Η ιστορία της "Βικτορίας"
Ήταν ακόμη με τον ομφάλιο λώρο και πάλευε με τα κύματα. Η χαρακτηριστική κραυγή της μικρής φώκιας δεν έφτασε στα αυτιά της μαμάς της, έφτασε όμως, στα αυτιά μιας γυναίκας που την λένε Βικτορία, που βούτηξε με τα ρούχα για να τη σώσει.
Έτσι άρχισε η ιστορία μιας μικρής Μονάχους-Μονάχους που γεννήθηκε στην Τήνο πριν από τέσσερις μέρες και τα κύματα την παρέσυραν μακριά από τη μητέρα της.
Η κ.Βικτορία μετέφερε το νεογέννητο στο λιμεναρχείο και από εκεί ειδοποιήθηκαν οι ειδικοί της οργάνωσης
MoM για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.
Οι επιστήμονες της ομάδας διάσωσης έδιναν οδηγίες τηλεφωνικά μέχρι να αρθεί το απαγορευτικό και να καταφέρουν να ταξιδέψουν για Τήνο.
"Η αγωνία σε αυτά τα περιστατικά είναι πολύ μεγάλη, γιατί το μικρό δεν τρέφεται με το γάλα της μητέρας του που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα", εξηγεί η υπεύθυνη Επικοινωνίας της MoM, Πέπη Λαγωνίκα. "Σε τέτοιες περιπτώσεις ο επιστήμονες αφού κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στη φώκια, παρέχουν ορό και ένα είδος ψαροπολτού με τη διαδικασία του force feeding (τάϊσμα με το ζόρι), προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τη μητέρα φώκια", προσθέτει.
Η μικρή φώκια που βρέθηκε στην Τήνο, πήρε το όνομα του σωτήρα της. "Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο σαν την κυρία Βικτορία που δε δίστασε να βουτήξει σε μια θάλασσα με 9 μποφόρ.", επισημαίνει η κ.Λαγωνίκα.
Οι βιολόγοι Τζένη Ανδροκάκη και 'Αννα Χατζησπύρου, καθώς και η καθηγήτρια κτηνιατρικής του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού, που αποτελούν την ομάδα διάσωσης, μετέφεραν τη μικρή Βικτορία στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο, όπου θα συνεχίσουν να τη φροντίζουν για τους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί και η περίοδος του θηλασμού. Στη συνέχεια θα αρχίσει να μαθαίνει να ψαρεύει και να ανεξαρτητοποιείται και όταν είναι έτοιμη θα την αφήσουν ελεύθερη στη θάλασσα.
Η μεσογειακή φώκια που είναι απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος βρίσκεται από το τέλος Αυγούστου και μέχρι το Δεκέμβριο σε περίοδο αναπαραγωγής. Από τις συνολικά 500 φώκιες Μονάχους Μονάχους που υπάρχουν στον κόσμο, οι μισές ζουν στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους για τη μεσογειακή φώκια.
Η μικρή Βικτορία είναι ακόμη σε ευαίσθητη περίοδο και όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί της MoM, χρειάζονται να περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες για να μπορέσουν να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. Είναι το έβδομο νεογέννητο που έχει καταγραφεί φέτος στην Ελλάδα.
http://news.pathfinder.gr/ecology/432411.html