χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι  (Αναγνώστηκε 1669 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« στις: Νοέμβριος 02, 2007, 09:56:02 μμ »
1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι
1/2 κούπα κολοκυθόσπορους, τριμμένους
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/2 λεμόνι, τον χυμό
1/2-1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
φρεσκοκομμένο άσπρο πιπέρι

Ξεπλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μία μεγάλη σαλατιέρα.
Τρίβουμε τους κολοκυθόσπορους στο μούλτι και τους προσθέτουμε στο σπανάκι. (Οι κολοκυθόσποροι αντικαθιστούν το τυρί παρμεζάνα που χρησιμοποιείται στην κλασσική συνταγή για σαλάτα του Καίσαρα).

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες), το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο,
και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε πάνω από το σπανάκι και ανακατεύουμε τη σαλάτα καλά.

Σερβίρει δύο. Τρώγεται καλύτερα αμέσως μόλις είναι έτοιμη.

της Grace Lapetina

* Η μουστάρδα προτιμότερο να είναι ωμοφαγική και όχι αγοραστή

---από τη σελίδα http://www.fromsadtoraw.com---
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 01:14:05 πμ »
ακούγεται νόστιμο. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι για την μουστάρδα γιατι την χρησιμοποιώ όταν φτιάχνω ωμοφαγική μαγιονέζα. Πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας μουστάρδα? με δικά μας υλικά και κατά προτίμηση ωμοφαγικά μη επεξεργασμένα? Έχετε καμιά ιδέα?
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 03, 2007, 02:02:41 πμ »
Αυτή τη συνταγ΄την έφτιαξα σήμερα και έγινε πολύ πολύ νόστιμη! Για τη μουστάρδα θα κοιτάξω να βρω καμιά συνταγή online να σε βοηθήσω  ;) Εγώ σήμερα δυστυχώς χρησιμοποίησα την έτοιμη μουστάρδα παρόλο που είναι μέρα ωμοφαγίας.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 05, 2007, 03:19:49 μμ »
μόλις έφτιαξα (και έφαγα αμέσως) την εν λόγω ceasar's. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο νόστιμη ήτανε!!! και ο κονιορτοποιημένος κολοκυθόσπορος δίνει πράγματι την αίσθηση της παρμεζάνας μέσα στην σαλάτα! το σκόρδο και η μουστάρδα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην γεύση. Μουστάρδα χρησιμοποίησα βιολογική αλλά δεν νομίζω να είναι και ωμοφαγική... τα συστατικά είναι πολύ απλά. Κουρκουμίνη, σιναπόσπορος, αλάτι, ξύδι. όμως δεν έχω ιδέα τι ειναι η κουρκουμίνη και ο σιναπόσπορος και που να τα βρω...

Anyways, ευχαριστούμε για την συνταγή φόξυ ;)
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 05, 2007, 05:35:02 μμ »
Χαίρομαι που σου άρεσε! Κι εγώ είχα εκπλαγεί ευχάριστα με τον κολοκυθόσπορο. Άσε που δεν θυμάμαι τη γεύση της παρμεζάνας πλέον οπότε...χαχαχαχα
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Σαλάτα του Καίσαρα με σπανάκι
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 05, 2007, 05:38:49 μμ »
Κουρκουμά έχω πάρει και τον χρησιμοποιώ πολύ! Προσοχή γιατί βάφει και με μέτρο γιατί πικρίζει. Αλλά έχει πολύ ωραίο άρωμα και δίνει ένα πολύ ορεκτικό χρυσαφί χρώμα. Σινάπι δεν έχω αγοράσει ποτέ ούτε έχω δει να πουλάνε.

Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα ή τουρμέρικ


Είναι φυτό αυτοφυές στη Νότια Ινδία από όπου και κατάγεται, είναι όμως γνωστό και σε όλη την Άπω Ανατολή, όπου συνδυάζεται πάντοτε με το ρύζι και μάλιστα φυτεύεται στο κέντρο κάθε ορυζώνα για να φέρει τύχη και καλή σοδειά. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τους Πέρσες και στη συνέχεια από τους Άραβες.

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ινδική κουζίνα (δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο - χρυσαφί χρώμα στα φαγητά), αλλά και σε όλες τις περιοχές που σχηματίζουν ένα νοητό τόξο από το δυτικό άκρο της Βόρειας Αφρικής (με το Μαρόκο) έως τη νότια ζώνη της Κίνας και την Ινδονησία στην Ανατολή.

Στη μαγειρική χρειάζεται προσοχή όταν χειριζόμαστε τον κουρκουμά, διότι το έντονο χρώμα του λεκιάζει πολύ εύκολα τα ρούχα, τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια, αλλά ακόμη και τα πορσελάνινα σκεύη στην κουζίνα. Είναι χαρακτηριστικό το κίτρινο χρώμα που έχουν τα χέρια των νοικοκυρών στην Ινδία και τις άλλες χώρες από τη συνεχή χρήση του κουρκουμά στην καθημερινή μαγειρική τους.

Είναι από τα σπουδαιότερα μπαχαρικά με πικρή γεύση και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του "κάρρυ". Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το γνωστό σε όλη τη Δύση "κάρρυ", δεν είναι κάποιο βότανο ή μπαχαρικό, αλλά είναι μίγμα τουλαχιστον έξι μπαχαρικών και μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ανάλογα με την εποχή του χρόνου αλλά και από περιοχή σε περιοχή.
Από το site www.ayurvedaingreece.gr

Σινάπι



Αγγειόσπερμο, δικότυλο, μονοετές , ποώδες φυτό το σινάπι ανήκει στη τάξη Καπιπαρώδη και στην οικογένεια Βράσσικα με 10 είδη της Ασίας της Ευρώπης και της βορείου Αμερικής .
Έχει ζωηρά κίτρινα άνθη που σχηματίζουν ταξιανθίες και τα φύλλα είναι μετρίου μεγέθους που εναλλάσσονται.
Τα περισσότερα είδη είναι ζιζάνια των αγρών. Τα σημαντικότερα είδη είναι τα arvensis, alba, nigra ή μαύρη μουστάρδα και brassica juncea ή καφέ μουστάρδα.
To arvensis είναι φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά ύψος, και έχει σκληρά αγκάθια. Οι καρποί του είναι μακριοί και έχουν 10 –12 σπόρια. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυές γνωστό με το όνομα λαψάνα ή αγριοσινάπι.
Παλιότερα όταν δεν υπήρχαν τα ζιζανιοκτόνα ήταν πιο συνηθισμένο στους σιτοβολώνες όπου ανάμεσα στο σιτάρι ξεχώριζαν τα κίτρινα άνθη της λαψάνας .
Τα είδη alba , nigra και juncea καλλιεργούνται στον Καναδά , στις Η.Π.Α την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία για τα καυτερά τους σπόρια από τα οποία παρασκευάζεται το γνωστό καρύκευμα μουστάρδα.
Τα σπόρια αυτά περιέχουν φυτικά έλαια και ένα ισχυρό ένζυμο που ονομάζεται μυροσίνη.
Όταν ξεραθούν γίνουν σκόνη και ανακατευτούν με νερό τότε γίνεται μια χημική αντίδραση παράγοντας ένα έλαιο που δεν υπήρχε στο φυτό. Η οσμή του είναι ερεθιστική και η γεύση του καυτερή και στιφή.
Από το είδος Alba παρασκευάζεται η λευκή μουστάρδα , από το nigra η μαύρη και από το juinca η καφέ.
(Από την Wikipedia)

Οι μουστάρδες (sinapis alba , brassica juncea, sinapis nigra , sinapis αrvensis) ή καλύτερα τα σινάπια αναφέρονται από την Aρχαία Kίνα (καλλιεργούσαν πολλές ποικιλίες), την Aρχαία Aιγυπτο (βρέθηκαν σπόρια σε μνήματα), την Aρχαία Eλλάδα (ο Aθήναιος αναφέρει σάλτσες με κοπανισμένο σινάπι) και στην Aρχαία Pώμη (Aπίκιος στις σάλτες και ο αγρονόμος Kολουμέλος την πρώτη συνταγή). Το νεοελληνικό «μουστάρδα» έλκει την καταγωγή του από το Ρωμαϊκό mustum ardens δηλαδή «καυτός μούστος», αναφορά στις σάλτσες ή καλύτερα στα «κονδιμέντα», όπως θά’ λεγαν οι Βυζαντινοί, (πρώτη ύλη που έχει υποστεί μιά πρώτη μετατροπή και συνοδεύει φαγητό ή συμπεριέχεται στην παρασκευή του), από σιναπάλευρα και μούστο σταφυλιού ή αγουρίδα (χυμός άγουρου σταφυλιού. Σινάπια λοιπόν και σιναπισμός η μουστάρδα. Στην ίδια λογική εξ’ άλλου θα βρούμε σε περιοχές της Φθιώτιδας την περίφημη σταφυλαρμία (σταφύλι διατηρημένο σε αλμη και σιναπόσπορους. Αξίζει ίσως να παραθέσουμε και ένα ιστορικό ανέκδοτο : Οταν ο Δαρείος ο Γ’ απέστειλε στον Μέγα Αλέξανδρο έναν σάκκο με σπόρους σουσαμιού, γιά δηλώσει τον αριθμό των στρατευμάτων του, εκείνος του απέστειλε σάκκο σιναπόσπορο δηλώνοντας και την δύναμη του δικού του.
Τα σινάπια δεν είναι εξωτικά προϊόντα αλλά εγχώριο είδος δεν είναι τίποτα άλλο από συγγενής του λάχανου όπως οι γνωστές μας βρούβες ( sinapis αrvensis ). Μουστάρδες και βρούβες που κάνουν υπέροχες σαλάτες την Ανοιξη
Ο σιναπισμός, η μουστάρδα, θα κερδίσει τα γαλόνια της στον Mεσαίωνα και θα παρασκευαστεί από ξύδι, από κρασί, θα προστεθούν αρωματικά και σπόροι.
Από θεραπευτικής πλευράς, χρησιμοποιούνται υπό μορφή εμπλάστρων γιά μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, ως εμετικό, ως ορεκτικό και το λάδι τους για χειρομαλάξεις.
Σιναπισμοί ή μουστάρδες υπάρχουν πολλές και διάφορες, οι πιό πολλές παράγονται από μαύρο σινάπι (συχνά αποφλοιωμένο), όπως η διάσημη γαλλική, καυτερή Ντιζόν, ή Βορδελέζικη με μαύρο μούστο, η πιό χωριάτικη της Μώ, μεκομμάτια σπόρων ή και ολόκληρους, η γλυκειά αγγλική, η καφετιά γερμανική, η πράσινη με αρωματικά βότανα και τόσες άλλες. Συχνά το χρώμα το πολύ κίτρινο των μουσταρδών οφείλεται στην παρουσία κουρκουμά (κιτρινόριζα).
Από http://www.chefinlove.gr/det_news.php?cid=197&id=165




 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact