χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Ανεπάρκεια βιταμινης D  (Αναγνώστηκε 7626 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Ανεπάρκεια βιταμινης D
« στις: Απρίλιος 04, 2015, 06:18:16 μμ »
Την προηγούμενη εβδομάδα πήρα τα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων αίματος. Ολα καλά εκτός από την D. Στα χαμηλότερα. Η γιατρός μου έδωσε συμπλήρωμα D3 20 000ιυ (hux). Ενα χαπάκι δυο φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες.

Πρώτο πρόβλημα: Το χαπάκι είναι βετζετέριαν, οχι βίγκαν. Εψαξα πριν το αγοράσω αλλά δεν βρήκα κατι αντιστοιχο σε αυτές τις ποσότητες. Μεχρι τώρα έπαιρνα μια δυο φορες την εβδομάδα μια 2500iu της deva και κάθε μέρα δυο ποτήρια γάλα σόγιας ή αμυγδάλου εμπλουτισμένο. Στον ηλιο βγαίνω, αλλά όχι φανατικά. Τώρα καταλαβαίνω τους Αγγλους που ξεγυμνώνονται μόλις δουν ήλιο.

Δεύτερο πρόβλημα: Χθες διάβασα σε ένα άρθρο του McDougal οτι τα χαπάκια βιταμίνης D είναι οχι απλώς άχρηστα αλλά και επικίνδυνα.
Του έστειλα προσωπικό μειλ και μου απάντησε λέγοντας μου ξανά να μην πάρω τα συμληρώματα. 
Σας παραθέτω το άρθρο. Στο κάτω μέρος έχει κι αλλά λινκς:

https://www.drmcdougall.com/misc/2015nl/mar/vitamind.htm

Αποσυνδεδεμένος Viky

• Sr. Member
Απ: Ανεπάρκεια βιταμινης D
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 04, 2015, 09:08:32 μμ »
Ελπίζω να σου φτιάξει γρήγορα! Νομίζω τώρα που ανοίγει ο καιρός θα μπορείς να κάθεσαι λίγο παραπάνω στον ήλιο να αναπληρώσεις :)

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 04, 2015, 09:51:18 μμ »
Δαφνη, η ανεπάρκεια της D είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα και μεταξύ κρεοφαγων και λακτοφαγων. Η D3 βγαίνει από τη λανολίνη από το μαλλί των προβάτων, όποτε και θεωρείται μη βιγκαν. Υπάρχει όμως και D2, η οποία είναι βιγκαν, όμως δεν είναι όσο απορροφησιμη όσο η D3. Γιατί δε συζητάς με το γιατρό σου πώς μπορείς να λαμβάνεις αντίστοιχα UI με D2; Κυκλοφορούν αρκετά vegan συμπληρώματα D2 στην αγγλική αγορά.

Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω γιατί η προτροπή αποφυγής συμπληρωμάτων βιταμίνης D, η έλλειψη της είναι συχνή και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα, όποτε γιατί να μην πάρεις ένα συμπλήρωμα αν το χρειάζεσαι; Δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία στο Pubmed που να ενισχύει τέτοια λογική. Την επιχειρηματολογία του McDougall την βρίσκω σαθρή σ'αυτο το ζήτημα, δε συνιστά επιχείρημα η υπερβολική απλούστευση του ιστορικού παρελθόντος, ούτε και λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Είναι εύκολο να συστήνεις στους άλλους περισσότερη έκθεση στον ήλιο από την πολυθρόνα σου, άλλα στην τελική αυτό ίσως να μην είναι εφικτό από όλους. Επίσης, τείνει να αγνοεί τις συνέπειες της έλλειψης D, απορρίπτοντάς την ως μύθο. Δεν είχα ποτέ μου έλλειψη D, αλλα δυο φίλοι μου διαγνώσθηκαν με ανεπάρκεια πριν από λίγα χρόνια, όποτε ξέρω έστω και από δεύτερο χέρι τα συμπτώματα. Ακόμα και αν η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να διορθωθεί συν τω χρονω με απλή έκθεση στον ήλιο, πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτό; Στο μεταξύ, τι γίνεται με τις διάφορες υποχρεώσεις του καθενός, με τις σπουδές, τη δουλειά, την οικογένεια; Θεωρώ τις προτροπές του McDougall το λιγότερο απλοϊκές και το χειρότερο επικίνδυνες.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 04, 2015, 11:26:28 μμ »
Εχει βγει και D3 βιγκαν. Ομως και η d2 και  d3 εχουν μικρές ποσότητες. Μεχρι τώρα έπαιρνα d2 αλλά μάλλον δεν μου έκανε τίποτα. Στην γιατρό είπα οτι είμαι βίγκαν και προτιμώ βίγκαν προιον αλλά στην συνταγή που είχε αφήσει στην γραμματεία είχε αυτή τη μάρκα (hux). Υπάκουσα και την αγόρασα αμέσως γιατί ένιωσα οτι δεν είχα εναλλακτικές ουτε τον χρόνο.
Πιο πολυ με απασχολεί το μετά.
Πως το αντιμετώπισαν οι φίλοι σου;
Στο φαρμακείο που το συζητούσα μου είπαν οτι υπάρχει επιδημία d. Δεν έχει καμία σχέση η διατροφή αλλά ο ήλιος. Το πόσο εκτίθεσαι.

Viky, πλεον καθιέρωσα 15 λεπτά περπάτημα εξω. Δεν είναι απόλυτα αναγκαία η ηλιοφάνεια. Και με συννεφιά η υπεριώδης ακτινοβολία την κανει τη δουλειά της. Απλως εγώ και διακοπές δεν έκανα και δεν επεδιωκα να βγω να πάρω τη δόση μου από τον "ηλιο". Νομιζα οτι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τέλος πάντων. Τουλάχιστον, όλα τα άλλα είναι πολύ καλά.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 05, 2015, 12:08:06 πμ »
Δαφνη μου, οι φίλοι μου πήραν συμπληρώματα (D3 υποθέτω, μιας και δεν ήταν vegan) μέχρι που επανήλθαν τα επίπεδα σε φυσιολογικά όρια. Συμφωνώ ότι η έκθεση στον ήλιο είναι εξαιρετικά σημαντική, απλώς όταν συντρέχει ανεπάρκεια καλό είναι να αντιμετωπίζεται γρήγορα, εξ'ου και τα συμπληρώματα.

Καλή ανάρρωση!  :)
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 05, 2015, 12:42:23 πμ »
Ευχαριστώ! Ναι, συμφωνώ, γι αυτό κι εγώ ξεκίνησα αμεσως θεραπεία και αρκέστηκα στα βετζετέριαν χαπάκια.  Ελπίζω να περάσει. Τον επόμενο μήνα έχω πάλι εξετάσεις και μου έχει βάλει και το ασβέστιο που δεν το είχε στην πρώτη.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 05, 2015, 12:56:34 πμ »
http://www.amazon.co.uk/HuxD3-20000iu-Colecalciferol-Vegetarian-Capsules/dp/B00CSL136E

To amazon το έχει για βιγκαν, ομως στο φαρμακείο τους έβαλα και πήραν την εταιρεία. Η απάντηση ήταν πως είναι almost vegan.

http://www.huxley-europe.co.uk/huxd3

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 05, 2015, 12:49:52 μμ »
Και ο μπαμπάς του μικρού μου που ζει Βόρεια Αμερική & δεν είναι "του ήλιου" ανακάλυψε πως έχει έλλειψη D πέρισυ. Με συμπλήρωμα vegan & συστηματική έκθεση στον ήλιο όταν αυτό ήταν εφικτό επανήλθε. Καλή ανάρρωση Δάφνη  hug.gif
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Incognito

• Addicted

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 05, 2015, 10:02:05 μμ »
Ευχαριστώ Foxy! :-*

Incognito, μπορεί και ναι, αλλά αυτή που παίρνω εχει την τετραπλάσια ποσότητα. Τα γνωρίζω τα βίγκαν συμπληρώματα απλώς δεν είχα το χρόνο να το συζητήσω με τη γιατρό. Εχουν κι εδώ τη γραφιοκρατεία τους. Επρεπε να πάρω κατι άμεσα. Εχω σοβαρή ανεπάρκεια.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 10, 2015, 02:33:57 μμ »
Τελικά, είχε δίκιο ο McDougal. Αρχισα να έχω όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Το νευρικό μου συστημα παρέλυσε από την υπερβολική δόση ασβεστίου. Πάνω από 4000iu η D είναι πολύ τοξικη. Η γιατρός μου έδωσε τη βίγκαν 2000iu καθε μέρα ενα. Προσοχή λοιπόν.

Αποσυνδεδεμένος VFV

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 10, 2015, 10:26:22 μμ »
Θα κάνω και εγώ σε μερικές μέρες να δω... Πάντως όπως και τα συμπληρώματα σιδήρου, έτσι και της D πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με προσοχή.  Εξετάσεις πριν, αν είναι χαμηλά παίρνουμε συμπλήρωμα και πάλι εξετάσεις μετά από λίγο καιρό.

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής