χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί  (Αναγνώστηκε 11330 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #30 στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 04:16:05 πμ »
Α καλά...! Εσύ έχεις πάρει φόρα! :D
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #31 στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 02:55:20 μμ »
 :D yum

Αποσυνδεδεμένος apokalupsh

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 498
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #32 στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 03:10:10 μμ »
σουπερ φαίνονται αλιενα!
τις προάλλες αγοράσαμε από την βιολογική λαϊκή που πάμε ψωμί από σπόρους καμούτ... καλα, ητανε φανταστικό. παιζει να μην εχω ξαναφαει καλυτερο ψωμι. ή τουλάχιστον άπό τα καλύτερα εβερ!

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #33 στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 05:17:38 μμ »
xaxa! Καλά αν έτρωγες από αυτά που έφτιαξα στον ξυλόφουρνο!... Ξετρελάθηκαν όλοι, δεν έχεις ξαναφάει τέτοιο ψωμί yum yum Όχι να το καυχηθώ δηλαδή αλλά ήταν φοβερά!!! yum

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #34 στις: Αύγουστος 23, 2010, 09:21:18 μμ »
ποιος είναι ο λόγος που δεν μου ψήνεται σωστά το ψωμί; καμιά ιδέα κανείς γνώστης;

μετά τις μεγάλες επιτυχίες του ξυλόφουρνου είχα πει πως θα φτιάχνω κάθε μέρα. Δεν μου ψηνόταν όμως σωστά και τα παράτησα. Σήμερα είπα να ξαναδοκιμάσω, αλλά πάλι τα ίδια. Συγκεκριμένα: Καταρχάς η 1 ώρα που λέει η συνταγή στους 220 δεν υπάρχει περίπτωση, στη μισή έχει γίνει κάρβουνο από κάτω. Επίσης γίνεται σκληρό σαν τούβλο και η κόρα πολύ ξερή. Τι να κάνω; Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω και να φτιάχνω το ψωμί μου κάθε μέρα, και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Είναι θέμα φούρνου; Τα ίδια κάνω, ό,τι έκανα και πέρισυ στον ξυλόφουρνο -και αν δεν κάνω λάθος (διορθώστε με), στον ξυλόφουρνο αναπτύσσονται μάλιστα και πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα βάζω στον ηλεκτρικό φούρνο δηλαδή. dunno

Αποσυνδεδεμένος sonaht

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 544
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία...
    • Ορειβασία...
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #35 στις: Αύγουστος 23, 2010, 09:39:25 μμ »
Για ρίξε μια ματιά και παρακάτω.. Κάτι δεν μου ακούστηκε καλά στις θερμοκρασίες και στους χρόνους σου...

http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiko-zimoto-psomi.html
http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2009&Itemid=49
http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/07/blog-post_31.html

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2906
  • Φύλο: Άντρας
    • Τσίρκο
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #36 στις: Αύγουστος 23, 2010, 10:06:59 μμ »
Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω και να φτιάχνω το ψωμί μου κάθε μέρα, και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει.
yay  Ααα πολύ θα γούσταρα να σε δω να φτιάχνεις ψωμί και να κελαηδάς! Θα είναι καταπληκτικό! Πάρε ενα λουλουδάκι. rose

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #37 στις: Αύγουστος 23, 2010, 10:31:03 μμ »
ποιος είναι ο λόγος που δεν μου ψήνεται σωστά το ψωμί; καμιά ιδέα κανείς γνώστης;

μετά τις μεγάλες επιτυχίες του ξυλόφουρνου είχα πει πως θα φτιάχνω κάθε μέρα. Δεν μου ψηνόταν όμως σωστά και τα παράτησα. Σήμερα είπα να ξαναδοκιμάσω, αλλά πάλι τα ίδια. Συγκεκριμένα: Καταρχάς η 1 ώρα που λέει η συνταγή στους 220 δεν υπάρχει περίπτωση, στη μισή έχει γίνει κάρβουνο από κάτω. Επίσης γίνεται σκληρό σαν τούβλο και η κόρα πολύ ξερή. Τι να κάνω; Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω και να φτιάχνω το ψωμί μου κάθε μέρα, και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Είναι θέμα φούρνου; Τα ίδια κάνω, ό,τι έκανα και πέρισυ στον ξυλόφουρνο -και αν δεν κάνω λάθος (διορθώστε με), στον ξυλόφουρνο αναπτύσσονται μάλιστα και πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα βάζω στον ηλεκτρικό φούρνο δηλαδή. dunno

Καλά γνώστη δεν με λες αλλά να σου πω την άποψη μου. Καταρχήν 180 βαθμοί χρειάζονται για το ψωμί μια ώρα περίπου (στην μεσαία σχάρα nanana). Μετά από ότι ξέρω το λάδι κάνει τραγανό το ψωμί ειδικά την κόρα οπότε ίσως να το αποφύγεις, δεν είναι απαραίτητο άλλωστε. Όταν το βγάζεις το ψωμί το σκεπάζεις με πετσέτα να μην ξεραθεί και γίνει σαν τούβλο. Τώρα αν βάλεις αλεύρι χωρίς πολύ γλουτένη ίσως να μην φουσκώσει πολύ, πχ με αλεύρι ντίνκελ βγαίνει σαν μπομπότα. Βέβαια εδώ στη συνταγή λέει για άσπρο ψωμί δεν ξέρω αν έβαλες άλλο. Επίσης θέλει κανένα μισάωρο ζύμωμα και μετά μισή ωρίτσα να μείνει σε ζεστό μέρος. Δεν ξέρω τώρα ο ξυλόφουρνος τι διαφορά έχει βέβαια αλλά εγώ ότι ξέρω το είπα!

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2906
  • Φύλο: Άντρας
    • Τσίρκο
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #38 στις: Αύγουστος 23, 2010, 10:37:57 μμ »
Η φωτιά από ξύλα δεν στεγνώνει την ατμόσφαιρα, ενώ η ηλεκτρική την στεγνώνει. Όπως και τα καλοριφέρ, ενώ η ξυλόσομπα είναι άλλο πράμα.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #39 στις: Αύγουστος 23, 2010, 11:08:12 μμ »
Καλά γνώστη δεν με λες αλλά να σου πω την άποψη μου. Καταρχήν 180 βαθμοί χρειάζονται για το ψωμί μια ώρα περίπου (στην μεσαία σχάρα nanana). Μετά από ότι ξέρω το λάδι κάνει τραγανό το ψωμί ειδικά την κόρα οπότε ίσως να το αποφύγεις, δεν είναι απαραίτητο άλλωστε. Όταν το βγάζεις το ψωμί το σκεπάζεις με πετσέτα να μην ξεραθεί και γίνει σαν τούβλο. Τώρα αν βάλεις αλεύρι χωρίς πολύ γλουτένη ίσως να μην φουσκώσει πολύ, πχ με αλεύρι ντίνκελ βγαίνει σαν μπομπότα. Βέβαια εδώ στη συνταγή λέει για άσπρο ψωμί δεν ξέρω αν έβαλες άλλο. Επίσης θέλει κανένα μισάωρο ζύμωμα και μετά μισή ωρίτσα να μείνει σε ζεστό μέρος. Δεν ξέρω τώρα ο ξυλόφουρνος τι διαφορά έχει βέβαια αλλά εγώ ότι ξέρω το είπα!
thanks Ιncognito! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Θα το βάλω στους 180 την επόμενη. Και όντως είχα βάλει πολύ λάδι blush Επίσης χρησιμοποίησα και αλεύρι ντίνκελ! (όχι μόνο του, μαζί με ολικής). Μέσα έπεσες γενικά! Μάλλον αυτά ήταν τα λάθη μου.

Για ρίξε μια ματιά και παρακάτω.. Κάτι δεν μου ακούστηκε καλά στις θερμοκρασίες και στους χρόνους σου...

http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiko-zimoto-psomi.html
http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2009&Itemid=49
http://bettyscuisine.blogspot.com/2009/07/blog-post_31.html

Έλα μου ντε! Δίκιο έχεις, απορώ πού βρήκα αυτές τις θερμοκρασίες κ' χρόνους (έτσι τα έχω σημειώσει σε ένα τετράδιο) dunno Πολύ κατατοπιστικά τα λινκ, ευχαριστώ! thanks

Μου αρέσει πολύ να ζυμώνω και να φτιάχνω το ψωμί μου κάθε μέρα, και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει.
yay  Ααα πολύ θα γούσταρα να σε δω να φτιάχνεις ψωμί και να κελαηδάς! Θα είναι καταπληκτικό! Πάρε ενα λουλουδάκι. rose

Σ' ευχαριστώ πολύ Θανάση :)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #40 στις: Αύγουστος 26, 2010, 12:40:08 πμ »
Μήπως ξέρει κανείς συνταγή για αραβική πίτα ή για πίτα σουβλακιού;

(το ψωμί πήγε καλύτερα, χωρίς λάδι, στους 180 και με αλεύρι μισό-μισό ολικής και "για όλες τις χρήσεις", αλλά η κόρα πάλι βγήκε αρκετά σκληρή.)

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #41 στις: Αύγουστος 26, 2010, 01:07:35 πμ »
Για σωστή αραβική πίτα θες και ...αραβικό φούρνο, πράγμα δύσκολο! Αλλά τα πιτάκια της Ve-We που έχω κάνει αρκετές φορές μοιάζουν πολύ με αραβικά πιτάκια και είναι πεντανόστιμα!  :)
Αν βάλεις arabic bread στο youtube έχει πολλά βίντεο.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #42 στις: Αύγουστος 26, 2010, 04:00:06 πμ »
Cheers! :) (να σου πω την αλήθεια, τα πιτάκια της Veggie Wedgie σκέφτηκα πρώτα απ' όλα. Μετά είδα ότι θέλουν γλουτένη που δεν έχω και γενικά μια διαδικασία, να τα βάλεις δύο-δύο να τα προσέξεις κλπ, σκεφτόμουν κάτι πιο απλό, να βγαίνει σε πίτα -χωρίς "τσεπάκι", για κάθε μέρα αντί για ψωμί -γιατί με χαλάει που βγαίνει ντουβαροειδές με σκληρή κόρα. Και τα τσεπάκια θέλω να τα φτιάξω, αλλά είναι κάτι πιο ιδιαίτερο.)

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #43 στις: Αύγουστος 26, 2010, 11:52:20 πμ »
Ναι, είναι ωραία ιδέα τα πιτάκια αντί για ψωμί, δες εδώ μια συνταγή, φαίνεται απλή, και η μόνη διαφορά που βλέπω από τη συνταγή για αραβική πίτα-τσεπάκι είναι οτι την τρυπάς για να μη φουσκώσει.  :)

Βρήκα ένα βίντεο στο youtube σε 2 μέρη , όπου μια κοπελίτσα φτιάχνει με την ίδια ζύμη και φουσκωτά και επίπεδα πιτάκια (έχει μια ψηστιέρα και τα ψήνει αλλά έχω την εντύπωση οτι γίνεται και σε φούρνο, αν και εκείνη λέει οτι δε γίνονται). Μετά βάζει στα επίπεδα πιτάκια μια παράξενη σάλτσα (τη λένε za'atar, δεν την έχω ξανακούσει αλλά φαίνεται οτι είναι πολύ κλασική στην αραβική κουζίνα, με ρίγανη, σουμάκ, καβουρδισμένο σουσάμι, λάδι, αλάτι και προαιρετικά θυμάρι και ματζουράνα) και τα ξαναψήνει λίγο. Το έδεσμα αυτό λέγεται Manakeesh Bil Za'atar και φαίνεται πολύ νόστιμο!  yum

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #44 στις: Αύγουστος 26, 2010, 01:46:57 μμ »
Σ' ευχαριστώ πολύ elsa! thanks

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact