Τσουχτερές τιμέςΖωοφιλία ανεξαρτήτως κόστους ή έντονο παιχνίδι του «φαίνεσθαι» μεταξύ των μελών της υψηλής κοινωνίας και κατόχων των πολυπόθητων υποαλλεργικών ζώων; Οπως και να έχει, το κόστος μάλλον παραμένει απαγορευτικό για τους κοινούς θνητούς αφού ξεκινά από τις 4.000 ευρώ (στην περίπτωση μιας γάτας Allerca), και τις 6.000 ευρώ (στην περίπτωση της γάτας Chakan), ενώ στην περίπτωση της Ashera η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 24.000 ευρώ!
Αλλά φυσικά μια τέτοια πρόταση απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα «ζωόφιλων» με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. «Προσπαθούμε να κάνουμε τους πελάτες μας να νιώσουν άνετα με την ιδέα του να ξοδέψουν τόσα χρήματα για ένα κατοικίδιο, τη στιγμή που με 35 ευρώ περίπου μπορούν να υιοθετήσουν ένα γατάκι από το κέντρο αδέσποτων ζώων» προσθέτει ο διευθυντής της Lifestyle Pets. «Μπορεί κάποιος να πει: "Με τα χρήματα που παίρνεις μια γάτα μπορείς να πάρεις ένα αυτοκίνητο". Για την ακρίβεια, οι πελάτες μας διαθέτουν έξι αυτοκίνητα» διευκρινίζει ο κ. Μπρόντι υπογραμμίζοντας έτσι την εικόνα κύρους που προσδίδουν τα ζώα αυτά στους κατόχους τους.
Παρά το υπερβολικό κόστος όμως η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι πωλήσεις της πάνε ήδη αρκετά καλά και ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη αναγνώριση. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ακόμη λίγο χρόνο γιατί ο περισσότερος κόσμος ήταν σκεπτικός πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ηθελαν πρώτα να δουν κατά πόσο λειτουργεί κάτι τέτοιο» υποστηρίζει ο κ. Μπρόντι.
Οσο για την ήπειρο με τις περισσότερες παραγγελίες; Η Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, είναι εκείνη που χτυπάει κόκκινο, με τη Σουηδία να φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης, και τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία να ακολουθούν. Η τελευταία μάλιστα ως προς τις υπερμεγέθεις γατούλες κάνει τη διαφορά, κατακτώντας το 25% των συνολικών παραγγελιών.
Η διαδικασία παραγωγήςΗ λίστα αναμονής μακρά. Τις περισσότερες φορές αγγίζει ως και τους 15 μήνες, παρ' όλα αυτά για ένα επιπλέον ποσό η εταιρεία είναι διατεθειμένη να προωθήσει την επιθυμία των πελατών της γρηγορότερα. Τι είναι αυτό όμως που κάνει την όλη διαδικασία να διαρκεί τόσο πολύ; Οπως μας είπε ο κ. Μπρόντι, ο τρόπος «παραγωγής» των υποαλλεργικών χνουδωτών ζώων δεν είναι απλός. Ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια και εκεί είναι που εμπλέκεται ο παράγοντας χρόνος.
Αρχικά συγκεντρώνονται οι παραγγελίες και στη συνέχεια η εταιρεία επιτρέπει την κύηση. «Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι θέλουν μικρά γατάκια και γι' αυτό θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας μείνουν ζωάκια που κανείς δεν θα θέλει λόγω μεγέθους» διευκρινίζει ο κ. Μπρόντι. «Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό για τις θηλυκές γάτες να γεννούν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορείς να εμποδίζεις μια γάτα για έναν χρόνο και μετά να αρχίσεις και πάλι την αναπαραγωγή γιατί έτσι η πιθανότητα ασθενειών αυξάνεται. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συγκεντρώσουμε έναν λογικό αριθμό παραγγελιών προτού ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να δοθούν όλα τα μικρά».
Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι πέρα από το ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων που περνούν, τα μικρά εμβολιάζονται, τσιπάρονται και στειρώνονται, αποτρέποντας έτσι η εταιρεία την ιδιωτική αναπαραγωγή.
Σχέδια για το μέλλονΕίναι όμως οι υποαλλεργικές γάτες τα μόνα κατοικίδια που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία; Μέσα στα άμεσα σχέδια της Lifestyle Pets είναι η δημιουργία ενός μικρόσωμου υποαλλεργικού σκύλου τύπου τεριέ και ονόματι Jabari. Ερωτηθείς για το αν στο μέλλον υπάρχουν στόχοι παραγωγής μεγαλύτερων τετράποδων ο κ. Μπρόντι απαντά αρνητικά. «Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στους σκύλους θα ήθελαν να έχουν έναν μικρότερο σκύλο, ειδικά στις πόλεις. Για παράδειγμα, μία από τις καλύτερες αγορές μας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Νέα Υόρκη» εξηγεί. «Οι άνθρωποι που ζουν σε διαμερίσματα ψάχνουν για έναν μικρόσωμο σκύλο και ο Jabari φτάνει τα τέσσερα ως έξι κιλά».
Τα πρώτα υποαλλεργικά κουταβάκια αναμένεται να υιοθετηθούν από αλλεργικούς ανθρώπους για την πρώτη τους δοκιμασία μέσα στον Φεβρουάριο του 2008. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 9 μήνες, οπότε οι πρώτοι πελάτες πιθανότατα να λάβουν το πολυπόθητο σκυλάκι τους στις αρχές του 2009.
Μήπως όμως ο όρος «υποαλλεργικό» δεν είναι τίποτε άλλο από μια φανταχτερή βιτρίνα ενός ακριβοπληρωμένου έμψυχου προϊόντος; Ο κ. Χανδράς είναι της άποψης ότι η αιτία που προκαλεί μια αλλεργία στον άνθρωπο είναι τις περισσότερες φορές πολυπαραγοντική. «Συνήθως οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ζώα παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση και σε άλλα πράγματα. Οπότε η επιλεκτική αντιμετώπιση του ζώου δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα» λέει. Οσο για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί προσβολή για τα δικαιώματα των ζώων ο ίδιος υποστηρίζει ότι «εφόσον τα μικρόσωμα ζώα είναι συνυφασμένα με τις ράτσες, τότε και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λογικό ο μέλλων ιδιοκτήτης να επιλέξει το ζωάκι του βάσει της υποαλλεργικής ιδιότητας, της εμφάνισης, του μεγέθους και του χώρου που διαθέτει ο ίδιος. Ετσι άλλωστε δημιουργήθηκαν οι διάφορες ράτσες εξαρχής» προσθέτει.
Από την άλλη, ο γενικός διευθυντής της ανατρεπτικής αμερικανικής εταιρείας παραδέχεται ότι η αγορά κατοικίδιων έχει αλλάξει. Η όλη στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα έχει αλλάξει. «Σήμερα αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να δαπανούν ένα σημαντικό ποσό για την αγορά ενός κατοικίδιου από το να κάνουν παιδιά. Μερικοί, για παράδειγμα, φτάνουν να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν άλογα».
Τι ετοιμάζει όμως η Lifestyle Pets για το εγγύς μέλλον; «Ισως ασχοληθούμε με την παραγωγή πολύχρωμων ψαριών. Η αγορά των τροπικών ψαριών είναι τεράστια» εξηγεί ο κ. Μπρόντι. «Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για γενετικώς μεταλλαγμένα ψάρια γιατί ακριβώς θα έχουμε "παίξει" με τα γονίδια».
Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της αγοράς, η εταιρεία που δημιουργεί τη νέα γενιά κατοικιδίων ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι η αναπλήρωση του κενού όλων εκείνων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν ως σήμερα να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο. Μήπως όλα αυτά είναι φρούδες ελπίδες από τη στιγμή που η τιμή και μόνο κάνει τα ζώα αυτά απλησίαστα στον «κοινό θνητό», ο οποίος πάσχει από αλλεργίες και απλώς αναζητεί τη συντροφιά μιας γατούλας; Ισως για τον συγκεκριμένο η απόκτηση ενός αξιαγάπητου τετράποδου παραμείνει για πάντα ένα άπιαστο όνειρο...
ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ
Το ΒΗΜΑ, 23/12/2007 , Σελ.: H06
Κωδικός άρθρου: B15246H061
ID: 291493