χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί  (Αναγνώστηκε 12386 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος AVS

• Sr. Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 12, 2009, 07:18:16 πμ »
 clapper αν την επομενη φορα βαλεις ολικης + ντινκελ θα σου γινει ακομα πιο νοστιμο!!Μονο να προσεξεις την μαγια,επειδη ειναι πιο βαρυ το ολικης απο το ασπρο θα θελει περισσοτερη.Εγω για μια φρατζολα ψωμι (την βαζω σε φορμα και την ψηνω) με αλευρι ολικης + ντινκελ βαζω μαγια οσο ενα σπιρτοκουτο περιπου

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 12, 2009, 03:29:28 μμ »
Μονο να προσεξεις την μαγια,επειδη ειναι πιο βαρυ το ολικης απο το ασπρο θα θελει περισσοτερη.Εγω για μια φρατζολα ψωμι (την βαζω σε φορμα και την ψηνω) με αλευρι ολικης + ντινκελ βαζω μαγια οσο ενα σπιρτοκουτο περιπου

(Σε νωπή μαγιά αναφέρεσαι?) Καλά εγώ δεν ήξερα καθόλου πόση να βάλω, έβαλα πάρα πολλή μαγιά blush biggestgrin

Αποσυνδεδεμένος AVS

• Sr. Member
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 12, 2009, 07:58:09 μμ »
ναι νωπη,αν βαλω ξερη θα ειναι 1 1/2 φακελακι,εσυ ποσο εβαλες για μια φρατζολα?

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 12, 2009, 08:52:55 μμ »
2-3 κουταλιές της σούπας blush
αλλά μεγάλη φρατζόλα σαν λαγάνα biggestgrin

Αποσυνδεδεμένος AVS

• Sr. Member
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 12, 2009, 09:20:29 μμ »
μια χαρα πιστευω ηταν η ποσοτητα που εβαλες,εγω κανω μικρη φρατζολα σε φορμα

Αποσυνδεδεμένος Touloumbaki

• Sr. Member
  • Σκέψου θετικά! Δράσε θετικά!
« Απάντηση #20 στις: Ιούνιος 12, 2009, 10:18:11 μμ »
Για δύο φρατζολίτσες ένα κυβάκι γύρω στα 50 γρ νωπή είναι μια χαρά, αλλά αν αναμείξετε κίτρινο χωριάτικο αλεύρι ολικής με αλεύρι σίκαλης γίνεται επίσης πολύ ωραίιο. Μόνο που εκει παίζει λίγο περισσότερη μαγιά γιατί η σίκαλη το βαραίνει. Επίσης μην τσιγκουνευτείτε το λαδάκι. Δύο φλυτσ. μικρα του καφέ είναι μια χαρά, ειδικά όταν είναι σε αρτοκατασκευαστή και όχι στο χέρι. Πάντως Aliena μην μου πείς!!!Δεν είναι πολύ πιο χορταστικό το σπιτικό από το αγοραστό;
Τα ζώα είναι οι φίλοι μου και όχι η τροφή μου
Αγαπάω τον πλανήτη μου, νοιάζομαι για την γή μου!!!

• Sr. Member
« Απάντηση #21 στις: Ιούνιος 12, 2009, 10:27:49 μμ »
καλά maz, είσαι κορυφή! :D Που τα ξέρεις παιδί μου όλα αυτά. Η διευκρίνησή σου περί του "ολικής" και σικάλεως είναι καταπληκτική. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί οτι υπάρχει ψωμί σίκαλης και ολικής ταυτόχρονα! Και γω, λανθασμένα, νόμιζα οτι ένα είδος είναι το ολικής άλεσης, και άλλο το σίκαλης. Βέβαια και μόνο οι ονομασίες προδίδουν λογικά αυτό που λες και σύ. ΑΠλά έτσι μας το σερβίρουν από έξω. Δηλαδή ολικής άλεσης μπορεί να είναι όλα και κανένα
Το ολικής άλεσης είναι το κίτρινο ψωμί ένώ το σίκαλης είναι το μαύρο. Αν αναμείξεις μια ποσότητα 2΄ολικής προς 1 σίκαλης βγάζεις το πιο φευγάτο ψωμί, αλλά εκέι χρειάζεται λίγο περισσότερη μαγιά. Ακόμα το άλάτι αν το παραλείψεις δε φουσκώνει μεν το ψωμί (αν και μπορείς να φτιάξεις θαυμάσια λαγανίτσα), αλλά κρατάει περισσότερο καιρό. χωρίς να μπαγιατέψει ή να μουχλιάσει.(αυτό το τελευταίο είναι καλογερίστικό μυστικό!!!! Μη με μαρτυρέσετε που σας το σφύριξα!!) Lizard, είναι εύκολο στο ζύμωμα ψωμιού το κίτρινο αλεύρι αλλά κι ένας αρτο κατασκευαστής για την περίπτωση σου, ειδικά από το LIDL  με 48 ευρουδάκια δεν θα ήταν και κακή επένδυση αν μπορείς να τα διαθέσεις!!  Καλή σας όρεξη, και....μετά άπό τόσο φροντιστήριο από αυριο όλοι στο σπιτικό ψωμί  και σούπερ μποϋκοτάζ στους φούρνους και στα σουπερ μάρκετ!! Ακούς εκεί 2.80 να έχει πάει το ψωμί για τόστ και να μην σε χορταίνει κιόλας!!!

Αποσυνδεδεμένος blueheart

• Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 12, 2009, 10:44:30 μμ »
ποιο ψωμί του τοστ έχει πάει 2,80 καλέ;;;;;;

• Sr. Member
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 12, 2009, 10:47:46 μμ »
Καραμολέγκος το Χωριάτικο που είναι φρατζόλα σε φέτες!!! Η μάνα μου μου το είπε γιατί φρίκαρε όταν είδε την τιμή!!! Με έβαλα από την τσαντίλα της να της φτιάξω ψωμί μόλις ήρθα από την δουλειά.  bored rolleye

Αποσυνδεδεμένος blueheart

• Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
« Απάντηση #24 στις: Ιούνιος 12, 2009, 11:52:33 μμ »
καλά εμείς τρώμε σπάνια ψωμί αλλα παίρνω ψωμί του τοστ ολικής 90 λεπτά το μικρό πακέτο (14 φέτες έχει)

Αποσυνδεδεμένος AVS

• Sr. Member
« Απάντηση #25 στις: Ιούνιος 13, 2009, 07:29:25 πμ »
Για δύο φρατζολίτσες ένα κυβάκι γύρω στα 50 γρ νωπή είναι μια χαρά, αλλά αν αναμείξετε κίτρινο χωριάτικο αλεύρι ολικής με αλεύρι σίκαλης γίνεται επίσης πολύ ωραίιο. Μόνο που εκει παίζει λίγο περισσότερη μαγιά γιατί η σίκαλη το βαραίνει. Επίσης μην τσιγκουνευτείτε το λαδάκι. Δύο φλυτσ. μικρα του καφέ είναι μια χαρά, ειδικά όταν είναι σε αρτοκατασκευαστή και όχι στο χέρι. Πάντως Aliena μην μου πείς!!!Δεν είναι πολύ πιο χορταστικό το σπιτικό από το αγοραστό;

αν βαλουμε 2 φ.του καφε σε καθε φρατζολα θα παρουμε και ενα κιλο μετα  :D  εγω το ζυμωνω σε αρτοπαρασκευαστη και μετα το ψηνω στο φουρνο και βαζω μια κουταλια λαδι στο μηχανημα και μετα οσο παρει να αλοιψω τη φορμα.

Αν σου αρεσει να εχει πολυ λαδι ενας τροπος να γινει πολυ νοστιμο το ψωμι ειναι αφου εχεις αφησει τη ζυμη να ξεκουραστει και να φουσκωσει,πριν την βαλεις στο φουρνο να βουτας την γροθια σου σε λαδι και να ζυμωνεις απαλα,μετα παλι το ιδιο,μετα παλι το ιδιο μεχρι να παρει ολο το λαδι που θελεις μεσα.Το αφηνεις παλι για 10 λεπτα να ξεκουραστει και μετα το φουρνιζεις,γινεται σαν χωριατικο!

• Sr. Member
« Απάντηση #26 στις: Ιούνιος 13, 2009, 07:57:20 μμ »

αν βαλουμε 2 φ.του καφε σε καθε φρατζολα θα παρουμε και ενα κιλο μετα  :D  εγω το ζυμωνω σε αρτοπαρασκευαστη και μετα το ψηνω στο φουρνο και βαζω μια κουταλια λαδι στο μηχανημα και μετα οσο παρει να αλοιψω τη φορμα.

Αν σου αρεσει να εχει πολυ λαδι ενας τροπος να γινει πολυ νοστιμο το ψωμι ειναι αφου εχεις αφησει τη ζυμη να ξεκουραστει και να φουσκωσει,πριν την βαλεις στο φουρνο να βουτας την γροθια σου σε λαδι και να ζυμωνεις απαλα,μετα παλι το ιδιο,μετα παλι το ιδιο μεχρι να παρει ολο το λαδι που θελεις μεσα.Το αφηνεις παλι για 10 λεπτα να ξεκουραστει και μετα το φουρνιζεις,γινεται σαν χωριατικο!

thanks Κι εγώ έτσι κάνω!! Το φτιάχνω σε αρτοπαρασκευαστή και μετά το ψήνω στο φούρνο!! Πήρα όμως πρόσφατα έναν απο το LIDL αρτοπαρασκευαστή που είναι πολύ σαματατζής ρε γαμώτο!!! Δεν μας άφησε να κοιμηθούμε τη νύχτα γιατί τη πρώτη φορά το φτιάξαμε πριν πάμε για ύπνο το ψωμί!! :D :D :D Το λαδάκι  το κάνει ωραίο και σαν χωριάτικο αλλά εξαρτάται και απο το μηχάνημα που έχεις γιατί  ορισμένοι αρτοπαρασκευαστές την στεγνώνουνε τη ζύμη και μαζί με το ψήσιμο μετά....άστα να πάνε γι αυτο είπα για περισσότερο λαδάκι!! ασε που το λαδόψωμο είναι πολύ φευγάτο!! Εγώ από τότε που άρχισα να κάνω ψωμί αραιώσαμε πολύ απο το σούπερ μάρκετ αλλά δύο φορές που δεν είχα καθόλου χρόνο φρικάραμε κανονικά και με την τιμή και με την ποιότητα τους εκτός που ακόμα και αυτά έχουνε σκόνη γάλακτος μέσα!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ!! To άλλο που με στέλνει κανονικά είναι το τυρόψωμο. Ρε παιδί μου φτιάξε εσύ ψωμί κι άσε τον άλλον να βάλει ότι θέλει μέσα!! Φαντάσου και τι τυριά βάζουνε δηλαδή!!!!

Αποσυνδεδεμένος AVS

• Sr. Member
« Απάντηση #27 στις: Ιούνιος 14, 2009, 07:37:12 πμ »
Σωστα!!το αγοραστο ψωμια δεν εχει καμμια σχεση με αυτο του σπιιτου,εμενα μετα απο τοσο καιρο που εχω να φαω ετοιμα προιοντα,μου μυριζουν πολυ τα συντηριτικα και ολα αυτα που βαζουν μεσα,ακομα και στις φρυγανιες που καποτε τις ετρωγα,οχι μονο στο ψωμι.

Εγω εχω ενα αρτοπαρασκευαστη της AMC και ειναι πολυ καλος και τελειως αθορυβος,το μονο προβλημα ειναι οτι κανει 1 1/2 ωρα για να ζυμωσει η 3 1/2 ωρες για να ζυμωσει και να ψησει ενα καρβελι ολικης.Δεν το εχω ψαξει αλλα φανταζομαι οτι ειναι πολυ το ρευμα που καταναλωνει.
Φτιαχνει και μαρμελαδες πολυ ωραιες και κεικ,αλλα απο το κεικ δυο φορες που δοκιμασα δεν ημουν ευχαριστημενη,ισως να εφταιγε και η συνταγη που ειχα

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #28 στις: Ιούλιος 30, 2009, 03:14:16 πμ »
yay
με ολικής

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #29 στις: Σεπτέμβριος 13, 2009, 03:26:44 πμ »

yay ολικής πολύσπορο winking σε ξυλόφουρνο  :) :)
με ξηρή μαγιά (ανακάλυψα ότι φουσκώνει καλύτερα από τη νωπή)

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής