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Σούσι
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 09:36:30 μμ »
ok LiZaArD! Σ' ευχαριστώ!

Προειδοποίηση...το ουασάμπι είναι ΚΑΥΤΕΡΟ του θανατά! Την πάτησα μία φορά γι' αυτό προειδοποιώ!  :P ;D
;) I knowwww!!!!!  :o :o :o

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Σούσι
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 15, 2008, 05:25:22 μμ »
Συνταγή για το τουρσί μπήκε, θέλει δύο μεταφορούλες στις μονάδες μέτρεσης και είναι εντάξει. Μόλις βρω άκρη και με τα υπόλοιπα θα ποστάρω λεπτομέριες.
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Σούσι
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 16, 2008, 08:29:51 μμ »
Το συστατικό "αλεύρι τεμπούρα" το λέει η συνταγή αλλά σε αναζήτηση στο google βρήκα ότι:

Tempura (てんぷら or 天麩羅, tenpura?) is a classic Japanese dish of deep fried lightly-battered vegetables or seafood.

Τέμπουρα απ' ό,τι φαίνεται είναι πιάτο.. αν και στα ελληνικά βρήκα πως "H τεμπούρα συνήθως έχει σβόλους αλευριού, που γίνονται τραγανοί στο τηγάνισμα."

Μπορεί να εννοεί η συνταγή "αλεύρι για τεμπουρα". Για περισσότερες πληροφορίες για τεμπουρα: http://en.wikipedia.org/wiki/Tempura
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Σούσι
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 08, 2008, 01:26:55 πμ »
Σχετικά με την ουασάμπι, ρώτησα μία φίλη μου και μου είπε πως είχε δοκιμάσει και δεν της άρεσε, γι αυτό βάζει σάλτσα σόγιας. Εγώ ακόμη, δεν αξιόθηκα να φτιάξω, οπότε στο λέω με κάθε επιφύλαξη.
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Σούσι
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 08, 2008, 01:38:00 πμ »
 Έχω πάρι φύκια νόρι και δεν έχω κάνει τίποτα. Εκτός από σούσι, πως αλλιώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Σούσι
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 08, 2008, 01:39:42 πμ »
Είμαι σίγουρη ότι μπορεί κανείς να βρει εύκολα και wasabi και ξίδι από μίριν είτε σε ντελικατέσεν ή σε κινέζικα μαγαζιά.

Το wasabi είναι πράγματι πολύ καυτερό, αλλά μπορεί κανείς να το δοκιμάσει σε μικρές ποσότητες. Αυτό που κάνω εγώ (και πολλοί άλλοι) είναι να βάλεις σ'ένα μπωλάκι σάλτσα σόγιας και να ανακατέψεις μέσα μία πολύ μικρή ποσότητα wasabi (μικρότερη από ένα μπιζέλι), και να βουτάς μέσα το σούσι σου.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Σούσι
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 08, 2008, 01:40:50 πμ »
Έχω πάρι φύκια νόρι και δεν έχω κάνει τίποτα. Εκτός από σούσι, πως αλλιώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Μπορείς να το ψήσεις λίγο (το κρατάς με λαβίδα πάνω από το μάτι της κουζίνας) και να το κομματιάσεις πάνω σε σαλάτα. Τρώγεται και σκέτο, βέβαια.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Σούσι
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 08, 2008, 11:44:19 πμ »

Μπορείς να το ψήσεις λίγο (το κρατάς με λαβίδα πάνω από το μάτι της κουζίνας) και να το κομματιάσεις πάνω σε σαλάτα. Τρώγεται και σκέτο, βέβαια.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές!  Αλλά για σκέτο δεν το νομίζω, γιατί πρέπει να είναι λύσσα αυτό... :-X

Αποσυνδεδεμένος leica

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 837
  • Φύλο: Γυναίκα
  • (●^ω^●)
Απ: Σούσι
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 08, 2008, 04:29:19 μμ »
Εγω το τρωω ετσι οπως ειναι χωρις να το ψησω, σαν σνακ, ειδικα αν δεν προλαβαινω να κοψω σαλατα κλπ. Το σκυλι μου τρελενεται για νορι. Επισης υπαρχουν κι αλλα φυκια τα οποια ειναι νοστιμα οπως το γουακαμε το οποιο το βαζω σε σουπες (σουπα με καροτο νταικον πατατα και σογια και 4-5 φυλα γουακαμε).

Αποσυνδεδεμένος kliaros

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 55
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Σούσι
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 08, 2010, 07:47:42 μμ »
Αφού προμηθευτείτε ιαπωνικό ρύζι (το οποίο είναι κολλώδες, εγώ παίρνω ένα από το Carrefour) και το ετοιμάσετε μπορείτε να το φάτε σκέτο με νόρι. Θα ρίξετε αλάτι στο ρύζι και θα το ανακατέψετε. Παίρνετε το νόρι και το διπλώνετε 4 φορές περίπου στη μέση μέχρι να γίνουν 8 ορθογώνια κομμάτια τα οποία μετά κόβεται με ευκολία. Ακολούθως παίρνετε ένα κομμάτι και κρατώντας αυτό παίρνετε ρύζι και το τρώτε σαν μπουκίτσες.
Για γέμιση σούσι μπορείτε να κάνετε το εξής:
-μανιτάρια σιτάκε (ιαπωνικό αποξηραμένο μανιτάρι) εγώ δεν έχω βρει εδώ και το έχω δοκιμάσει με πλευρώτους και πάλι έγινε, μπορείτε να δοκιμάσετε και με πορτομπέλο
-καρότο κομμένο σε μπαστουνάκια
-σπανάκι
-αγγούρι κομμένο σε μπαστουνάκια
-μπορείτε να βάλετε και vegan μαγιονέζα
-και λιωμένο αβοκάντο
Με τα υλικά πειραματιστείτε δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλα που γράφω αλλά αν νομίζετε ότι ταιριάζει κάτι άλλο δοκιμάστε το!

Βράζετε τα μανιτάρια και τα αφαιρείτε, μέσα στο νερό τους βράζετε το σπανάκι και το καρότο. Αφού τελειώσετε παίρνετε την ειδική ψάθα ή και ένα κομμάτι λαδόκολλά και τα τυλίγετε. Το τύλιγμα προϋποθέτει κάποια εμπειρία αλλά αν δε δοκιμάσετε πως θα αποκτήσετε; Δεν είναι αναγκαίο να βάλετε πάστα wasabi αλλά μπορείτε να μουσκέψετε λίγο την άκρη του νόρι με νερό για να κολλήσει.
Αφού το τυλίξετε και το κόψετε σε φέτες είναι πολύ νόστιμο να βουτήξετε το κάθε κομμάτι πριν το φάτε σε σάλτσα σόγιας με λίγο wasabi είναι πραγματικά ωραίο. To wasabi θέλει λίγο εξοικείωση άμα το μάθεις είναι ωραίο.
Η μαμά μου είναι ιαπωνέζα και έτσι έκανε το sushi μόνο που έβαζε και αυγό ομελέτα, εσείς μπορείτε να το αποφύγετε!

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής