Διασκευή από συνταγή του Daniel Boulud
Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες (1 κιλό και κάτι)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. γλυκού κύμινο φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι και μαύρο πιπέρι φρεσκοαλεσμένο, όσο θέλετε
φρυγανισμένες πίτες για σουβλάκι, κομμένες στα 4
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C.
Τρυπήστε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία για να μη σκάσουν, βάλτε σε λαδωμένο ταψί και αφήστε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν πολύ, 35-45 λεπτά. Κόψτε τες στη μέση, αφήστε να κρυώσουν για μερικά λεπτά και στραγγίστε τα ζουμιά. Ξεφλουδίστε, ψιλοκόψτε και αφήστε στην άκρη.
Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά, βάλτε λάδι και όταν κάψει, προσθέστε κρεμμύδι, σκόρδο και κύμινο, σκεπάστε και αφήστε 3 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια, ανακατέψτε, σκεπάστε και αφήστε 5 λεπτά. Βάλτε και τη μελιτζάνα στο τηγάνι, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε, και αφήστε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να στεγνώσει η μελιτζανοσαλάτα. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε με τη φρυγανισμένη πίτα.