χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)  (Αναγνώστηκε 10608 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 05:42:31 μμ »
Μια εναλλακτική, πυκνή μορφή πρωτεΐνης γι'αυτούς που δεν θέλουν να τρώνε πάντα σόγια. Θυμίζει το "κρέας" περισσότερο από το τόφου και χρησιμοποιήται στις συνταγές ως αντικατάστατο του κρέατος.

Τι είναι ακριβώς: Περιέχει πρωτεΐνες που χωριστεί έχουν απ'το σιτάρι.

Δεν βρήσκεται εύκολα στα καταστήματα. Όμως, μπορείτε να βρείτε το αρχικό αλεύρι πρωτεΐνης σταριού στα καταστήματα βιολογηκών τροφίμων και να το φτιάξετε μόνοι σας.

Βρήκα μια συνταγή στο δίκτυο εδώ, http://www.innerself.com/recipes/entrees/seitan.htm την οποία δεν έχω δοκιμάσει  :-\
αλλά το έχω δοκιμάσει το προϊόν αυτό σε εστιατόριο και μου άρεσε.

Υλικά
  • 3.75 λίτρα νερό
  • 1 κομμάτι ζιγγίβερις
  • μισή κούπα σάλτα σόγιας
  • 1 κούπα αλεύρι πρωτεΐνης σταριού
  • 1-2 κούπες χλιαρό νερό

Φτιάχνει περίπου 2 κιλά.

Οδηγίες
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με το ζιγγιβερις και τη σάλτα σόγιας.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και με τα χέρια το ζυμώνουμε μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε κρύο νερό από πάνω του να σκεπαστεί, και συνεχίζουμε να το ζυμώνουμε, για μερικά λεπτά, αλλάζοντας το νερό όταν αρχίζει να βουρκώνει. Άμα είναι φρέσκο το αλεύρι θα κρατήσει σταθερό το μίγμα, αλλιώς, αν αρχίζει να κομματιάζεται, απλώς το ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι, μαζεύουμε τα κομμάτια και τα ξανακολλάμε στο υπόλοιπο.
Όταν έχει βράσει το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα, κόβουμε απ'τη ζύμη κομματάκια περίπου το μέγεθος ενός δαχτύλου και τα ρίχνουμε ένα-ένα στο νερό. Το μαγειρεύουμε για περίπου μιά-μιση με δυό ώρες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουν φουσκώσει και σκληρήνει τα κομμάτια.


Εδώ βρήκα και μια παρόμοια συνταγή, με φωτογραφίες για κάθε στάδιο της διαδικασίας (πατάς την σχετική ενότητα):
http://vegetarian.about.com/od/cookingtipstools/ss/HowToSeitan.htm
 


Υ.Γ. Το αλεύρι γλουτένης είναι ΑΚΡΙΒΟ !!! Τώρα γύρισα από ψώνια και είπα να κοιτάξω. Πέρασα από ένα βιολογικό κατάστημα και το βρήκα (μια μάρκα μόνο). Η τιμή ήταν $10 (6.5 ευρώ αλλά δεν νομίζω πως συγκρίνονται) για 680 γρ. Το συγκρίνω με τη βρώμη της ίδιας μάρκας (βιολογική όμως οπότε στοιχίζει 2 φορές απ'ότι η κανονική) που είχε μόνο $3 για το ίδιο βάρος. Μπορεί σε μεγαλύτερες πολιτείες να υπάρχουν κι άλλες μάρκες ή ακόμα να το αγοράσετε σε μαγαζιά που πουλάνε ελεύθερες ποσότητες που γεμίζετε εσείς οι ίδιοι τις σακούλες που συνήθως είναι πιο φτηνά έτσι...
Πάντως όταν φτιάξεις τα seitan πάλι πιο φτηνά απ'το κρέας έρχεται :)
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Valsam

  • Επισκέπτης
Απ: Πρωτεΐνη Σταριού (Seitan)
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 07:14:13 μμ »
Πες μου κατι Φιδακι..

αυτες οι πρωτεϊνες Seitan, ειναι απομωνομένες ή περιέχουν και υδατάνθρακες ?
Ψαχνω μια καθαρη μορφη isolated protein... low or no carbs.
Υδατανθρακες παιρνω παραπανω απο οσους χρειαζομαι ετσι και αλλιως με τα
τοσα λαχανικα και φρουτα...Θελω να αυξησω την πρωτεϊνη χωρις παράλληλη
αυξηση στους υδατάνθρακες.


Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Γλουτίνη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 07:18:17 μμ »
Βασικά, το αλεύρι αποτελείται από κυρίως πρωτεΐνες του σταριού. Έχουν αφαιρεθεί τα υπόλοιπα (υδατάνθρακες). Για λεπτομέριες ψάξε στο δίκτυο ακόμα και με το όνομα "wheat gluten" που είναι η ακριβής ονομασία του, το seitan είναι κινέζικο όνομα νομίζω.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1322
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Πρωτεΐνη Σταριού (Seitan)
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 09:53:58 μμ »
Fidaki, nomizw h episimh ellinikh onomasia tou seitan einai gloutenh sitariou kai oxi prwteinh sitariou. Opws kai na to lene pantws, ta spaei!!!
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 10:02:48 μμ »
ΟΚ εσείς το ξέρετε καλύτερα...Το διόρθωσα.  ;D
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Valsam

  • Επισκέπτης
Απ: Γλουτεΐνη Σταριού (Seitan)
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 10:09:04 μμ »
Βασικά, το αλεύρι αποτελείται από κυρίως πρωτεΐνες του σταριού. Έχουν αφαιρεθεί τα υπόλοιπα (υδατάνθρακες). Για λεπτομέριες ψάξε στο δίκτυο ακόμα και με το όνομα "wheat gluten" που είναι η ακριβής ονομασία του, το seitan είναι κινέζικο όνομα νομίζω.

Kαι τι προβληματα προκαλει η γλουτενη ? Εννοω εχω μια σκονη προτεϊνης ορού γάλακτος που μου εχει
μείνει απο παλιά και τονίζει τα εξης :

Zero Lactose
Zero Fat
Zero Carbs
Sugar-Free
Gluten Free
No Aspartame
No gums, binders, thickeners or fillers.
100% Ultrafiltrated Whey Protein Isolates.

84 Calories only for 24 grams of pure protein isolates with protease peptones for instant absorption.



Ti το κακο λοιπον εχει η γλουτενη ? Προκαλει καθολου στομαχικες διαταραχες ή αλλεργιες ?
τι παιζει με αυτο ?


Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Γλουτίνη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 10:29:16 μμ »
Δεν ξέρω αναλυτικά αλλά μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Αλλά θα το ήξερες εφόσον τρως ψωμί...
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Valsam

  • Επισκέπτης
Απ: Γλουτίνη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 10:30:24 μμ »
Ψωμι μονο μαύρο τρώω (ολικης αλέσεως) και λίγο...
τις ψωμούκλες τις αποφεύγω γενικα... το ίδιο και τα μακαρόνια.



Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Γλουτίνη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 20, 2007, 10:38:22 μμ »
Ψωμι μονο μαύρο τρώω (ολικης αλέσεως) και λίγο...
τις ψωμούκλες τις αποφεύγω γενικα... το ίδιο και τα μακαρόνια.




Άρα δεν είσαι αλλεργικός...Δοκίμασέ το.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.


Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #10 στις: Ιούνιος 27, 2008, 04:00:05 μμ »
Mερικοί άνθρωποι πάσχουν από μία διατροφική δυσανέχεια[δεν γνωρίζω ακριβώς που ωφείλεται]αλλά τους κάνει αλλεργικούς στη γλουτένη[πρωτείνη από σιτάρι] όμως δεν είναι απλώσ μια αλλεργία. Είναι γενετική, κληρονομική αρρώστια καιμπορί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμη.Οι άνθρωποι που έχουν τη την ιδιομορφοία λεγονται celiacs. Εάν ένας celiac καταναλώσει γλουτένη, δημιουργούνται προβλήματα στο λεπτό έντερο και δεν απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικα, που οδηγεί σε χιλιάδες προβλήματα. Οπότε τα συμπτώματα είναι και αυτά διάφορα γιατί εμφανίζονται λόγο της έλειψης θρεπτικών συστατικών. Π.Χ. στα παιδιά μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη. 
 
Μπορείς να βρεις στην αγορά αλεύρι που του έχει αφαιρεθεί η γλούτενη, αλλά δεν μπορείς να φτιάξεις τα πάντα.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 27, 2008, 04:04:41 μμ »
Που μπορώ να βρώ αλεύρι γλουτένς σκέτο?ξέρω ότι μπορώ να φτιάξω μόνι μυ αλλά το θέλω για να προσθέσω σε κάτι συνταγες, οπότε το χρειάζομαι σε ξηρή μορφη αλευριου. Ξέρει κανείς που υπάρχει στην αθήνα?
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 27, 2008, 04:26:15 μμ »
Που μπορώ να βρώ αλεύρι γλουτένς σκέτο?ξέρω ότι μπορώ να φτιάξω μόνι μυ αλλά το θέλω για να προσθέσω σε κάτι συνταγες, οπότε το χρειάζομαι σε ξηρή μορφη αλευριου. Ξέρει κανείς που υπάρχει στην αθήνα?

Veggie Wedgie, και εγώ έχω προσπαθήσει πολύ να βρω αλεύρι γλουτένη στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει στην αγορά. Και στην Αγγλία που είμαι, χρειάζεται παραγγελία. Θα πρότεινα να κοιτάξεις σε κινέζικες αγορές, όπως επίσης και να ρωτήσεις σε φούρνους (όχι πρατήρια άρτου, κανονικούς φούρνους). Δοκίμασε σε πολλούς φούρνους και πρήξ'τους και λίγο. Μπορείς να προσφερθείς να αγοράσεις μεγάλες ποσότητες - το αλεύρι κρατάει καλά  στην κατάψυξη, οπότε θα διαρκέσει. Έχω 2 κιλά εξτρά γλουτένη στην κατάψυξή μου τώρα, αν δεν μπορείς να βρεις πουθενά, μπορώ να σου δώσω διευθύνσεις στην Αγγλία για να παραγγείλεις από εκεί, ή να σου στείλω εγώ λίγο. Καλή τύχη, και πες μας αν βρεις! 
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 27, 2008, 04:28:12 μμ »
Επίσης έχουμε συζήτηση και συνταγές για γλουτένη εδώ: http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php?topic=2155.0
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Γλουτένη Σιταριού (Seitan)
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 01, 2008, 07:41:13 μμ »
Είχα βρει στο ιντερνετ από αμερική που πήρα αλλά δεν συμφέρει οικονομικά...Οπωςδήπωτε πρέπει κάποιος φούρνος να έχει γιατί προσθέτουν στα ψωμιά!Πωπω είσαι Αγγλια...θα τρως όλα τα ςραία vegan τυριά! Εχεις δοκιμάσει το Sheese??Σκεφτόμουν να το φέρω Ελλάδα, έχω μιλήσει μαζί τους μέσω ε-μαιλ.
I wake to see the world go wild.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact