Βαρκούλες στο φούρνο με κρεμμύδι και ντομάτα
Υλικά
5 αρκετά μεγάλες πατάτες
1 κιλό κρεμμύδια
3 ώριμες ντομάτες
1 πορτοκάλι
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Οι βαρκούλες: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Έπειτα, προσεκτικά με ένα μαχαίρι και ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της κομμένης πατάτας ώστε το σχήμα της να μοιάζει με βαρκούλα. Μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, διατηρούμε τις πατάτες σε ένα μπολ σκεπασμένες με νερό για να μην μαυρίσουν.
Η σάλτσα: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (όχι σε ροδέλες) και τα τσιγαρίζουμε σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό ελαιόλαδο και αλάτι μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και το μείγμα το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και λίγη κέτσαπ για να γλυκάνει και να κοκκινίσει η σάλτσα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και λίγο πριν δέσει προσθέτουμε ρίγανη.
Στραγγίζουμε τις βαρκούλες μας και τις αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ ή ένα ταψί. Τις γεμίζουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό και το χυμό ενός πορτοκαλιού. Τις αφήνουμε να ψηθούν στους 150 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να χωνέψουν.
Τις προσφέρουμε ζεστές ενώ τις γαρνίρουμε με ένα φύλλο μαϊντανό. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τυρί ή κασέρι πάνω στις βαρκούλες μας.
Καλή σας όρεξη.
(πηγή :
http://www.in.gr/ )