χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί  (Αναγνώστηκε 12377 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #45 στις: Αύγουστος 26, 2010, 04:17:11 μμ »
Μετά βάζει στα επίπεδα πιτάκια μια παράξενη σάλτσα (τη λένε za'atar, δεν την έχω ξανακούσει αλλά φαίνεται οτι είναι πολύ κλασική στην αραβική κουζίνα, με ρίγανη, σουμάκ, καβουρδισμένο σουσάμι, λάδι, αλάτι και προαιρετικά θυμάρι και ματζουράνα) και τα ξαναψήνει λίγο. Το έδεσμα αυτό λέγεται Manakeesh Bil Za'atar και φαίνεται πολύ νόστιμο!  yum

Αυτά τα πιτάκια με το za'atar είναι όλα τα λεφτά! Τα παίρναμε συνέχεια με το φίλο μου από το λιβανέζικο μαγαζί, και τα φτιάχνουμε και στο σπίτι εύκολα στο γκριλ. Η συνταγή θέλει όπωσδήποτε θυμάρι, και το σούμακ είναι προαιρετικό, συνηθίζεται στη λιβανέζικη εκδοχή του za'atar, αλλά όχι σε άλλες. Επειδή έχει μία πιο όξινη γεύση, εξαρτάται από τον άνθρωπο αν θα το προτιμήσει. Πάντως το προτείνω ανεπιφύλακτα!  :)
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #46 στις: Αύγουστος 26, 2010, 05:40:18 μμ »
Πολύ χαίρομαι που επιβεβαιώνεις οτι είναι νόστιμο, γιατί, βλέποντας τα υλικά αναρωτήθηκα προς τι όλος αυτός ο ενθουσιασμός για κάτι τόσο απλό! :)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #47 στις: Αύγουστος 28, 2010, 11:56:30 μμ »
τα φτιάχνουμε και στο σπίτι εύκολα στο γκριλ.

έχεις κάποια δική σου συνταγή ή αυτή στα βίντεο (και αντί για τον αραβικό φούρνο τα βάζεις στο γκριλ; άλλες λεπτομέρειες;)


Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #48 στις: Αύγουστος 29, 2010, 02:32:15 πμ »
τα φτιάχνουμε και στο σπίτι εύκολα στο γκριλ.

έχεις κάποια δική σου συνταγή ή αυτή στα βίντεο (και αντί για τον αραβικό φούρνο τα βάζεις στο γκριλ; άλλες λεπτομέρειες;)



Δεν έχω δει το βίντεο, και δεν αντέχω να το κάνω αυτήν τη στιγμή. Για το za'atar αναμειγνύω ψημένο σουσάμι, θυμάρι, ρίγανη (περισσότερο θυμάρι) και αλάτι - σε τρελά κέφια βάζουμε και σούμακ - και το πασπαλίζουμε πάνω από αράβικες πίτες πάνω στις οποίες έχουμε αλείψει ελαιόλαδο. Ψήνουμε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ και τρώμε! Λίγη προσοχή μόνο γιατί καίγεται εύκολα!

Το μάθαμε αρχικά πριν από 3 χρόνια από το λιβανέζικο μαγαζί απ'όπου παίρναμε φαλάφελ, οπότε και το καθιερώσαμε και στο σπίτι. Πολύ απλή συνταγή και πεντανόστιμη!
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #49 στις: Αύγουστος 29, 2010, 09:47:08 πμ »
Λίγη προσοχή μόνο γιατί καίγεται εύκολα!

Πράγματι, αρπάζουν πολύ εύκολα!  rolleye

Το μάθαμε αρχικά πριν από 3 χρόνια από το λιβανέζικο μαγαζί απ'όπου παίρναμε φαλάφελ, οπότε και το καθιερώσαμε και στο σπίτι. Πολύ απλή συνταγή και πεντανόστιμη!
Θέλω κι εγώ κοντά μου Λιβανέζικο να παίρνω φαλάφελ! cryingbig

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #50 στις: Αύγουστος 29, 2010, 01:58:38 μμ »
τα φτιάχνουμε και στο σπίτι εύκολα στο γκριλ.
έχεις κάποια δική σου συνταγή;

Τελικά όμως δεν κατάλαβα ποια συνταγή κάνεις για το ψωμί. Αυτήν http://www.food.com/recipe/manakeesh-bil-zaatar-flat-bread-with-zaatar-224976 που έκανε και η elsa; (Άλλες λεπτομέρειες για το ψήσιμο;)

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #51 στις: Αύγουστος 29, 2010, 02:04:02 μμ »
Εγώ κατάλαβα οτι τα αγοράζει τα πιτάκια, βρε! :)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #52 στις: Αύγουστος 29, 2010, 02:59:59 μμ »
Αααααααααααααααα!...... Ήρθε το βούι απ' το νερό (σπισιστικό ρητό της κρητικής υποκουλτούρας)

Αποσυνδεδεμένος apokalupsh

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 498
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #53 στις: Αύγουστος 29, 2010, 03:12:14 μμ »
Αααααααααααααααα!...... Ήρθε το βούι απ' το νερό (σπισιστικό ρητό της κρητικής υποκουλτούρας)

:D μεταφραση??

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #54 στις: Αύγουστος 29, 2010, 03:16:40 μμ »
 off topic σόρυ

επέστρεψε το βόδι που είχε πάει να πιει νερό, δηλαδή επιτέλους κατάλαβε κάποιος, όταν λέει "Αααααααααααααααααααααααααααααααα", μάλλον επειδή προχωράει αργά το βόδι, οπότε μπορεί να αργήσει να γυρίσει από το νερό

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #55 στις: Αύγουστος 29, 2010, 03:17:02 μμ »

Βούι=βόϊδι να υποθέσω... :)
(έχουμε κι εμείς την υποκουλτούρα μας
nanana)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #56 στις: Αύγουστος 29, 2010, 03:36:18 μμ »
χαχα ναι! και πληθυντικός "τα βούγια"

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #57 στις: Αύγουστος 29, 2010, 05:01:49 μμ »

Τελικά όμως δεν κατάλαβα ποια συνταγή κάνεις για το ψωμί. Αυτήν http://www.food.com/recipe/manakeesh-bil-zaatar-flat-bread-with-zaatar-224976 που έκανε και η elsa; (Άλλες λεπτομέρειες για το ψήσιμο;)

Όπως είπε και η Έλσα, τις αγοράζουμε τις πίτες! Για το ψήσιμο δεν έχω να πω πολλά - μόνο να βάλεις τις πίτες πιο χαμηλά ώστε να μην καούν από το γκριλ και μην τις αφήσεις πολύ. Καλές μάσες!  biggestgrin
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #58 στις: Αύγουστος 29, 2010, 06:04:37 μμ »
Ευχαριστώ! :)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #59 στις: Οκτώβριος 24, 2010, 08:44:43 μμ »
 yay τα κατάφερα!



Το ψωμί πέτυχε! Η κόρα έγινε μαλακή και από μέσα αφράτο!

Σας περιγράφω ακριβώς τι έκανα, υποψιάζομαι ότι κάποια από αυτά έπαιξαν ρόλο στην επιτυχία:

- Χρησιμοποίησα αλεύρι ειδικό για ψωμί (συγκεκριμένα ολικής πετρόμυλου με όλο το φύτρο σταριού). Δεν το έβαλα μόνο του, αλλά πάνω από το μισό ήταν αυτό.

- Έβαλα στη ζύμη πολτό βρώμης (δεν νομίζω να έχει παίξει ρόλο, αλλά μπορείτε άνετα να το προσθέσετε στο ψωμί, αν σας περισσεύει από τα γάλατα. Πήρα την ιδέα από τα ψωμάκια με πολτό βρώμης που έφτιαχνα σε τακτική βάση από τη συνταγή της veganmama)

- Αύξησα την αναλογία του νερού, όσο ήταν δυνατόν, δηλαδή ίσα να μην κολλάει η ζύμη στα δάχτυλα και να ζυμώνεται-πλάθεται

- Δεν χρησιμοποίησα καθόλου λάδι

- τιπ θείας: Άλειψα το ψωμί με νερό πριν το βάλω στο φούρνο για τη δεύτερη φορά που περίμενα τη ζύμη (30'). (Από υπερβάλλοντα ζήλο -δεν θα άντεχα άλλη αποτυχία- το κατέβρεξα ξανά με νερό πριν ανάψω το φούρνο.)

- Έψησα στους 180 (με αέρα, κάτι λιγότερο από 180) για περίπου 35 λεπτά. Επειδή το είχα ήδη στο φούρνο όταν το περίμενα τη δεύτερη φορά, δεν προθέρμανα το φούρνο, απλώς τον άναψα. Στα 30κάτι λεπτά έσβησα το φούρνο και άφησα λίγα λεπτά ακόμα μέσα το ψωμί με σβηστό φούρνο.

Έγινε υπέροχο και χάρηκα πολύ που επέμεινα να το ξαναπροσπαθήσω :)


 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής