χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Μεσογειακή Φώκια  (Αναγνώστηκε 4590 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Μεσογειακή Φώκια
« στις: Οκτώβριος 06, 2007, 02:33:28 πμ »
Η ιστορία της "Βικτορίας"

Ήταν ακόμη με τον ομφάλιο λώρο και πάλευε με τα κύματα. Η χαρακτηριστική κραυγή της μικρής φώκιας δεν έφτασε στα αυτιά της μαμάς της, έφτασε όμως, στα αυτιά μιας γυναίκας που την λένε Βικτορία, που βούτηξε με τα ρούχα για να τη σώσει.

Έτσι άρχισε η ιστορία μιας μικρής Μονάχους-Μονάχους που γεννήθηκε στην Τήνο πριν από τέσσερις μέρες και τα κύματα την παρέσυραν μακριά από τη μητέρα της.

Η κ.Βικτορία μετέφερε το νεογέννητο στο λιμεναρχείο και από εκεί ειδοποιήθηκαν οι ειδικοί της οργάνωσης MoM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.

Οι επιστήμονες της ομάδας διάσωσης έδιναν οδηγίες τηλεφωνικά μέχρι να αρθεί το απαγορευτικό και να καταφέρουν να ταξιδέψουν για Τήνο.

"Η αγωνία σε αυτά τα περιστατικά είναι πολύ μεγάλη, γιατί το μικρό δεν τρέφεται με το γάλα της μητέρας του που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα", εξηγεί η υπεύθυνη Επικοινωνίας της MoM, Πέπη Λαγωνίκα. "Σε τέτοιες περιπτώσεις ο επιστήμονες αφού κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στη φώκια, παρέχουν ορό και ένα είδος ψαροπολτού με τη διαδικασία του force feeding (τάϊσμα με το ζόρι), προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τη μητέρα φώκια", προσθέτει.

Η μικρή φώκια που βρέθηκε στην Τήνο, πήρε το όνομα του σωτήρα της. "Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο σαν την κυρία Βικτορία που δε δίστασε να βουτήξει σε μια θάλασσα με 9 μποφόρ.", επισημαίνει η κ.Λαγωνίκα.

Οι βιολόγοι Τζένη Ανδροκάκη και 'Αννα Χατζησπύρου, καθώς και η καθηγήτρια κτηνιατρικής του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, που αποτελούν την ομάδα διάσωσης, μετέφεραν τη μικρή Βικτορία στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο, όπου θα συνεχίσουν να τη φροντίζουν για τους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί και η περίοδος του θηλασμού. Στη συνέχεια θα αρχίσει να μαθαίνει να ψαρεύει και να ανεξαρτητοποιείται και όταν είναι έτοιμη θα την αφήσουν ελεύθερη στη θάλασσα.

Η μεσογειακή φώκια που είναι απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος βρίσκεται από το τέλος Αυγούστου και μέχρι το Δεκέμβριο σε περίοδο αναπαραγωγής. Από τις συνολικά 500 φώκιες Μονάχους Μονάχους που υπάρχουν στον κόσμο, οι μισές ζουν στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους για τη μεσογειακή φώκια.

Η μικρή Βικτορία είναι ακόμη σε ευαίσθητη περίοδο και όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί της MoM, χρειάζονται να περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες για να μπορέσουν να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. Είναι το έβδομο νεογέννητο που έχει καταγραφεί φέτος στην Ελλάδα.

http://news.pathfinder.gr/ecology/432411.html
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Η ιστορία της "Βικτορίας"
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 06, 2007, 02:51:35 πμ »
καταπληχτικό..
η ευαισθησία της γυναίκας αυτής που έσωσε την φώκια και το γεγονός πως υπάρχει αυτή η οργάνωση να φροντίσει το μωρό μέχρι να είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό. Αξίζουν και στους δύο συγχαρητήρια.
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Αίσιο τέλος για τη Βικτώρια!!!
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 21, 2008, 07:52:02 μμ »
Μία από τις τελευταίες 500 Mοnachus monachus του πλανήτη κέρδισε τη μάχη για επιβίωση! Η «Βικτώρια», η Μεσογειακή φώκια που βρισκόταν για 4 μήνες υπό τη φροντίδα της MOm, επέστρεψε στο φυσικό της σπίτι, τις ελληνικές θάλασσες, σήμερα, 2 Φεβρουαρίου.

Η απελευθέρωση της Βικτώριας, η οποία είχε βρεθεί στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη στην Τήνο σε κρίσιμη κατάσταση, πραγματοποιήθηκε από τη MOm, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Βορείων Σποράδων. Η απελευθέρωση συγκίνησε την τοπική κοινωνία του νησιού, η οποία παρευρέθηκε σε σχετική εκδήλωση, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Αλοννήσου, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και της Τράπεζας Πειραιώς.

Το νεαρό ζώο, πληρώντας τα απαραίτητα κριτήρια απελευθέρωσης, μεταφέρθηκε από το Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας της MOm στην Αλόννησο, σε απόμερο σημείο, σε προστατευμένη ζώνη του Πάρκου. Ικανή να τρέφεται μόνη της, χαίροντας άκρας υγείας και εμβολιασμένη για τον επικίνδυνο ιό Morbillivirus που προκαλεί μαζικό θάνατο στα θαλάσσια θηλαστικά, η Βικτώρια στέλνει μήνυμα ζωής.


Η προσαρμογή του ζώου στο φυσικό περιβάλλον παρακολουθείται από τη MOm, μέσω…κινητής τηλεφωνίας. Ο ειδικός πομπός που φέρει στη ράχη της πια η Βικτώρια στέλνει μήνυμα στη MOm με πολύτιμα δεδομένα για τη νεαρή φώκια: γεωγραφικό στίγμα, βάθος κατάδυσης, χρόνο που περνάει μέσα και έξω από το νερό καθώς και ταχύτητα κολύμβησης. Είναι η πρώτη φορά, παγκοσμίως, που εφαρμόζεται σε Μεσογειακή φώκια αυτός ο τρόπος παρακολούθησης, ο οποίος θεωρείται ακόμη πιο αποτελεσματικός από τη μέθοδο παρακολούθησης μέσω δορυφόρου, που χρησιμοποίησε, επίσης για πρώτη φορά, η MOm στην περίπτωση του «Δημήτρη» το 2004.

Κλείνοντας φέτος 20 χρόνια δράσης, η MOm, μέσα από την ιστορία της Βικτώριας στέλνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: η Mοnachus monachus μπορεί να επιβιώσει έχοντας στο πλευρό της όλους εμάς, Συμμάχους. Καλό ταξίδι Βικτώρια!

Η διάσωση της Βικτώριας και μέρος της περίθαλψης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος LIFE - ΦΥΣΗ «ΜΟFI».

Η Τράπεζα Πειραιώς στάθηκε για άλλη μια φορά, πιστός συνοδοιπόρος στον αγώνα για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, υποστηρίζοντας ηθικά και πρακτικά το πρόγραμμα της περίθαλψης και επανένταξης της Βικτώριας, μέσα στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς.

http://www.mom.gr/displayITM1.asp?ITMID=184

___ τι υπέροχη ιστορία! Επιτέλους να διαβάζουμε και κάτι θετικό! ____
Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε μία φόρμα επικοινωνίας αν θέλετε να στείλετε
ευχαριστήριο μήνυμα στην οργάνωση για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν.
http://www.mom.gr/Contact.asp?ITMID=80

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Η ιστορία της "Βικτορίας"
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 26, 2008, 06:08:13 πμ »
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 Μην αφήνετε την monachus monachus μόνη

Η μεσογειακή φώκια monachus monachus βρίσκεται στη λίστα με τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη. Μόλις 500 - 600 άτομα έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο. Ο σημαντικότερος πληθυσμός μεσογειακής φώκιας ζει στη χώρα μας (250 - 300 φώκιες κολυμπούν στα ελληνικά νερά). Γι' αυτό αν δείτε μεσογειακή φώκια που χρειάζεται ανθρώπινη βοήθεια καλέστε αμέσως τις τοπικές λιμενικές αρχές και τη Mom (Τ 210 5222 888), την οργάνωση που εδώ και 20 χρόνια αγωνίζεται μαζί με φίλους και υποστηρικτές για να μη χαθεί αυτό το σπάνιο είδος.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Η ιστορία της "Βικτορίας"
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 26, 2008, 04:57:46 μμ »
 Αχ, με πήραν τα ζουμιά... :'(  Τι συγκινητική ιστορία!  :'(

 Τι χρυσή καρδιά η κα Βικτώρια....

 Τι γλύκα το φωκάκι!   

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μεσογειακή Φώκια
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 28, 2008, 05:54:46 μμ »
Απαράδεκτο φαινόμενο
Μεσογειακή φώκια νεκρή από πυροβολισμό στη Μήλο


Στο τρίτο ανάλογο περιστατικό που καταγράφεται από τις αρχές του έτους, μια νεαρή φώκια Mοnachus monachus βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό με κυνηγετική καραμπίνα στο λιμάνι της Μήλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η οργάνωση MOm για την προστασία του εξαιρετικά σπάνιου είδους.

Οι λιμενικές αρχές ειδοποίησαν την οργάνωση την περασμένη Παρασκευή όταν το νεκρό ζώο ξεβράστηκε δίπλα σε παιδική χαρά. Οι βιολόγοι της Mom διαπίστωσαν κατά τη νεκροψία ότι η αρσενική φώκια είχε δεχθεί μονόβολο βλήμα που διαπέρασε τον δεξί πνεύμονα και την καρδιά.

Με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, το ζώο φαίνεται να δέχτηκε την επίθεση την προηγούμενη ημέρα μέσα στον Κόλπο του Αδάμαντα στη Μήλο.

Πρόκειται για το τρίτο εξακριβωμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης που καταγράφει η MOm από τις αρχές του έτους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξαλειφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, η οργάνωση ζήτησε από τις λιμενικές αρχές Μήλου να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο για τη μεταφορά όπλων σε σκάφη -η οποία αποτελεί ενέργεια ούτως ή άλλως παράνομη- και ενημέρωσε και τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο.

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι το σπανιότερο πτερυγιόποδο του κόσμου και ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά. Στη Ελλάδα ζει ο μισός από τον εναπομείναντα παγκόσμιο πληθυσμό του είδους, ο οποίος ανέρχεται σε μόλις 500 με 600 άτομα.

Κι ενώ η Monachus monachus προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μία από τις βασικές απειλές για την επιβίωσή της.

Από τις ενήλικες φώκιες που έχουν βρεθεί νεκρές, το 50% είχε πέσει θύμα ηθελημένης θανάτωσης.

Για την αντιμετώπιση της απειλής της ηθελημένης θανάτωσης η MOm υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life Mofi που περιλαμβάνει μελέτη της αλληλεπίδρασης φώκιας-αλιείας καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία τοπικές αλιευτικές κοινότητες.

Η MOm ζητά από οποιονδήποτε δει ζωντανή ή νεκρή μεσογειακή φώκια να καλέσει την οργάνωση στο 210 52 22 888 και να ενημερώσει τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Newsroom ΔΟΛ
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Μεσογειακή Φώκια
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 21, 2009, 11:23:20 πμ »
Από την Καθημερινή:

Η «Βικτώρια» γυρίζει στην Αλόννησο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υγιής, πιο δυνατή, εμβολιασμένη για επικίνδυνους ιούς, έτοιμη να φροντίζει τον εαυτό της και εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα κινητής τηλεφωνίας, η μικρή «Βικτώρια» επιστρέφει στην Αλόννησο απ’ όπου θα στέλνει… SMS. Ο λόγος για τη μικρή φώκια που χάθηκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Τήνου τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά τη γέννησή της, αλλά σώθηκε από μια γυναίκα, τη Βικτώρια Δρούγα, που βούτηξε στη θάλασσα όταν άκουσε τις κραυγές του νεογέννητου.

Το όνομα της διασώστριας έδωσαν στην ορφανή φώκια τα μέλη της ΜΟm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, που την εκπαίδευσαν να τρώει, να κολυμπάει και να κυνηγάει την τροφή μόνη της. Οταν την παρέλαβαν είχε βάρος 15 κιλά. Σήμερα, έπειτα από φροντίδα 3,5 μηνών, αγγίζει τα 50 και είναι έτοιμη να κολυμπήσει στα βαθιά. Ενας πομπός με μικροϋπολογιστή στο σώμα του ζώου θα δίνει το στίγμα μέσω γραπτού μηνύματος. Η απελευθέρωση της «Βικτώριας» θα γίνει στις 2/2, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων. Είναι η 16η μονάχους μονάχους που επιστρέφει υγιής στο φυσικό της περιβάλλον έπειτα από περίθαλψη της ΜΟm.


Καλά ταξίδια, Βικτώρια, κι ένα μεγάλο μπράβο στην ΜOm!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μεσογειακή Φώκια
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 04, 2009, 09:20:52 μμ »
Προστατευόμενη περιοχή η Κάρπαθος και η Σαρία

Προστατευόμενη «Περιοχή Οικοανάπτυξης» χαρακτηρίζεται η χερσαία και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των νήσων Καρπάθου και Σαρίας, όπου ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Η «Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου Καρπάθου» θεσμοθετείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο Γιώργος Σουφλιάς.

Η προστατευόμενη περιοχή «καλύπτει στο σύνολό της μια έκταση περίπου 155 χιλιάδων στρεμμάτων (θαλάσσια έκταση περίπου 53 χιλιάδων στρεμμάτων και χερσαία έκταση περίπου 102 χιλιάδων στρεμμάτων), στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Εκτός από τη μεσογειακή φώκια, η περιοχή φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με μεγάλο αριθμό σπάνιων και ενδημικών ειδών.

«Σημαντική κρίνεται η περιοχή και για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, καθώς και για τα αλιευτικά αποθέματά της και εν γένει για το θαλάσσιο οικοσύστημά της» επισημαίνει η ανακοίνωση. «Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην παράκτια ζώνη της περιοχής καθώς και στα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας [το φύκι Posidonia oceanica]».

Την υπογραφή της απόφασης χαιρέτισε η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm).

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=992218&lngDtrID=244
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής