χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Προϊόντα ελεύθερα ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ  (Αναγνώστηκε 7476 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Valsam

• Επισκέπτης
Προϊόντα ελεύθερα ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
« στις: Φεβρουάριος 21, 2007, 10:42:26 μμ »
Σε πολλα site παρατηρώ οτι πουλανε δημητριακα και άλλα φυτικα προϊόντα που όλα γραφουν
ως εξτρα πλεονέκτημα διπλα τους "Ελεύθερα Γλουτένης"

Εψαξα και βρήκα οτι η Γλουτένη ειναι μια κολώδη ουσία που κάνει τα ζυμαρικά να είναι ελαστικά.

Αυτη η ουσία ομως κανει σοβαρές ζημιές στο λεπτό έντερο και μειώνει παραλληλα την αποροφησιμότητα
των τροφών.

Εψαξα για εναλλακτικές πρωτεϊνες της σόγιας στο ιντερνετ και μου έβγαλε "Seitan" για τους
Vegetarian..  Εκανα μετάφραση και βρήκα οτι το Seitan στα ελληνικά είναι η γλουτενη !?!?!?

Για την ακρίβεια ο ορισμος ειναι
A chewy, protein-rich food made from wheat gluten and used as a meat substitute
Μια μασώμενη πρωτεϊνικα πλούσια τροφή φτιαγμένη απο γλουτένη σταριου που χρησιμοποιείται ώς
αντικατάστατο κρέατος !

Aκομα και σε παθήσεις του εντέρου το νουμερο 1 πραγμα που απαγορεύουν αυστηρά ειναι η
γλουτένη !!! Δειτε παρακάτω :
Παράθεση
H ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΤΕΡΟΠΑΘΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΛΑΧΝΩΝ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΙΑΔΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΒΡΩΜΗΣ, ΤΗΣ ΣΙΚΑΛΗΣ, ΤΟΥ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΛΑΜΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Η ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ, ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. ΟΙ ΕΞΩΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝOΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗ ΒΙΟΨΙΑ ΝΗΣΤΙΔΑΣ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ), ΤΑ ΑΝΤΙΓΛΙΑΔΙΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ IGA ΚΑΙ IGG, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΤΥΩΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΥΪΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΜΑΚΡOΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ, ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΗΜΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ.
Link : http://www.iatrotek.org/ioArt.asp

Κοιταξτε εδω εναν αλλο που πουλαει ζυμαρικά και τονίζει περήφανος οτι ειναι
(καποια απο αυτα τουλαχιστον) ελεύθερα γλουτένης !! :
http://www.biotrofos.gr/products.htm

Και εδω βλέπετε μακαρόνια κεχριου χωρίς γλουτένη (απο κατηγορία βιολογικών προϊοντων ενος
τυχαιου online καταστήματος)  : http://www.megamarket.gr/-p-32312.html

Aν είναι τόσο επικίνδυνη τελικά η γλουτένη ...τοτε γιατι πουλάνε SEITAN ως εναλλακτική
πρωτεϊνη στους Vegetarians που δεν θέλουν σόγια ??

Τα φωτα σας παρακαλω..

Δεν θελω να κανω καμια βλακεια στην τύχη και να την μετανιώνω αργοτερα ..

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Προϊόντα ελεύθερα ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 21, 2007, 11:42:39 μμ »

Aν είναι τόσο επικίνδυνη τελικά η γλουτένη ...τοτε γιατι πουλάνε SEITAN ως εναλλακτική
πρωτεϊνη στους Vegetarians που δεν θέλουν σόγια ??

Τα φωτα σας παρακαλω..

Δεν θελω να κανω καμια βλακεια στην τύχη και να την μετανιώνω αργοτερα ..

Κοίταξε να δεις, εφ όσον υπάρχει η ΓΛΟΥΤΕΝΗ στο ψωμί τότε δεν θα έπρεπε να τρομοκρτούμαστε  :o θα έπρεπε να απαγορεύεται και το ψωμί;
Απλώς καλύτερα να μην τρώς σε μεγάλες ποσότητες ή καθημερινώς και ποτέ με άδειο στομάχι.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ είναι αλλεργικοί στην ουσία αυτή και τους δημιουργείται ζημιά στο έντερο όπως λες αλλά όχι στους υπόλοιπους.

Πάντως δεν το χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά στην σκέτη μορφή του επειδή δεν θεωρώ οτι το χρειάζομαι αλλά το έχω δοκιμάσει και δεν με πείραξε.

Υ.Γ. Το αλεύρι γλουτένης είναι ΑΚΡΙΒΟ !!! Τώρα γύρισα από ψώνια και είπα να κοιτάξω. Πέρασα από ένα βιολογικό κατάστημα και το βρήκα (μια μάρκα μόνο). Η τιμή ήταν $10 (6.5 ευρώ αλλά δεν νομίζω πως συγκρίνονται) για 680 γρ. Το συγκρίνω με τη βρώμη της ίδιας μάρκας (βιολογική όμως οπότε στοιχίζει 2 φορές απ'ότι η κανονική) που είχε μόνο $3 για το ίδιο βάρος. Μπορεί σε μεγαλύτερες πολιτείες να υπάρχουν κι άλλες μάρκες ή ακόμα να το αγοράσετε σε μαγαζιά που πουλάνε ελεύθερες ποσότητες που γεμίζετε εσείς οι ίδιοι τις σακούλες που συνήθως είναι πιο φτηνά έτσι...
Πάντως όταν φτιάξεις τα seitan πάλι πιο φτηνά απ'το κρέας έρχεται :)
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 09:34:47 πμ »
Πάντα μιλάμε για υπερκατανάλωση. Δεν πεθαίνεις αν φας σειταν, για όνομα βρε Γιάννη!
Το να το φας μία - δυο φορές το μήνα, δεν θα καταστρέψεις τον οργανισμό σου. Μην αγχώνεσαι τόσο πολύ.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Valsam

• Επισκέπτης
Απ: Απ: Προϊόντα ελεύθερα ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 11:26:45 πμ »

Κοίταξε να δεις, εφ όσον υπάρχει η ΓΛΟΥΤΕΝΗ στο ψωμί τότε δεν θα έπρεπε να τρομοκρτούμαστε  :o θα έπρεπε να απαγορεύεται και το ψωμί;
Απλώς καλύτερα να μην τρώς σε μεγάλες ποσότητες ή καθημερινώς και ποτέ με άδειο στομάχι.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ είναι αλλεργικοί στην ουσία αυτή και τους δημιουργείται ζημιά στο έντερο όπως λες αλλά όχι στους υπόλοιπους.

Koitaξε, αν ειναι να αντικαταστήσω τις ζωικές πρωτεϊνες με γλουτένη αντι για
σόγια, σημαίνει οτι δεν θα παίρνω την ποσότητα που παίρνω με μία φέτα
ψωμί.. Σημαίνει οτι θα παίρνω πολυ μεγαλή ποσότητα και σε καθημερινό
επίπεδο... Δεν ξερω θα παρω τηλεφωνο να συμβουλευτώ εναν γαστεντερολόγο
γι αυτό.. Better safe now than sorry later.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 07:13:00 μμ »
   Αυτό το << κακοήθεια >> με προβλημάτισε κι εμένα! Πες μας νέα valsam όποτε έχεις!

Valsam

• Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 07:52:08 μμ »
   Αυτό το << κακοήθεια >> με προβλημάτισε κι εμένα! Πες μας νέα valsam όποτε έχεις!
Δεν νομίζω να εχω νεότερα EΛΕΝΗ.

Nρεπομαι να πω στο γιατρο οτι ξαφνικα μου την εδωσε και εγινα VEGAN ωστε να αρχισω μετα
να τον ρωτάω για τις ασφαλείς ποσότητες του κάθε υποκαταστατου (για υποκαταστατα μιλαμε αλλωστε
οχι ΑΝΤΙκατάστατα.)
Απλα θα μεινω στην ασφαλιστική δικλείδα του Egg-White-Vegetarian.
Δεν ειναι ολοι Vegans. ..Παλια με ειχε πειράξει πολυ η ωμή βρώμη στα Quacker που ετρωγα
(δυσκοιλιότητα, πρηξιμο και πονος) ..και φοβαμαι μημπως οφείλεται στην Γλουτενη που περιέχει
και εκεινη.. Επισης ανακάλυψα απο και αλλα φυτα που με πειράζουν που δεν τα ηξερα πριν
που δεν ετρωγα τοσο μεγαλη ποικιλια λαχανικων.. Για παραδειγμα ενα απο αυτα ειναι το σπανάκι.
Οποτε τρώω πάνω απο 1 πιατο σπανακόρυζο ή σπανάκι βραστο, εχω παλι συμπτώματα σπαστικής
κολίτιδας και πρηξίματος.
Δεν ταιριαζει τελικα στην ιδιοσυγκρασία μου ο απόλυτος Veganισμός. Θα παραμέινω με τα βιολογικά
μου αυγά και βλέπουμε..

Bεβαια μπορει ολα αυτα να ειναι και ατοπα που λεω ..γιατι μπορει να οφείλεται συνδιασμός παραγόντων
που πυροδοτούν μια κατάσταση...
για παραδειγμα...θα με πειραζε αραγε το σπανάκι, αν την ίδια μέρα δεν ειχα πιεί και ελληνικό καφέ
με 5 δόσεις υποκατάστατου ζάχαρης ? (Ασπαρτάμη) ? κτλ κτλ...
Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσεις αν μια τροφη σε ενοχλεί ειναι να την απομονώσεις.
Δηλαδη να μην φας τίποτα αλλο εκτος απο εκεινη.
μονο τοτε μπορεις να εισαι σιγουρος για την συγκεκριμένη τροφη.
Το εχω κανει αυτο για μερικες και εχω βρει κανα-δυο, αλλα ειναι πολυ δουλεια να το κανω για κάθε
μία χωριστά για όσες υπάρχουν.
Καμια φορα αν φας καποια φρουτα με βαριες φυτικες ινες...κανουν την ίδια κατάσταση
(υπαρχουν σκληρες και άπεπτες, και ενώδυμες πεπτικες ίνες, απο τις πρώτες δεν μπορεις να τις μεταβολίσεις
και να παρεις θρεπτικά οπως την κυταρρίνη που μπορουν τα μυρικαστικά, την δευτερη μπορεις να την
χρησιμοποιήσεις σαν τροφη κανονικα... )

Απο την αλλη δεν ξέρω ποσο αμερόληπτος θα ήταν ο γιατρός στην απάντησή του μια και ο ίδιος
είναι κρεατοφάγος (σε νορμαλ μετρο ομως οχι οπως ημουν πριν εγω)....

evagelos

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 11, 2007, 04:09:59 μμ »
Το αλευρι "ντινκελ" που το πολυδιαφημιζει και ο Τριανταφυλλοπουλος στο "Κυριακατικο Τραπεζι" ειναι αυτο που δεν εχει γλουτενη; γιατι αυτος ειπε οτι το ντινκελ δεν παχαινει...παντως εχει τριπλασια τιμη..

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 12, 2007, 10:22:41 μμ »
η γλουτένη όντως βλάπτει κυρίως στον οισοφάγο. μειώνεται και η απορροφησιμόηττα των θρεπτικών συστατικών των τροφών και δημιουργεί αλλεργίες κυρίως όμως στους αρθριτικούς. ειμαι και εγώ ένας απο αυτούς ;D  όμως η μικρή καταναλωση είναι οκ. οσο για το quaker ή νιφαδες βρώμης απορρώ πως σου προκάλεσαν δυσκοιλιότητα αφού φημίζεται οτι συντελεί στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. ο καφές πάντως είναι ένα θέμα...  όσο για το σπανάκι δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που να τον πειράζει η συστηματική του κατανάλωση εκτος και αν ήταν τίποτα ραντισμένα. άμα τρως στα 1000 χρονια μια φορα μπορεί ο οργανισμός να αντιδράσει κάπως. αν όμως τρως συχνά θα εχει πολύ ευεργετική επίδραση πάνω σου. όσο για τα αυγά είναι βλαβερά. ειδικά ο κρόκκος! σκέτη χοληστερίνη. μακριά...
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 13, 2007, 07:34:19 μμ »
        v3g4n, για πες τίποτα για τα αυγά, εμένα μου είπαν οτι πρέπει να τρώω, γιατί έχω χαμηλή και τη μεγάλη και τη μικρή χολιστερίνη,(170 και 39) και είναι λέει κακό για την καρδιά, για πες τίποτα, γιατί δεν θέλω να τρώω αν και παί ρνουμε σπίτι μόνο βιολογικά αυγά.

• Addicted
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 13, 2007, 08:04:25 μμ »
απ'όσο ξέρω εγώ, πάνω από δύο κρόκκους τη βδομάδα γίνονται επικίνδυνα για την υγεία. Ελένη αν θέλεις να αυξήσεις την καλή χοληστερίνη (γιατι η κακή μια χαρά ειναι εκεί που την εχεις) βάζε περισσότερο ελαιόλαδο στα φαγητά σου. κατά προτίμηση ωμό απο πάνω στο φαγητό και στις σαλάτες. επίσης τρώγε κάσιους ωμά, ανανά, καρύδα κ.τ.λ.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 14, 2007, 04:29:02 πμ »
Ελένη, αν και τα διατροφικά - διαιτολογικά δεν είναι ο τομέας μου, από ότι θυμάμαι το αυγό παρέχει δύο πράματα: πρωτείνη και χοληστερίνη. Τροφές με τη πρωτείνη βρίσκεις στους πίνακες που έχει ποστάρει ο Χρήστος. Όσον αφορά τη χοληστερίνη, αν θυμάμαι καλά ο οργανισμός παράγει μόνος του τις απαραίτητες ποσότητες, και οποιαδήποτε εξωτερική πηγή είναι βλαβερή.

Εγώ κολλάω πάντως σε δύο θέματα:
α) οι κότες δεν χρωστάνε τίποτα στο άνθρωπο για να τις έχει υπο την εκμετάλλευσή του.
β) το αυγό είναι η περίοδος της κότας. Δεν υπάρχει νομίζω τίποτα πιό σιχαμερό και βρώμικο για τροφή. Όπως είχα διαβάσει κάπου, είναι σαν να τρως μια σερβιέτα....
Μπλιάχ!!!! Καλή σας όρεξη...
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 14, 2007, 11:25:15 πμ »
Καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με τον v3g4n. Ο άνθρωπος ό,τι πιο αηδιαστικό πάει και τρώει...
και το πιο τρελό είναι πως του είναι παντελώς άχρηστο.

Nρεπομαι να πω στο γιατρο οτι ξαφνικα μου την εδωσε και εγινα VEGAN ωστε να αρχισω μετα
να τον ρωτάω για τις ασφαλείς ποσότητες του κάθε υποκαταστατου (για υποκαταστατα μιλαμε αλλωστε
οχι ΑΝΤΙκατάστατα.)
Απλα θα μεινω στην ασφαλιστική δικλείδα του Egg-White-Vegetarian.

Αυτή τη νοοτροπία Valsaam δεν την κατανοώ. Να προτιμάς να συνεχίζεις να εκμεταλλεύεσαι ζώα
και να τρώς κάτι που κάνει κακό στην υγεία σου, αντί να ρωτήσεις ένα διατροφολόγο όλες τις πληροφορίες
που χρειάζεσαι -για να πειστείς - ότι μπορείς να πάρεις τα πάντα από τα φυτά
και να σου φύγει και ο φόβος ότι θα αρρωστήσεις με τις νέες σου διατροφικές συνήθειες.
Προφανώς και κάνεις λάθος συνδιασμούς τροφών για να έχεις τέτοια συμπτώματα.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 14, 2007, 11:33:51 πμ »
       v3g4n, με έπεισες! Μόνο αυτό δεν είχα σκεφτεί, θεέ μου, τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι τελικά! Ευχαριστώ psyhunterson τα κάσσιους μ' αρέσουνε και η καρύδα, ωραία! Μόνο πού να βρώ άψητα, θα δούμε....

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
Προϊόντα ελεύθερα ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 14, 2007, 12:32:34 μμ »
Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι ένα σύνολο από πρωτείνες στα δημητριακά και κυρίως στο σιτάρι. Το σιτάρι έχει στενή σχέση με κάποια άλλα δημητριακά, ιδιαίτερα τη σικαλη και το κριθάρι, και συνέπως και αυτοί οι σπόροι περιέχουν γλουτένη.Γλουτένη είναι η πρωτεΐνη στο σιτάρι που είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δομή της ζύμης. Η πρωτεΐνη γλουτένη, ευθύνεται για το σύμπλεγμα που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού. Αυτή η δομή που σχηματίζεται κατα τη διάρκεια παρασκευής είναι πολύ σημαντική γιατί χωρίς τη γλουτένη δε θα υπήρχε καθόλου δομή και το ψωμί δε θα "φούσκωνε".

Για τους περισσότερους ανθρώπους η γλουτένη είναι μια κανονική πρωτείνη η οποία αφομοιώνεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Παρόλα αυτά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να την αφομοιώσει. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια κοιλιοκάκη.

(http://www.food-info.net)

-----
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις δυσανεξία στη γλουτένη για να σε πειράξει, αλλιώς δεν έχεις πρόβλημα. ;)
Οπότε το 'ελεύθερα γλουτένης' που βλέπεις στις συσκευασίες είναι γιατί κάποιοι θέλουν να την αποφεύγουν
όχι γιατί γενικά κάνει κακό να τρως λογικές ποσότητες.

• Addicted
« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 15, 2007, 11:39:53 πμ »
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τα αυγά σαν περίοδο. :o v3gan εχεις δίκιο. και είναι και φοβερό επιχείρημα σ'αυτούς που τα τρώνε κατά κόρον και τα θεωρούνε απαραίτητα!

Ελένη ωμά κάσσιους μπορείς να βρεις σε οποιδήποτε μαγαζί πουλάει αποκλειστικά ξηρούς καρπούς. συνήθως έχουνε μεγάλη ποικιλία. Αν δεν βρίσκεις τέτοιο μαγαζί τότε θα τα βρεις πιθανότατα σε κάποιο βιολογικό μόνο που θαναι ακριβά στην τιμή και η ποσοτητα λίγη...   εγώ τα παίρνω με το κιλό απο μαγαζί που ειδικεύεται στα ξηροκάρπια. επίσης και τα ωμά κολοκυθόσπορα είναι πολύ αποτελεσματικά στο θέμα σου αλλά και γενικότερα στην υγεία

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής