χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Φαλάφελ  (Αναγνώστηκε 15825 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Φαλάφελ
« στις: Φεβρουάριος 13, 2007, 06:50:57 μμ »
Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ τρελαίνομαι για φαλάφελ.
Για όσους δεν το ξέρουν, πρόκειται για αραβική κουζίνα

ΥΛΙΚΑ

* 1/2 κιλό ρεβίθια
* 2 κρεμμύδια ξερά
* 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνηθο
* 4-5 σκελίδες σκόρδο
* Φρυγανιά τριμμένη
* Λάδι για τηγάνισμα

Ετοιμασία
Μουσκεύουμε για 24 ώρες τα ρεβύθια (δεν τα βράζουμε).

1. Ψιλοκόβουμε όλα τα άλλα υλικά και τα περνάμε όλα μαζί (εκτός από την φρυγανιά) είτε από μπλέντερ
2. Πριν τα τηγανίσουμε τα ξεπαγώνουμε (αν είναι από κατάψυξη) και ρίχνουμε σταδιακά τριμμένη φρυγανιά μέχρι να πλάθονται σε κεφτεδάκια στρογγυλά.
3. Τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι

τρώγονται συνήθως με πίτα, με ντομάτα και μαρούλι
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 13, 2007, 06:53:03 μμ »
Υλικά

    * 250 γρ ρεβίθια βρασμένα ή κοσνέρβας
    * 1 1/2 κουταλάκι ταχίνι
    * 1 σκελίδα σκόρδο
    * 1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    * Χυμό δύο λεμονιών
    * 1 κουταλιά μαϊντανό
    * Λίγο πάπρικα
    * Λάδι όσο πάρει
    * Αλάτι
    * Πιπέρι

Ετοιμασία

   1. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό τα ρεβίθια και το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά μας να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
   2. Σερβίρουμε σε μπωλάκι και γαρνίρετε με μαϊντανό και πάπρικα.

Πηγή: http://hungry.gr/
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 13, 2007, 06:57:59 μμ »
ΜΜΜΜΜΜΜΜ, και τα δυό μου αρέσουν πάρα πολύ. Για το φαλάφελ, όποιος ανησυχεί για τα λιπαρά τιγανίζονται και με μια μικρή κουταλιά λάδι σαν μπιφτέκι αφού τα πλακώσουμε λιγάκι.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος geo

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 64
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 07, 2007, 05:08:49 μμ »
yiam yiam  ;)
Dr.Karras

Αποσυνδεδεμένος armando

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 63
  • Φύλο: Άντρας
  • Confucius says "Go Vegan!"
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 15, 2007, 02:23:48 πμ »
Εγώ πάλι, τα τηγανίζω deep-fried σε ελαιόλαδο και μετά τα τυλίγω σε χαρτί κουζίνας
για να απορροφηθεί το λάδι. Είναι απίστευτα με Τούρκική πίτα (αυτή που στο κενό που
έχει την γεμίζεις), ντομάτα, μαρούλι και ταχίνι!!
Ντροπή σε όποιον γονέα στερεί από το παιδί του ένα happy meal. Πως αλλιώς θα γίνει ένα καλό, παχύσαρκο, καρδιακό πρόβατο των πολυεθνικών που μας εκμεταλλεύονται; Από που

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 15, 2007, 10:41:27 πμ »
Armando ωραίος συνδιασμός...
εγώ γενικά όπου μπορώ βάζω και αβοκάντο! χεχε
είμαι εξαρτημένη ;D
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος falafel punk

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 145
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 31, 2007, 11:06:35 πμ »
εγώ χρησιμοποιώ κύμινο και όχι πάπρικα
Chaos is not entropy, Chaos is not death, Chaos is not a commodity. Chaos is continual creation.
Chaos never died.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 31, 2007, 01:13:54 μμ »
φόξυ, σήμερα πήρα επιτέλους για πρώτη φορά αβοκάντο!!!   Δεν δοκίμασα ακόμα, αλλά τα έβγαλα στον ήλιο να ωριμάσουν. Πως θα ξερω οτι ειναι αρκετά ώριμα??
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

ecoChris

  • Επισκέπτης
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 31, 2007, 01:35:16 μμ »
φόξυ, σήμερα πήρα επιτέλους για πρώτη φορά αβοκάντο!!!   Δεν δοκίμασα ακόμα, αλλά τα έβγαλα στον ήλιο να ωριμάσουν. Πως θα ξερω οτι ειναι αρκετά ώριμα??

Δεν χρειάζεται να τα βάλεις στον ήλιο. Απλά άφησε τα εκτός ψυγείου και σε 3-4 μέρες θα είναι έτοιμα. Ώριμα είναι όταν τα ζουλάς με το δάχτυλο και  πιέζονται λίγο μέσα. Όταν παραωριμάσουν μαυρίζουν σιγά σιγά απέξω.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 31, 2007, 02:01:23 μμ »
φόξυ, σήμερα πήρα επιτέλους για πρώτη φορά αβοκάντο!!!   Δεν δοκίμασα ακόμα, αλλά τα έβγαλα στον ήλιο να ωριμάσουν. Πως θα ξερω οτι ειναι αρκετά ώριμα??

Δεν χρειάζεται να τα βάλεις στον ήλιο. Απλά άφησε τα εκτός ψυγείου και σε 3-4 μέρες θα είναι έτοιμα. Ώριμα είναι όταν τα ζουλάς με το δάχτυλο και  πιέζονται λίγο μέσα. Όταν παραωριμάσουν μαυρίζουν σιγά σιγά απέξω.

μμμ κατάλαβα. COOL
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 31, 2007, 05:26:39 μμ »
Με πρόλαβε ο Chris!  :P Ελπίζω να σου αρέσει το αβοκάντο psyh!
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 06, 2009, 04:57:32 μμ »
Συνταγή της Ντίνας Νικολάου από το περιοδικό Γαστρονόμος.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_24/11/2008_257428

Υλικά:

200 γρ. φακές
2 δαφνόφυλλα
2 κρεμμύδια ξερά (το ένα καθαρισμένο και το άλλο ψιλοκομμένο)
2 - 3 γαρίφαλα
4 σκελίδες σκόρδου
1 καρότο (προτιμάμε βιολογικό) σε ροδέλες
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. σούπας αλεύρι για την επικάλυψη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πιπέρι Καγιέν
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

8 πίτες αραβικές
1 κεσές γιαούρτι (σόγιας) της αρεσκείας σας
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζ. τσαγιού κόλιανδρου φρέσκου ή μαϊντανού (τα φύλλα), ψιλοκομμένου

Διαδικασία

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε, αν χρειάζεται, και πλένουμε καλά τις φακές. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη, τις σκελίδες σκόρδου, και το καρότο.

Βράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, και τις στραγγίζουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το ζωμό στον οποίο έβρασαν. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το βρασμένο καρότο και τα σκόρδα χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται από το ζωμό έτσι ώστε να γίνει ένας στεγνός σχεδόν πουρές.

Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και τον αναμειγνύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλεύρι και τα καρυκεύματα. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα και πλάθουμε τον πουρέ σε μπαλάκια. Στη συνέχεια πιέζουμε τα μπαλάκια για να γίνουν σαν επίπεδοι, οβάλ, κεφτέδες πάχους 2,5 εκ. περίπου. Πανάρουμε ελαφρώς τα «κεφτεδάκια» με το αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξουν. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει η κάθε πλευρά δηλαδή για 3 - 4 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Τα σερβίρουμε πάνω σε αραβικές πίτες ψημένες στο γκριλ και τα συνοδεύουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι (σόγιας), ροδέλες από κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.




"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 08, 2009, 05:22:59 μμ »
φαίνεται σούπερ!!! να δω πότε θα το φτιάξω  :D

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος_xvx

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 229
  • Φύλο: Άντρας
    • Ferae Naturae XVX
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 28, 2010, 03:49:45 μμ »
Απίστευτα τα φαλάφελ! Ακολούθησα την εξής συνταγή, που βρήκα στο blog Nosy-Νοστιμιές:

Υλικά:
250 γρ. (1/2 πακέτο) ρεβύθια
1 ματσάκι μαϊντανό
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (με το πράσινό τους)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτακάλι κόλιαντρο σκόνη
1 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί (τα ρεβίθια ωμά). Προσθέτουμε λίγο ψωμί μουσκεμένο και πολύ-πολύ καλά στιμμένο και λίγη φρυγανιά κοπανισμένη, για να δέσει το μίγμα, μέχρι να μπορεί να ψιλοπλάθεται. Μην περιμένετε να πλαστεί πολύ καλά - χρησιμοποιείστε χέρι και κουταλάκι για το πλάσιμο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουηδικά παξιμαδάκια, περίπου 12 για τα παραπάνω υλικά και καθόλου ψωμί. Τηγανίζουμε σε ζεστό (όχι πολύ καυτό) λάδι μέχρι να ροδίσουν και στραγγίζουμε σε χαρτί. Μπορούν και να καταψυχθούν (το μίγμα ή τα φαλάφελ ήδη τηγανισμένα) - δε χάνουν καθόλου ούτε σε γεύση ούτε σε υφή. Μπορείτε να σερβίρετε α) σκέτα μ' ένα dip από ταχίνι για μεζέ β) με σαλάτα και γ) μαζί με σαλάτα και σάλτσα από ταχίνι μέσα σε αραβική πίτα (θαυμάσιος συνδυασμός).

Για το dip: Χτυπάμε σ' ένα μικρό μπλέντερ : 4 κουταλιές σούπας ταχίνι, 2-3 (ή και παραπάνω) κουταλιές λεμόνι, μια μικρή σκελίδα σκόρδο, αλάτι και λίγο νερό.
Για τη σάλτσα ταχινιού: τα ίδια, αλλά με περισσότερο νερό, ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε.

Είπα να την παραθέσω κι αυτήν γιατί διαφοροποιείται κάπως από τις προηγούμενες, ίσως φαίνεται και πιο απλή, δεν ξέρω. Όπως και να 'χει, τα φαλάφελ είναι φοβερά! yum
«Μέχρι τα λιοντάρια να αποκτήσουν τους ιστορικούς τους, οι ιστορίες κυνηγιού θα δοξάζουν πάντα τους κυνηγούς.»

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Φαλάφελ
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 28, 2010, 03:54:15 μμ »
Ευχαριστούμε! Μια συνταγή για φαλάφελ είναι πάντα καλοδεχούμενη!  :)

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact