Δαφνη, η ανεπάρκεια της D είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα και μεταξύ κρεοφαγων και λακτοφαγων. Η D3 βγαίνει από τη λανολίνη από το μαλλί των προβάτων, όποτε και θεωρείται μη βιγκαν. Υπάρχει όμως και D2, η οποία είναι βιγκαν, όμως δεν είναι όσο απορροφησιμη όσο η D3. Γιατί δε συζητάς με το γιατρό σου πώς μπορείς να λαμβάνεις αντίστοιχα UI με D2; Κυκλοφορούν αρκετά vegan συμπληρώματα D2 στην αγγλική αγορά.
Προσωπικά, δεν καταλαβαίνω γιατί η προτροπή αποφυγής συμπληρωμάτων βιταμίνης D, η έλλειψη της είναι συχνή και προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα, όποτε γιατί να μην πάρεις ένα συμπλήρωμα αν το χρειάζεσαι; Δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία στο Pubmed που να ενισχύει τέτοια λογική. Την επιχειρηματολογία του McDougall την βρίσκω σαθρή σ'αυτο το ζήτημα, δε συνιστά επιχείρημα η υπερβολική απλούστευση του ιστορικού παρελθόντος, ούτε και λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Είναι εύκολο να συστήνεις στους άλλους περισσότερη έκθεση στον ήλιο από την πολυθρόνα σου, άλλα στην τελική αυτό ίσως να μην είναι εφικτό από όλους. Επίσης, τείνει να αγνοεί τις συνέπειες της έλλειψης D, απορρίπτοντάς την ως μύθο. Δεν είχα ποτέ μου έλλειψη D, αλλα δυο φίλοι μου διαγνώσθηκαν με ανεπάρκεια πριν από λίγα χρόνια, όποτε ξέρω έστω και από δεύτερο χέρι τα συμπτώματα. Ακόμα και αν η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να διορθωθεί συν τω χρονω με απλή έκθεση στον ήλιο, πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτό; Στο μεταξύ, τι γίνεται με τις διάφορες υποχρεώσεις του καθενός, με τις σπουδές, τη δουλειά, την οικογένεια; Θεωρώ τις προτροπές του McDougall το λιγότερο απλοϊκές και το χειρότερο επικίνδυνες.