χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: SOS Λευκή Φάλαινα  (Αναγνώστηκε 1419 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kariatida

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 40
  • Φύλο: Γυναίκα
SOS Λευκή Φάλαινα
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2007, 12:42:00 πμ »
Οι belungas ονομάζονται επίσης «λευκές φάλαινες», και το ασυνήθιστο χρώμα τους τις κάνει από τα πιο γνωστά και ευδιάκριτα ζώα απ’ όλες τις φάλαινες. Τα μωρά τους γεννιούνται γκρι ή ακόμα και καφέ το οποίο «ξεθωριάζει σε άσπρο καθώς ενηλικώνονται γύρω στα 5 χρόνια της ζωής τους.

Οι λευκές φάλαινες είναι μικρόσωμες, το μάκρος τους κυμαίνεται από 13 έως 20 πόδια (4 με 6,1 μέτρα). Έχουν στρογγυλεμένο μέτωπο ενώ δεν έχουν πτερύγιο.

(Φωτογραφία) http://www.chemgapedia.de/vsengine/media/vsc/en/ch/16/uc/images/beluga.gif

Οι Belungas γενικά μένουν μαζεμένες σε μικρές ομάδες γνωστές ως "pods". Είναι κοινωνικά ζώα και πολυ επικοινωνιακά μέσω ήχων που περιλαμβάνουν μία διαφοροποιημένη γλώσσα κρότων, σφυριγμάτων και "clangs". Οι belunga μπορούν επίσης να μιμηθούν κι άλλους πολλούς ήχους.

Αυτές οι φάλαινες βρίσκονται συνηθως στα παράκτια νερά του Αρκτικού Ωκεανού, ενώ μπορούν να βρεθούν και σε νερά πολικού ψύχους επίσης.Τα belungas μεταναστεύουν νότια σε μεγάλα κοπάδια όταν το νερό της θάλασσας παγώνει. Τα ζώα που παγιδεύονται από το Αρκτικό πάγο συνήθως πεθαίνουν ή γίνονται θήραμα για τις πολικές αρκούδες, τις φάλαινες δολοφόνους και για τους ντόπιους κατοίκους. Κυνηγιούνται από τους γηγενείς ανθρώπους του Βορρά και από την εμπορική αλιεία που έφερε μερικούς πληθυσμούς των belungas, όπως εκείνους στον κόλπο του St. Lawrence, κοντά στην κατάρρευση.

(σκληρή φωτογραφία) http://www.absc.usgs.gov/research/ammtap/images/BELUGA_f.jpg

Δυστυχώς έχουν απομείνει 300 φάλαινες belunga στον κολπίσκο cook της Αλάσκα μία μείωση 77% απο τις 1300 φάλαινες που ήκμαζαν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τώρα που αυτές οι φάλαινες βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, η Εθνική Θαλάσσια Υπηρεσία Αλιείας (National Marine Fisheries Service ) τελικά προτείνει την προστασία τους ως απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος. Αλλά οι διάφορες ομάδες βιομηχανίας-που υποστηρίζονται και από τα 3 μέλη του Κογκρέσου που αντιπροσωπεύουν την Αλάσκα- είναι ενάντια στην προστασία των φαλαινών.

Εάν αισθάνεστε συγκρινημένοι, είστε ευπρόσδεκτοι να στείλετε email μέσω του NRDC (Αμυντικό Συμβούλιο των Φυσικών Πόρων) προκειμένου να δοθεί σε αυτές τις φάλαινες μία ευκαιρία να παλαίψουν για το δικαίωμά τους στη ζωή προστετεύοντάς τες ως απειλούμενο είδος και υποδεικνύοντας τον κρίσιμο βιότοπό τους.

(http://www.nrdconline.org/campaign/actionfund_beluga_0807)

Γενετικά μοναδικές, οι Belunga δεν βρίσκονται πουθενά αλλού πέρα από τον κολπίσκο Cook-και κανένα όμοιο είδος belunga δεν υπάρχει στην Αλάσκα ή οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ. Με μόνο 300 φάλαινες να παραμένουν, ο μικροσκοπικός πληθυσμός τους είναι πολύ ευάλωτος και σε κίνδυνο εξαφάνισης. Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας αυτές οι υπερήφανες, απειλούμενες, πανέμορφες φάλαινες να λάβουν άμεση προστασία από τις απειλές του πετρελαίου, του αερίου ανάπτυξης,της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης και της ρύπανσης του κολπίσκου Cook. Μη χάσετε αυτά τα θαυμάσια λευκά πλάσματα και σοφές ψυχές...

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές στο φυσικό τους περιβάλλον, τα περισσότερα βίντεο τις έχουν είτε σε ενυδρεία είτε σε πισίνες. http://www.youtube.com/watch?v=_C9LXZFu1ZE

Γενικός Γρήγορος Πίνακας

Τύπος: Θηλαστικό
Διατροφή: Σαρκοφάγο
Μέση διάρκεια ζωής στην άγρια φύση: 35 έως 50 χρόνια
Μέγεθος: 13 έως 20 πόδια (4 έως 6,1 μέτρα)
Βάρος 2000 έως 3000 λίβρες (907 έως 1361 κιλά)
Όνομα ομάδας: pod
Γνωρίζατε ότι: Αντίθετα από τις περισσότερες άλλες φάλαινες, η belunga έχει εύκαμπτο λαιμό που του επιτρέπει να γυρίζει το κεφάλι του σε όλες τις κατευθύνσεις.
Θέση προστασίας: Απειλούμενο είδος

Πηγές: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/beluga-whale.html
          http://joybringer.zaadz.com/blog
       
Τίποτα δεν είναι πιο καθηλωτικό από το βλέμμα ενός ζώου που παλεύει για τα δικαιώματα και την ελευθερία του.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής