χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: ΑΛΦΑΛΦΑ  (Αναγνώστηκε 7679 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
ΑΛΦΑΛΦΑ
« στις: Ιανουάριος 21, 2008, 10:44:58 μμ »
Γνωρίζει κανείς να μου πει τις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του άλφαλφα και από που ακριβώς προέρχεται;

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 14, 2008, 09:03:55 μμ »
antismoke συγνώμη μόλις τώρα είδα την ερώτησή σου και δυστυχώς κανείς δεν σου απάντησε.

Το Άλφα άλφα είναι φυτό και συνήθως τρώμε το φύτρο των σπόρων του.

Ωμά άλφα άλφα φύτρα (περίπου μία κούπα)
έχουν την παρακάτω σύσταση :

Θερμίδες: 10
Πρωτεϊνη : 1.32 γρ.
Υδατάνθρακεςs: 1.25 γρ
Ίνες : 0.8 γρ
Χοληστερόλη : 0
Ασβέστιο : 11 mg
Σίδηρος : 0.32 γρ.
Μαγνήσιο : 9 mg
Φώσφορος : 23 mg
Ποτάσσιο : 26 mg
Βιταμίνη C: 2.7 mg

Περισσότερες λεπτομέρειες :
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 15, 2008, 07:26:46 μμ »
antismoke συγνώμη μόλις τώρα είδα την ερώτησή σου και δυστυχώς κανείς δεν σου απάντησε.




Eυχαριστώ πολύ Φόξυ, γιατί όσο και αν έψαξα στα ελληνικά δεν βρήκα τίποτα. Θα το δοκιμάσω σε φύτρο, γιατί προς το παρόν το βάζω όπως είναι σε παρασκευή ψωμιού...και ως τώρα δεν έπαθα τίποτα. ::)

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 15, 2008, 07:31:32 μμ »
Εγώ συνέχεια σε φύτρο το τρώω πάντως,
και είναι πολύ καλό.  ;)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Aurelia

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 20
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 12, 2010, 09:19:37 μμ »
Γεια σας παιδια.
Πηγα το απόγευμα σε ένα κατάστημα με βιολογικά, και πήρα αλφαλφα σε σακουλάκι, είναι σαν σπόροι, βιολογικής καλιέργειας.
Αυτό πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω? Το βάζω σε καποιο φαγητό? Και τέλος τα φύτρα αλφαλφα που τα βρίσκω?

Ευχαριστώ :)

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 26, 2010, 04:59:42 μμ »
εχω παρει και γω ετοιμα φυτρα αλφααλφα απο το γκρινφαρμ και γραφει οτο εχουν και β12 ισχυει αραγε questionmark
θυμήσου να θυμάσαι.....

Αποσυνδεδεμένος xenitop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 390
  • Φύλο: Άντρας
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 27, 2010, 04:31:39 μμ »
Καποια καταστηματα με ειδη βιοδιατροφης πουλανε συσκευες παραγωγης φυτρων..


Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.

Καποια καταστηματα με ειδη βιοδιατροφης πουλανε συσκευες παραγωγης φυτρων..


ΑΛΦΑ – ΑΛΦΑ

Tα φύτρα είναι βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Eίναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Tα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά.

Πώς μας ωφελούν

Tα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά τώρα το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Bοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.


Φύτρα από φασόλια
Γιατί να τα προτιμήσετε:
• Eίναι αρκετά πιο εύπεπτα απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.
• Έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
Πώς να τα καταναλώσετε. Mπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά (σε σαλάτες) ή μαγειρεμένα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος καταστρέφεται ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Σύσταση ανά 100 γρ. Θερμίδες: 30,96
 
Πρωτεΐνες: 3 γρ.
 
Λιπαρά: 0,1 γρ.
 
Yδατάνθρακες: 5,9 γρ.
 
Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.


Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
• Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
• Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
• Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να τα καταναλώσετε. Nοστιμίζουν ιδιαίτερα τις σούπες και τις βραστές σαλάτες λαχανικών.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 105
Πρωτεΐνες: 8,9 γρ.
Λιπαρά: 0,5 γρ.
Yδατάνθρακες: 16,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,8 γρ.
Bιταμίνη C: 15,5 mg
Φυλλικό οξύ: 100 mg

Φύτρα αλφάλφα
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή».
• Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πώς να τα καταναλώσετε. Ωμά, αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και σάντουιτς. Mπορείτε όμως και να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε στην ομελέτα σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 29
Πρωτεΐνες: 4 γρ.
Λιπαρά: 0,7 γρ.
Yδατάνθρακες: 3,8 γρ.
Φυτικές ίνες: 2,5 γρ.
Kάλιο: 79 mg
Φώσφορο: 70 mg

Φύτρα μπρόκολου
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Eίναι πλούσια σε σουλφοραφίνη, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση.
• Yπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς να τα καταναλώσετε. H πιπεράτη γεύση τους θα νοστιμίσει τις χορτόπιτες και τις σαλάτες σας.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 43
Πρωτεΐνες: 3,4 γρ.
Λιπαρά: 0,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 8,95 γρ.
Φυτικές ίνες: 3,8 γρ.
Aσβέστιο: 42 mg
Kάλιο: 389 mg
Φώσφορο: 69 mg
β-καροτίνη: 450 μg
Bιταμίνη C: 85 mg
Φυλλικό οξύ: 61 μg

Φύτρα σιταριού
Γιατί να τα προτιμήσετε
• Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
• Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού. • Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης. • Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.

Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα
Tι θα χρειαστείτε
• Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
• Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
• Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
• Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
• Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
• Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
• Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
• Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.

απο...

http://www.vita.gr/html/ent/009/ent.2009.asp


=================================================================================


Ο Πατριάρχης του φυτικού Βασιλείου

• Πλούσιο σε χλωροφύλλη και σίδηρο
• Περισσότερες φυτικές ίνες απʼ όλα τα δημητριακά και λαχανικά
• 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια
• Βελτιώνει την πέψη, βοηθά σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις (τυμπανισμό, δυσπεψία, μετεωρισμό)
• Αλκαλική τροφή

==================================================================================
Τα φύτρα alfa-alfa είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, E και Κ. Επιπλέον είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλλιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.α. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως τρισίνη, χλωροφύλλη και καροτένη. Περιέχουν ισοφλαβόνες, σαπωνίνες, φυτοστερόλες και αμινοξέα.

Χρόνος βλάστησης: 5 μέρες
==================================================================================

Alfaalfa (Medicavo sativa) has shown great results in the treatment of arthritis. Alfalfa contains lots of minerals such as calcium, magnesium, phosphorus and potassium that have a neutralizing effect on your blood. It also has a general detoxifying effect on your body. However, alfaalfa contains an amino acid which in some cases could cause symptoms similar to systemic lupus. Because of that it’s recommended to take alfalfa only in the form of tea. One teaspoon of alfalfa seeds may be added to one cup of water. Three to four cups of this tea should be taken daily by arthritics for at least two weeks. After that make one week break and repeat the therapy. Alfalfa reduces the inflammation and it also improves flexibility by reducing the stiffness of the joints.



απο...
http://www.articlesbase.com/diseases-and-conditions-articles/5-natural-remedies-for-arthritis-1306955.html

==================================================================================

Το άλφα-άλφα είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές της φύσης, ονομασθέν για το λόγο αυτό από τους αρχαίους Άραβες "πατέρας όλων των τροφών". Πλούσιο σε πρωτεϊνη, χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη, άλφα-καροτίνη, οκτακοζανόλη, βιταμίνες Β, A, C, D, E, K. Καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων (ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χλκό, ψευδάργυρο) καθώς και άλλων ενεργών συστατικών (ισοφλαβόνες, κουμαρίνες, αλκαλοειδή, σαπονίνες, στερόλες όπως βήτα-σιτοστερόλη, άλφα-σπιναστερόλη, στιγμαστερόλη).

Εκτός από γενικό τονωτικό του οργανισμού, παρατηρήσεις σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και ορισμένες, n vitro, μελέτες οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι το alfa alfa έχει και τις ακόλουθες ιδιότητες:

Είναι διουρητικό και κατά της κατακράτησης υγρών. Διεγείρει την όρεξη ανορεκτικών ατόμων. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα. Είναι αποτοξινωτικό και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί στους ιστούς η ακτινοθεραπεία. Είναι αντιμυκητικό και αντιβακτηριακό και φαίνεται ότι είαν αποτελεσματικό στη λοίμωξη και φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως (κυστίτιδα). Μειώνει την κακή (LDL) χωρίς να επηρεάζει την καλή (HDL) χοληστερίνη. Είναι γαλακταγωγό (αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες γυναίκες). Είναι ευεργετικό στην εμμηνόπαυση. Φαίνεται αποτελεσματικό σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας, ιδίως μακροπρόθεσμα.

απο.........
http://www.e-farmacy.gr/product_info.php?products_id=289

==================================================================================



Αποσυνδεδεμένος Nefertiti

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 10
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 31, 2010, 06:23:55 μμ »
Είναι τα καλύτερα φύτρα που χω δοκιμάσει  :)  Φροντίζω να τα τρώω καθημερινά μέσα στη σαλάτα ή σε αραβική πίτα με σάλτσα ντομάτα και '' τυρί ''. Τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια. Τα διατηρώ στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Έχω δοκιμάσει φύτρα από φακές, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθο, ροβίτσα.
Τελικά κατέληξα να τρώω τις φακές σε σούπα, το κινόα και το φαγόπυρο βραστό σαν το ρύζι και τον αμάρανθο σε ποπ κορν!
Η ροβίτσα...τιμωρία! blush

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΑΛΦΑΛΦΑ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 02, 2010, 03:16:07 μμ »
Για όποιον ενδοιαφέρεται να ψάξει στα ελληνικά η αλφαλφα λέγεται μηδική.Από αυτόν τον σπόρο βγαίνει και το τριφύλλι για ζωοτροφές.
θυμήσου να θυμάσαι.....

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής