χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Ευρώ-στοπ στο ψάρεμα του τόνου  (Αναγνώστηκε 1137 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8565
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Ευρώ-στοπ στο ψάρεμα του τόνου
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 07:18:29 μμ »
Ευρώ-στοπ στο ψάρεμα του τόνου

20/9/2007
Η υπεραλίευση απειλεί με αφανισμό το είδος γαλαζόπτερου

Στην αναστολή της αλίευσης του τόνου στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αναμένεται να πλήξει και Έλληνες ψαράδες. Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγo για «μέτρα κατόπιν εορτής», αφού η περίοδος εντατικής αλίευσης του τόνου για το τρέχον έτος πλησιάζει στο τέλος της.

Η επιτρεπόμενη από τον κοινοτικό κανονισμό ποσότητα αλίευσης τόνου από Ευρωπαίους ψαράδες έχει ήδη εξαντληθεί!

Η Ε.Ε. αποφάσισε την αναστολή της αλίευσης του συγκεκριμένου είδους- πρόκειται για τον απειλούμενο γαλαζόπτερο τόνο της Μεσογείου-, καθώς έχει συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα πανευρωπαϊκά αποθέματα του εν λόγω ψαριού κινδυνεύουν με αφανισμό από την υπεραλίευση. Συγκεκριμένα, η ποσόστωση ύψους 16.779,5 τόνων για το 2007-δηλαδή η επιτρεπόμενη από τον κοινοτικό κανονισμό ποσότητα αλιευμάτων από Ευρωπαίους ψαράδες.

Οι οικολόγοι
Ωστόσο, η Greenpeace απορεί πώς την ίδια ώρα που αναστέλλεται η αλίευση του συγκεκριμένου είδους επιδοτούνται από την Ε.Ε. μονάδες πάχυνσης τόνου, όπου οδηγούνται αλιευμένοι τόνοι. «Συνολικά η χωρητικότητα των μονάδων πάχυνσης αγγίζει τους 50.000 τόνους, πολύ μεγαλύτερη από την ποσόστωση που ισχύει σήμερα για τα ευρωπαϊκά κράτη που αλιεύουν στη Μεσόγειο. Η επιπλέον δυναμικότητα των μονάδων δεν μπορεί παρά να καλύπτεται από την παράνομη και πειρατική αλιεία. Όσον αφορά την Ελλάδα, ήδη λειτουργεί μία μονάδα πάχυνσης, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες στο άμεσο μέλλον καθώς είναι επιδοτούμενες από την Ε.Ε.», αναφέρει η Σοφία Τσενικλή από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Σε έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τον αφανισμό του τόνου αναφέρεται ότι στη Μεσόγειο «οι πραγματικές ποσότητες που αλιεύονται υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 44.000
τόνους», δηλαδή 120% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο που έχει υιοθετηθεί.
Σύμφωνα με εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου, η ποσόστωση που επιβάλλεται από την Ε.Ε. πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο ώστε να δοθεί πραγματική ευκαιρία στο συγκεκριμένο είδος να επιβιώσει. «Κατ΄ αρχήν θα πρέπει πρώτα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των περιοχών όπου αναπαράγεται ο τόνος και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να σταματήσει η παράνομη αλίευση», επισημαίνεται από την Greenpeace.

Πλήττεται η Ελλάδα
Σημειώνεται ότι η Γαλλία και η Ιταλία σταμάτησαν ήδη από μόνες τους την αλιεία του τόνου αυτό το καλοκαίρι. Τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται από την απαγόρευση αυτή είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πρακτικά για τη χώρα μας αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 200 αλιευτικά σκάφη, τα οποία δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, θα αντιμετωπίσουν μείωση των πωλήσεών τους. Να σημειωθεί ότι η ελληνική ποσόστωση για την αλίευση του είδους είναι για φέτος 485 τόνοι, εκ των οποίων έχουν ήδη αλιευθεί οι 250.
Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μέτρα για την πλήρη καταγραφή των ποσοτήτων που αλιεύονται, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανισότητας των χωρών-μελών στις ποσοστώσεις, δήλωσε ο επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιων Υποθέσεων Τζο Μποργκ. «Υφίστανται σαφώς προβλήματα τόσο με την υπεραλίευση αποθέματος που ήδη απειλείται με κατάρρευση όσο και με τον δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης των κρατών-μελών», είπε ο επίτροπος. Ο πανάκριβος γαλαζόπτερος τόνος, ο οποίος έχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως για σούσι στην Ιαπωνία, απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υπερβολικής αλιείας του.

Η GRΕΕΝΡΕΑCΕ
Οι πραγματικές ποσότητες που αλιεύονται υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 44.000 τόνους, δηλαδή 120% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο
έχει πλέον εξαντληθεί, γι΄ αυτό και η Κομισιόν διέταξε την αναστολή αλίευσης του είδους πανευρωπαϊκά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης - Χάρης Καρανίκας

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Online
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Ευρώ-στοπ στο ψάρεμα του τόνου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 12:23:08 πμ »

    Οχι χαμός στο ίσωμα, χαμός στο χαμό.......το γόνο πότε θα τον απαγορεύσουν δια ροπάλου, επί ποινή......μη πω και με παρεξηγήσουν, όμως δεν πάει άλλο, στην επαρχία καταστρατηγούνται οι νόμοι εντελώς! επειδή όλοι μα όλοι παρανομούν!
     όσες φορές έχω πάει και το απαγορευμένο κυνήγι και το απαγορευμένο ψάρεμα και υπερ-κυνήγι και υπεραλίευση, και μέρος για άκαπνους δεν βρίσκεις.....σκ...ά!.....θέλουμε και σωστούς πολιτικούς!....πώς; από τι λαό θα βγούν αυτοί; εκτός αν φωνάζουμε άγγλους ή γερμανούς-σκανδιναβούς για υποψήφιους, δεν γίνεται τίποτ' άλλο, με τα υλικά που έχουμε θα μαγειρέψουμε, δεν μπορεί να έχουμε χόρτα και να φτιάξουμε φασολάδα!

Αποσυνδεδεμένος elena116

 • Θαμώνας
 • *****
 • Μηνύματα: 550
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Ευρώ-στοπ στο ψάρεμα του τόνου
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 27, 2007, 12:26:21 πμ »
Παράθεση
θέλουμε και σωστούς πολιτικούς!....πώς; από τι λαό θα βγούν αυτοί;
ΑΚΡΙΒΩΣ.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής