χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Το 98% της τροφής είναι... πετρέλαιο!  (Αναγνώστηκε 1656 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Το 98% της τροφής είναι... πετρέλαιο!
« στις: Ιούνιος 27, 2008, 11:04:25 πμ »
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το 98% της τροφής είναι... πετρέλαιο!

Δραματική αλλαγή στις συνήθειές μας προβλέπει ο καθηγητής Τζον Κάρολ. Η εντοπιότητα των αγαθών, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος

Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Πριν από μερικά χρόνια η θεωρία της Πετρελαιοπαραγωγικής Κορύφωσης αντιμετωπιζόταν ως μια περιθωριακή τάση. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αρχίζει πλέον να αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πρώτο που της αφιερώνει ένα ειδικό μεταπτυχιακό μάθημα. Ο Τζον Ε. Κάρολ, καθηγητής της Διατήρησης του Περιβάλλοντος με ειδικότητα στη Βιωσιμότητα, προΐσταται του σχετικού Τμήματος. Μιλάει στο «Βήμα» για τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η επερχόμενη έλλειψη του πετρελαίου στον πολιτισμό και στις συνήθειές μας.

- Τι ακριβώς σημαίνει για τον κόσμο η κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου;

«Η κορύφωση της παραγωγής είναι το χρονικό σημείο στο οποίο ο κόσμος έχει χρησιμοποιήσει το 50% του διαθέσιμου πετρελαίου και μένει ακόμη το 50%. Το πετρέλαιο που απομένει είναι κατώτερης ποιότητας και δυσκολότερο στην εξόρυξη, επομένως και πιο ακριβό. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή στην οποία η ζήτηση για πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο εξακολουθεί να αυξάνεται. Υπάρχει λοιπόν περισσότερος ανταγωνισμός - περιλαμβανομένου του γεωπολιτικού - για το πετρέλαιο, ο οποίος ωθεί τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα και δημιουργεί επίσης ελλείψεις σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι φθάσαμε στην κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής ήδη το 2005, αν όχι αυτό ίσως συμβεί εφέτος ή μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, επίκειται πάντως άμεσα. Θα είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε μόνο μερικά χρόνια αφότου συμβεί, γιατί για να το εξακριβώσουμε πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία εκ των υστέρων».

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός;

«Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο συμβαδίζει με το πετρέλαιο. Αυτό πρέπει άλλωστε να γίνει και για την κλιματική μεταβολή και για περιβαλλοντικούς λόγους. Πρέπει επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον άνθρακα, το άλλο βασικό ορυκτό καύσιμο. Γενικώς πρέπει να προσανατολιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στις πεπερασμένες».

- Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τις συνήθειές μας;

«Πρέπει να ανασχεδιάσουμε την κοινωνία μας με τρόπο ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την ενέργεια. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση, επιστροφή στην εντοπιότητα, να καλλιεργούμε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κοντά μας, να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες από πηγές που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και όχι σε μακρινές. Πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε την αξία των μικρότερων ταχυτήτων. Το αργό είναι όμορφο, πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε επιθυμητό μόνο το γρήγορο και πρέπει επίσης να αποδεχθούμε έναν μικρότερο βαθμό μετακινήσεων. Δεν θα μπορούμε να μετακινούμαστε πολύ ούτε να μεταφέρουμε αγαθά σε μεγάλες αποστάσεις όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν».

- Μιλάτε αρκετά για την ενέργεια των τροφίμων και την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

«Ναι, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τρόφιμα εξαρτώνται κατά 98% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τόσο χρειάζεται για την παραγωγή και τη διανομή τους - πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε πετρέλαιο για να μπορέσουμε να φάμε. Το ποσοστό αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα, είναι όμως υψηλό σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο και αυτό δεν είναι καλό».

- Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε μεγάλες ανατροπές;

«Οδεύουμε προς μια εποχή στην οποία η ενέργεια θα είναι πιο ακριβή από την ανθρώπινη εργασία και επομένως το κεφάλαιο θα είναι πιο ακριβό από την ανθρώπινη εργασία. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 100 χρόνια. Ισχυε στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο - πολύ στον ανεπτυγμένο κόσμο, πριν από το 1910. Εδώ και 90 ή 100 χρόνια, όμως, είχε πάψει να ισχύει και αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζαμε. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, μια μετακίνηση των αξιών από το κεφάλαιο και την ενέργεια προς την εργασία. Η ενέργεια θα είναι πιο ακριβή αλλά η εργασία θα είναι φθηνότερη και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα που εξαρτώνται από την εργασία θα είναι τα επιθυμητά πράγματα. Πρόκειται ακριβώς για το αντίθετο των όσων γνωρίσαμε σε όλη τη ζωή μας».


Το ΒΗΜΑ, 22/06/2008 , Σελ.: H06
Κωδικός άρθρου: B15390H062
ID: 295431

_______________________________

Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να είμαστε local-vores - που σημαίνει να τρώμε όσο το δυνατόν τρόφιμα που παράγονται στη περιοχή μας, στη χώρα μας και στην εποχή τους. Μόνο έτσι μπορούμε να κατευθύνουμε και την αγορά προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να φάνε ντομάτα ή ανανάδες και μπανάνες στο καταχείμωνο κλπ δεν θα αλλάξει τίποτα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε μας αγορά έχει επιπτώσεις και να γίνουμε συνειδητοί πολίτες αυτού του πλανήτη.


Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact