χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί  (Αναγνώστηκε 11515 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« στις: Οκτώβριος 09, 2007, 07:37:17 μμ »

Υλικά:

9 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
50 γρ. μαγιά
2 1/2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
4 κουταλιές βούτυρο (φυτικό)
3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και την αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε την μαγιά, το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μία λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκάνη και τη γυρίζουμε για βουτυρωθεί όλη η επιφάνειά της. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα από 1 ώρα περίπου την ξαναζυμώνουμε και την πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο φρατζόλες.
Τις βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες, τις σκεπάζουμε, και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη. Κατόπιν τις αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 07:42:39 μμ »
την ζάχαρη και το αλάτι, μπορούμε να την αποφύγουμε? κυρίως η ζάχαρη είναι που με πειράζει..

όταν λες αλεύρι σκληρό, εννοείς ολικής? Η μάνα μου είπε οτι μόνο με ολικής δεν γίνεται. Πρέπει να βάλεις να αναμοίξεις και λίγο άσπρο μεσα γιατί αλλιώς τρίβεται το φύλλο και δεν ανοίγει..
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 07:57:34 μμ »
όταν είχα ρωτήσει για το σκληρό αλεύρι, μου είχαν πει πως είναι το "μπλε" δηλαδή η μπλε συγκευασία που είναι για όλες τις χρήσεις.. εγώ δεν έχω καταφέρει ποτέ να ζυμώσω οτιδήποτε με αλεύρι ολικής αλέσης γι αυτό και δεν το χρησιμοποιώ.. κάποτε είχα πάρει αλεύρι χιωριάτικο, που ήταν προς το κίτρινο χρώμα.. όχι ακριβώς ολικής αλέσης αλλά ούτε και λευκό και ήταν εξαιρετικό στην γεύση αλλά δύσκολο στην επεξεργασία...  δεν βοηθούσε καθόλου την τενοντίτιδά μου ;). Γι αυτό έχω επιστρέψει στο λευκό και καμμία φορά, στο τσακίρ κέφι που λένε χρησιμοποιώ χωριάτικο  :P
Δεν έτυχε να φτιάξω την συνταγή χωρίς την ζάχαρη ή το αλάτι.. δυστυχώς δεν έχω να σου προτείνω τίποτα γι αυτά..
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 08:38:26 μμ »
Λίζα, μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις μισό αλεύρι ολικής και μισό λευκό. Θα διευκολύνει, πιστεύω, τα πράγματα.

Όσο για το αλάτι, δε γίνεται να παραλειφθεί, γιατί αλλιώς δε θα φουσκώσει το ψωμί. Σοβαρολογώ.

Αντί ζάχαρης, εγώ έβαζα πάντα μέλι. Βοηθάει τη μαγιά να φουσκώσει - χρειάζεται κάποιο σάκχαρο. Εναλλακτικά, υπάρχει και πετιμέζι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης, κλπ.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 08:43:34 μμ »
mazikeen σου βγάζω το καπέλο :)
Αλλά αν υποθέσουμε πως αντί για ζάχαρι βάλουμε μέλι... θα πρέπει να το αρεώσουμε πρώτα ή μπορεί να μπει και να ζυμωθεί απλά;
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 08:52:19 μμ »
όταν λες αλεύρι σκληρό, εννοείς ολικής? Η μάνα μου είπε οτι μόνο με ολικής δεν γίνεται. Πρέπει να βάλεις να αναμοίξεις και λίγο άσπρο μεσα γιατί αλλιώς τρίβεται το φύλλο και δεν ανοίγει..

Μόλις το ξαναδιάβασα αυτό, και είπα να απαντήσω συγκεκριμένα. Άλλο το φύλλο για πίτα, άλλο το ψωμί. Εγώ έχω κάνει πολλές φορές ψωμί από αλεύρι σπελτ ολικής αλέσεως, και δεν υπάρχει πρόβλημα - άλλωστε, πώς να τριφτεί το φύλλο αν δεν ανοίξεις φύλλο  :P. Πέρα από την πλάκα, και φύλλο έχω ανοίξει με αλεύρι σπελτ ολικής, και μια χαρά γίνεται και αυτό.

Τώρα για τα αλεύρια: προετοιμαστείτε να βαρεθείτε  ;D. Υπάρχει το σκληρό αλεύρι, που γίνεται από το σκληρό σιτάρι (Triticum durum), από το οποίο παρασκευάζονται και τα ζυμαρικά. Υπάρχει και ένα άλλο είδος σιταριού (Triticum aestivum), το οποίο μας δίνει το μαλακό σιτάρι, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για γλυκά, μπισκότα, κλπ. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σιταριού, όπως το σπελτ που ανέφερα πιο πάνω (Triticum Spelta). Το αν είναι ολικής άλεσης ή όχι το αλεύρι, εξαρτάται από τον τρόπο επεξεργασίας (αν κρατάει το πίτουρό του ή όχι) και όχι από το είδος του σιταριού/δημητριακού. Ακόμα θυμάμαι διαφωνίες που είχα με τις πωλήτριες σ'ένα φούρνο σχετικά με το αλευρι ολικής και το αλεύρι σικάλεως. Δεν ήξεραν αν το αλεύρι σικάλεως σ'ένα καρβέλι ήταν ολικής άλεσης. Έκαναν λες και η ολική είναι άλλο δημητριακό.  >:( 
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 08:54:04 μμ »
mazikeen σου βγάζω το καπέλο :)
Αλλά αν υποθέσουμε πως αντί για ζάχαρι βάλουμε μέλι... θα πρέπει να το αρεώσουμε πρώτα ή μπορεί να μπει και να ζυμωθεί απλά;

Εγώ μούσκευα τη μαγιά σε ένα μπωλάκι με χλιαρό νερό και ανακάτευα εκεί ένα κουταλάκι μέλι. Γενικώς, τα υγρά συστατικά πρέπει να ανακεύτευονται μαζί, και τα ξηρά επίσης μαζί. Εξαίρεση στο ζύμωμα ψωμιού αποτελεί το λάδι, που μπορεί να προστεθεί προς το τέλος του ζυμώματος.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 09, 2007, 09:30:23 μμ »
καλά maz, είσαι κορυφή! :D Που τα ξέρεις παιδί μου όλα αυτά. Η διευκρίνησή σου περί του "ολικής" και σικάλεως είναι καταπληκτική. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί οτι υπάρχει ψωμί σίκαλης και ολικής ταυτόχρονα! Και γω, λανθασμένα, νόμιζα οτι ένα είδος είναι το ολικής άλεσης, και άλλο το σίκαλης. Βέβαια και μόνο οι ονομασίες προδίδουν λογικά αυτό που λες και σύ. ΑΠλά έτσι μας το σερβίρουν από έξω. Δηλαδή ολικής άλεσης μπορεί να είναι όλα και κανένα
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 10, 2007, 02:27:41 πμ »
καλά maz, είσαι κορυφή! :D Που τα ξέρεις παιδί μου όλα αυτά.

Εμπειρία, υποθέτω. Έχω διαβάσει πολύ επί του θέματος, μ'αρέσει η μαγειρική, μ'αρέσει να γνωρίζω τα υλικά μου, και γενικώς είμαι λίγο "περίεργη" με αυτά που τρώω/δεν τρώω (αχ, θυμάμαι, μια φορά μία καλη φίλη μου με είχε πάρει μία κάρτα για τα γενέθλιά μου που έγραφε κάτι του τύπου "αγάπη, φίλοι, σοκολάτα, ό,τι χρειάζεσαι στη ζωή", και η φίλη μου είχε διαγράψει το "σοκολάτα" και είχε γράψει από πάνω "κινόα"! Πόσο καλά με ξέρει... σνιφ... συγκινήθηκα...). Και φυσικά, έχω ζυμώσει και μαγειρέψει πολύ, οπότε ξέρω πώς συμπεριφέρονται τα υλικά, και τι αντικαταστάσεις μπορείς να κάνεις. Βοηθάει και η αρχαιοβοτανολογία που κάνω για την έρευνά μου για τα είδη των φυτών. ;)
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 19, 2008, 08:12:45 μμ »
(αχ, θυμάμαι, μια φορά μία καλη φίλη μου με είχε πάρει μία κάρτα για τα γενέθλιά μου που έγραφε κάτι του τύπου "αγάπη, φίλοι, σοκολάτα, ό,τι χρειάζεσαι στη ζωή", και η φίλη μου είχε διαγράψει το "σοκολάτα" και είχε γράψει από πάνω "κινόα"! Πόσο καλά με ξέρει... σνιφ... συγκινήθηκα...).

Καλό!
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 19, 2008, 08:46:55 μμ »
(αχ, θυμάμαι, μια φορά μία καλη φίλη μου με είχε πάρει μία κάρτα για τα γενέθλιά μου που έγραφε κάτι του τύπου "αγάπη, φίλοι, σοκολάτα, ό,τι χρειάζεσαι στη ζωή", και η φίλη μου είχε διαγράψει το "σοκολάτα" και είχε γράψει από πάνω "κινόα"! Πόσο καλά με ξέρει... σνιφ... συγκινήθηκα...).

Καλό!

 ;D It was sweet.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Touloumbaki

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 343
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Σκέψου θετικά! Δράσε θετικά!
Απ: Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 01, 2009, 07:03:19 μμ »
καλά maz, είσαι κορυφή! :D Που τα ξέρεις παιδί μου όλα αυτά.

Εμπειρία, υποθέτω. Έχω διαβάσει πολύ επί του θέματος, μ'αρέσει η μαγειρική, μ'αρέσει να γνωρίζω τα υλικά μου, και γενικώς είμαι λίγο "περίεργη" με αυτά που τρώω/δεν τρώω (αχ, θυμάμαι, μια φορά μία καλη φίλη μου με είχε πάρει μία κάρτα για τα γενέθλιά μου που έγραφε κάτι του τύπου "αγάπη, φίλοι, σοκολάτα, ό,τι χρειάζεσαι στη ζωή", και η φίλη μου είχε διαγράψει το "σοκολάτα" και είχε γράψει από πάνω "κινόα"! Πόσο καλά με ξέρει... σνιφ... συγκινήθηκα...). Και φυσικά, έχω ζυμώσει και μαγειρέψει πολύ, οπότε ξέρω πώς συμπεριφέρονται τα υλικά, και τι αντικαταστάσεις μπορείς να κάνεις. Βοηθάει και η αρχαιοβοτανολογία που κάνω για την έρευνά μου για τα είδη των φυτών. ;)


Είσαι απίθανη!! Αν ανοίξω φούρνο γίνεσαι συνέταιρος;;; Τουλάχιστον από φίλες είσαι πολύ τυχερή!!!   :D


 ::)
Τα ζώα είναι οι φίλοι μου και όχι η τροφή μου
Αγαπάω τον πλανήτη μου, νοιάζομαι για την γή μου!!!

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #12 στις: Μάρτιος 01, 2009, 08:32:08 μμ »

όταν λες αλεύρι σκληρό, εννοείς ολικής? Η μάνα μου είπε οτι μόνο με ολικής δεν γίνεται. Πρέπει να βάλεις να αναμοίξεις και λίγο άσπρο μεσα γιατί αλλιώς τρίβεται το φύλλο και δεν ανοίγει..

Ουσιατικά το αλεύρι ολικής αλέσεως και ακόμη περισσότερο το ντινκελ, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη και γι'αυτό δεν είναι τόσο ελαστικά [δεν μπορείς να ανοίξεις φύλλο] και δεν φουσκώνει καλά το ψωμί, είναι πιό συμπαγές. Η λύση εκτός από το μισό λευκο-μισό ολικής που δεν μου αρέσει πολύ, είναι να προσθέσεις μια-δυο κουταλιές της σούπας σκόνη γλουτένης έξτρα, το οποίο πουλιέται  με το κιλό στο Μπαχάρ. Δεν το έχω δει κάπου αλλού αλλά γενικά χρησιμοποιείται πολύ στην αρτοποιία.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος AVS

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 313
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #13 στις: Μάρτιος 02, 2009, 12:51:48 πμ »
Με το ντικελ + ολικης γινεται υπεροχο ψωμι σε σχημα σαν λαγανα.Εγω το φτιαχνω ετσι συνεχεια και ειναι πολυ νοστιμο.
Το μονο που θελει ειναι προσοχη στο ψησιμο επειδη ειναι πολυ λεπτο και μπορει να αρπαξει ευκολα.Το βαζω στο μεγαλο ταψι του φουρνου,το ανοιγω με τα δαχτυλα να καλυψει ολο το ταψι και το υψος του ειναι οπως η ζυμη της πιτσας και ψηνω στους 220 βαθμους για 14-15 λεπτα μονο.Το βγαζω,το κοβω στα 4 και μετα το τυλιγω σε πετσετα.

Τα υλικα που βαζω ειναι...

300 γρ. ντινκελ
100 γρ. ολικης
250 ml νερο
2 κουταλιες σουπας ελαιολαδο
μαγια

(αλατι δεν χρησιμοποιω καθολου στα φαγητα γιαυτο δεν εχω βαλει,οποιος θελει βαζει ενα κουταλακι)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Παραδοσιακό άσπρο ψωμί
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 12, 2009, 12:16:23 πμ »

Έφτιαξα με ντίνκελ και άσπρο σκληρό μισό-μισό, και μαγιά νωπή! yay Έγινε τέλειο!!! Προτείνω να φτιάχνετε μόνοι σας ψωμί, είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο! Θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω και με ολικής που είναι πιο υγιεινό!

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact