Μια εναλλακτική, πυκνή μορφή πρωτεΐνης γι'αυτούς που δεν θέλουν να τρώνε πάντα σόγια. Θυμίζει το "κρέας" περισσότερο από το τόφου και χρησιμοποιήται στις συνταγές ως αντικατάστατο του κρέατος.
Τι είναι ακριβώς: Περιέχει πρωτεΐνες που χωριστεί έχουν απ'το σιτάρι.
Δεν βρήσκεται εύκολα στα καταστήματα. Όμως, μπορείτε να βρείτε το αρχικό αλεύρι πρωτεΐνης σταριού στα καταστήματα βιολογηκών τροφίμων και να το φτιάξετε μόνοι σας.
Βρήκα μια συνταγή στο δίκτυο εδώ,
http://www.innerself.com/recipes/entrees/seitan.htm την οποία δεν έχω δοκιμάσει :-\
αλλά το έχω δοκιμάσει το προϊόν αυτό σε εστιατόριο και μου άρεσε.
Υλικά- 3.75 λίτρα νερό
- 1 κομμάτι ζιγγίβερις
- μισή κούπα σάλτα σόγιας
- 1 κούπα αλεύρι πρωτεΐνης σταριού
- 1-2 κούπες χλιαρό νερό
Φτιάχνει περίπου 2 κιλά.
ΟδηγίεςΣε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με το ζιγγιβερις και τη σάλτα σόγιας.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και με τα χέρια το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε κρύο νερό από πάνω του να σκεπαστεί, και συνεχίζουμε να το ζυμώνουμε, για μερικά λεπτά, αλλάζοντας το νερό όταν αρχίζει να βουρκώνει. Άμα είναι φρέσκο το αλεύρι θα κρατήσει σταθερό το μίγμα, αλλιώς, αν αρχίζει να κομματιάζεται, απλώς το ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι, μαζεύουμε τα κομμάτια και τα ξανακολλάμε στο υπόλοιπο.
Όταν έχει βράσει το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα, κόβουμε απ'τη ζύμη κομματάκια περίπου το μέγεθος ενός δαχτύλου και τα ρίχνουμε ένα-ένα στο νερό. Το μαγειρεύουμε για περίπου μιά-μιση με δυό ώρες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουν φουσκώσει και σκληρήνει τα κομμάτια.
Εδώ βρήκα και μια παρόμοια συνταγή, με φωτογραφίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας (πατάς την σχετική ενότητα):
http://vegetarian.about.com/od/cookingtipstools/ss/HowToSeitan.htm Υ.Γ. Το αλεύρι γλουτένης είναι ΑΚΡΙΒΟ !!! Τώρα γύρισα από ψώνια και είπα να κοιτάξω. Πέρασα από ένα βιολογικό κατάστημα και το βρήκα (μια μάρκα μόνο). Η τιμή ήταν $10 (6.5 ευρώ αλλά δεν νομίζω πως συγκρίνονται) για 680 γρ. Το συγκρίνω με τη βρώμη της ίδιας μάρκας (βιολογική όμως οπότε στοιχίζει 2 φορές απ'ότι η κανονική) που είχε μόνο $3 για το ίδιο βάρος. Μπορεί σε μεγαλύτερες πολιτείες να υπάρχουν κι άλλες μάρκες ή ακόμα να το αγοράσετε σε μαγαζιά που πουλάνε ελεύθερες ποσότητες που γεμίζετε εσείς οι ίδιοι τις σακούλες που συνήθως είναι πιο φτηνά έτσι...
Πάντως όταν φτιάξεις τα seitan πάλι πιο φτηνά απ'το κρέας έρχεται
