χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Σταυρανθή λαχανικά  (Αναγνώστηκε 4994 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Σταυρανθή λαχανικά
« στις: Δεκέμβριος 13, 2007, 09:28:21 μμ »
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση ωμών, όχι μαγειρεμένων, λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών μπορεί να συντελέσει στην προστασία του οργανισμού έναντι της εκδήλωσης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο 6ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τα Σύνορα στην Πρόληψη του Καρκίνου.

Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι πλούσια σε ισοθειοκυανάτες, μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που προλαμβάνουν τον καρκίνο και πολλά υποσχόμενοι στην χημειοπρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο χρειάζεται να καταναλώσει το άτομο για να αποκομίσει προστατευτικά οφέλη ή αν το μαγείρεμα τροποποιεί την χημειοπροστασία των λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών.

Ο Δρ Λι Τανγκ και οι συνεργάτες του στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του «Roswell Park» στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης συνέλεξε λεπτομερείς πληροφορίες για το διαιτολόγιο 275 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με πρωτοπαθή καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 852 άτομα χωρίς καρκίνο.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων μηνιαίως ωμών όχι μαγειρεμένων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά σχεδόν 40% συνολικά.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι καπνιστές, κυρίως οι μανιώδεις, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα ωμά συγκεκριμένα λαχανικά. Η μείωση του κινδύνου που συσχετίζεται με την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ωμών λαχανικών το μήνα για τους καπνιστές και τους μανιώδεις καπνιστές, αναλογούσε περίπου στο 40% με 54%.

Η μείωση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης ήταν μεγαλύτερη (73%) μεταξύ των μη καπνιστών που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες τον μήνα.

Το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά ή καταστρέφει της ισοθειοκυανάτες στα λαχανικά γι' αυτό και υπογραμμίζεται η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=143981
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Σταυρανθή λαχανικά
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 06:32:54 πμ »

      ΒΙΚΥ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΣΤΑΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΩΜΟΦΑΓΙΑ, ΕΣΠΑΓΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΑ, ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΤΟΔΑ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝ ΤΖΙ-ΑΡ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑ ΑΠ' ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Σταυρανθή λαχανικά
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 18, 2007, 06:48:34 μμ »
Δεν πειράζει καλέ!  :-*
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Σταυρανθή λαχανικά
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 06, 2008, 06:45:06 πμ »
Τα λαχανικά ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, όπως το λάχανο, μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με έρευνα νεοζηλανδού επιστήμονα.

Χρησιμοποιώντας πειραματόζωα, ο ερευνητής Ρεξ Μάντεϊ διαπίστωσε ότι και άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, όταν καταναλώνονται συχνά, μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου κατά 50%.

Στην έρευνα του Μάντεϊ από το πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας συμμετείχαν και επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Roswell Park και το πανεπιστήμιο John Hopkins στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μάντεϊ, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στον δυτικό κόσμο και καθημερινά καταγράφονται παγκοσμίως πάνω από 300.000 νεοδιαγνωσθέντες.

Είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος καρκίνου στους άνδρες και ο όγδοος στις γυναίκες.
Πηγή ΑΠΕ

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Σταυρανθή λαχανικά
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 27, 2008, 06:04:53 μμ »
Κινέζικο λάχανο και λευκά γογγύλια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

health.in.gr

Νέα Υόρκη: Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών ενδεχομένως να μειώνουν το κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, ειδικά στις γυναίκες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γονιδιακής μετάλλαξης που σχετίζεται με τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ διαπίστωσαν μεταξύ περισσοτέρων από 6.000 Κινέζων γυναικών, ότι αυτές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση λάχανου και λευκού γογγυλιού είχαν κατά κάποιο τρόπο χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση των προαναφερόμενων λαχανικών.

Το κινέζικο λάχανο και τα λευκά γογγύλια είναι δύο λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, που αποτελούν βασικό συστατικό της κινεζικής διατροφής. Στα δυτικά διατροφικά σχήματα, τα πιο συχνά σταυρανθή λαχανικά είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Τα λαχανικά περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά που ο οργανισμός μετατρέπει σε ισοθειοκυανάτες, οι οποίες πιστεύετε ότι έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

Στην παρούσα μελέτη, η υψηλή κατανάλωση κινέζικου λάχανου και λευκών γογγυλιών συσχετίστηκε με μετρίως μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το όφελος ήταν ισχυρότερο μεταξύ των γυναικών που ήταν φορείς δύο αντιγράφων μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης του γονιδίου GSTP1.

Μεταξύ αυτών των γυναικών, αυτές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση οποιουδήποτε λαχανικών των σταυρανθών είχαν σχεδόν μισό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που έτρωγαν ελάχιστα από τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Το GSTP1 είναι ένα ένζυμο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φορείς της μετάλλαξης Val αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες-φορείς δύο αντιγράφων της μετάλλαξης Val, είχαν όντως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση από τις γυναίκες με άλλες μεταλλάξεις του GSTP1.

Η περίσσεια κινδύνου όμως ήταν ουσιαστικά μειωμένη στις γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά από την οικογένεια των σταυρανθών.

Η μελέτη πάντως θα πρέπει να ερμηνευθεί με μεγάλη προσοχή καθώς αυτό που διαπιστώνει είναι ότι η διατροφή μπορεί να είναι ένας εκ των παραγόντων μείωσης των επιδράσεων της γενετικής επιρρέπειας για τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ενδεχομένως τα άτομα που είναι φορείς δύο αντιγράφων της μετάλλαξης Val του γονιδίου GSTP1 να εκκρίνουν ταχύτερα τις ωφέλιμες ισοθειοκυανάτες και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών να συντελεί σ' αυτό το αποτέλεσμα.

http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=146404
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact