χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;  (Αναγνώστηκε 12223 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« στις: Φεβρουάριος 11, 2007, 11:03:20 μμ »
Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
21-01-2007

Τα μανιτάρια προσφέρουν πολλά στην υγεία ιδιαίτερα στην πρόληψη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος μαστού και άλλοι.

Για χιλιάδες χρόνια τα μανιτάρια, αποτελούσαν για τους ανθρώπους ένα πολύτιμο γιατρικό για διάφορες ασθένειες και μια φυσική πηγή στήριξης για την υγεία τους. Ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο στις περισσότερες χώρες.

Επειδή σε ορισμένες χώρες της Ασίας, χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα συστατικά από διάφορα είδη μανιταριών για ιατρικούς σκοπούς, η σύγχρονη επιστήμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναγνώριση των ενεργών ουσιών στα μανιτάρια που μπορούν να επηρεάζουν την εξέλιξη των ασθενειών.

Διεξήχθησαν μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ερευνών για τη σχέση μανιταριών και καρκίνου. Το 2005, ο επίσημος οργανισμός για την έρευνα για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο Cancer Research UK, διεξήγαγε μια ευρεία, ολοκληρωτική μελέτη των μανιταριών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αξιοσημείωτη ιδιότητα πολλών από τα συστατικά των μανιταριών που χρησιμοποιούνται τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά βοηθούν στην απάμβλυνση πολλών από τις εξουθενωτικές παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Βρήκαν ότι τα συστατικά αυτά των μανιταριών, όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλή και φαίνεται ότι περιορίζουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Διαπιστώθηκε επίσης ακόμη μία εκπληκτική δράση των ουσιών από μανιτάρια. Επιτρέπουν τη μείωση των δόσεων των τοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων χωρίς όμως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Πρόσφατη έρευνα στη Νέα Ζηλανδία, έδειξε ότι ο συνδυασμός ουσιών από τα μανιτάρια Reishi και Cordyceps, είχε ευεργετικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής για αριθμό ασθενών σε προχωρημένα στάδια καρκίνου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός από διάφορες ενεργές ουσίες που προέρχονται από ποικιλία μανιταριών, είναι σε θέση να μεγιστοποιούν την αντίδραση του συστήματος άμυνας του οργανισμού προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες προστασίας από τον καρκίνο.

Είναι γνωστό ότι η ορθή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος δηλαδή του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας, έχει θεμελιώδη ρόλο στην αναγνώριση και εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.

Από τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για ιατρικούς σκοπούς, εκείνο το οποίο έχει ερευνηθεί το περισσότερο είναι το είδος Reishi. Χαρακτηρίζεται από ισχυρές δράσεις ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος και από αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όσον αφορά στο κοινό άσπρο μανιτάρι που διατίθεται ευρέως στην αγορά (Agaricus bisporus), μια πρόσφατη έρευνα από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Καλιφόρνιας και του Οχάιο, δείχνει ότι έχει μια ισχυρή προληπτική δράση κατά του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστάγματα από το εν λόγω μανιτάρι και διαπίστωσαν ότι είναι σε θέση να καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Τα αποστάγματα μείωναν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές καλλιέργειες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, εξηγούν ότι τα αποστάγματα από το άσπρο μανιτάρι, καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης. Η αρωματάση, είναι ένζυμο που συμβάλλει στη σύνθεση των οιστρογόνων. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού, χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν.

Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι για την αντικαρκινική δράση των μανιταριών, πιθανόν να ευθύνεται το λινολεϊκό οξύ. Η ουσία αυτή απαντάται και σε άλλα τρόφιμα. Πρέπει εδώ, να επισημάνουμε ότι συχνά, είναι οι συνδυασμοί διαφόρων φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα που ευθύνονται για τις ευεργετικές τους δράσεις.

Εξετάστηκαν επίσης και άλλες ποικιλίες μανιταριών (portobello, crimini, shiitake, baby button, stuffing). Και αυτές βρέθηκαν να έχουν ουσίες που καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης.

Με βάση υπολογισμούς που έκαναν οι ερευνητές, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ημερησίως των άσπρων μανιταριών, θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δεν αποκλείεται το ίδιο να επιτυγχάνεται ακόμη και με μικρότερες ποσότητες.

Θα συγκρατήσουμε ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που διαπίστωσαν οι άνθρωποι εδω και χιλιετίες σχετικά με τα μανιτάρια. Είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στην υγεία μας και ο ρόλος τους στην πρόληψη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού και άλλοι, είναι σημαντικός.

Βιβλιογραφία:

Anti-Aromatase Activity of Phytochemicals in White Button Mushrooms (Agaricus bisporus),  Cancer Research 2006;66(24):12026-12034, 15 Δεκεμβρίου 2006.

Cancer Research UK
http://www.cancerresearchuk.org/?version=1

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Valsam

  • Επισκέπτης
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 11, 2007, 11:12:30 μμ »
Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;

Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι για την αντικαρκινική δράση των μανιταριών, πιθανόν να ευθύνεται το λινολεϊκό οξύ. Η ουσία αυτή απαντάται και σε άλλα τρόφιμα. Πρέπει εδώ, να επισημάνουμε ότι συχνά, είναι οι συνδυασμοί διαφόρων φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα που ευθύνονται για τις ευεργετικές τους δράσεις.


Λινολεϊκο οξυ υπάρχει αύθονο στην ελιά και στο ελαιόλαδο. Και κάποτε οταν οι αγελάδες εβοσκαν και ετρωγαν χορτάρι αντί
για ζωοτροφες και ψευτοτροφες, το γαλα που εβγαζαν (χωρις ορμονες και αντιβιωσεις και μαστιτιδες) περιείχε και
ποσότητες Γάμμα-λινολεϊκου οξέως που εχει αντικαρκινικες και λιποδιαλυτικές ιδιότητες.
(Gamme Linoleic Acid). Τωρα το βρίσκει κανεις μονο ως ενα ακριβο συμπλήρωμα διατροφής.

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 26, 2007, 04:33:16 μμ »
      ΛινολεΊκό οξύ, έχει και ο λιναρόσπορος, φρεσκοκοπανισμένος, ή μουλιασμένος.
        foxy vegan, ξετρελάθηκα για τα μανιτάρια γιατί μ' αρέσουν πολύ και δεν ήξερα τι ρόλο παίζουν στην υγεία, σ' ευχαριστώ για άλλη μιά φορά!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 26, 2007, 05:36:26 μμ »
Να σαι καλά Ελένη μου!!!
Τα μανιτάρια είναι τέλεια και έχω την τύχη ο πατέρας μου να μαζεύει και άγρια από το Πήλιο
οπότε έχω δοκιμάσει πολλά είδη ~ Ευτυχώς δεν μας έχει δηλητηριάσει ακόμη χαχα  :P
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 784
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 27, 2007, 05:46:57 πμ »
Να σαι καλά Ελένη μου!!!
Τα μανιτάρια είναι τέλεια και έχω την τύχη ο πατέρας μου να μαζεύει και άγρια από το Πήλιο
οπότε έχω δοκιμάσει πολλά είδη ~ Ευτυχώς δεν μας έχει δηλητηριάσει ακόμη χαχα  :P


Ναι όντως ... πρέπει να ξέρει κανείς πριν πάει να τα μαζέψει. Λίγοι έχουν πεθάνει;
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

evagelos

  • Επισκέπτης
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 29, 2007, 02:40:03 πμ »
τα μανιταρια αν και ειναι πολυ νοστιμα οταν τα φας ψητα με βαλσαμικο ξυδακι, τα φοβαμαι ως τροφη, αυτα του βουνου..δεν παει πολυς καιρος που ειχε δειξει στις ειδησεις ενα παιδακι 8 χρονων νομιζω που εφαγε μανιταρια που μαζεψε ο πατερας του και ηταν ακαταλληλα, με αποτελεσμα να παθει ζημια στο συκωτι του αν θυμαμαι καλα και επρεπε να κανει μεταμοσχευση...οταν ακους κατι τετοια, μετα τολμας να φας;; για φερτε τον εαυτο σας στη θεση του πατερα του παιδιου και πως ενιωσε για αυτο που συνεβη στο παιδι του εξαιτιας του...καλυτερα αυτα που πουλανε στο μαρκετ στα δισκακια (οχι κονσερβες) και ειναι φρεσκα...πλευρωτους λεγονται και ειναι κατσαρα με χρωμα καφε....και εχω την εντυπωση οτι το μανιταρι μπορει να θεωρηθει βιολογικη τροφη, αφου δεν του ριχνουν λιπασμα για να γινει, μονο κοπρια κοτας σε αχυρα και ειδικος θαλαμος που ελεγχουν την θερμοκρασια και την υγρασια...

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 29, 2007, 09:45:00 πμ »
Για να μαζέψει κάποιος με ασφάλεια άγρια μανιτάρια πρέπει να γνωρίζει τις ποικιλίες και να τα ξεχωρίζει. Ο πατέρας μου μαζεύει χρόνια τώρα - αλλά το κατέχει το αντικείμενο. Παίζει ρόλο επίσης η γνώση σου σχετικά με τις ποικιλίες να έχει μεταδοθεί σε εσένα όχι μόνο από τα βιβλία, αλλά και από κάποιον 'βετεράνο στο άθλημα'. Τα άγρια μανιτάρια είναι πολύ πιο γευστικά πάντως, και πολύ πιο έντονα στη γεύση. Πρόσφατα μάζεψε μία ποικιλία που λέγεται Lactarius και τα φτιάξαμε μία ισπανική συνταγή με άσπρα φασόλια και μαϊντανό. Ήταν απλά υπέροχα!
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 19, 2007, 07:13:01 μμ »
Το περιεχόμενο των μανιταριών σε θρεπτικές ουσίες :

Θερμίδες
Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες: 100 γραμμάρια μανιταριών αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες.

Λίπη
Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και μηδενική χοληστερόλη.

Νάτριο
Ελάχιστο νάτριο που είναι βασικό συστατικό του άλατος (χλωριούχο νάτριο) το οποίοι όταν είναι ψηλό στον οργανισμό προκαλεί ψηλή πίεση.

Βιταμίνες
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β, ιδιαίτερα σε ριβοφλαβίνη, νιακίνη και παντοθενικό οξύ.
Το περιεχόμενο σε βιταμίνες των μανιταριών μοιάζει πολύ με το περιεχόμενο σε βιταμίνες του κρέατος.

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) έχει σημαντικό ρόλο για υγιές δέρμα και καλή όραση.
Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ορμονών και για το νευρικό σύστημα.

Η νιακίνη (βιταμίνη Β3) βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος.

Και οι τρεις πιο πάνω βιταμίνες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων από τα λίπη,
τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επίσης τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη C και D

Μεταλλικά ιχνοστοιχεία
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο.
Το σελήνιο εμπλέκεται μαζί με τη βιταμίνη Ε στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη όπως επίσης και στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επίσης τα μανιτάρια περιέχουν κάλιο που είναι απαραίτητο για τον κανονικό ρυθμό της καρδίας,
το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό και για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, συμβάλλει σε μείωση του κινδύνου για ψηλή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο χαλκός και ο σίδηρος που περιέχουν τα μανιτάρια, είναι απαραίτητοι για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης
για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.

Οι έρευνες για τη διερεύνηση όλων όσων μπορούν να μας προσφέρουν τα μανιτάρια, άρχισαν να εντατικοποιούνται τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθουμε για τα μανιτάρια. Περιμένοντας όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.

Βιβλιογραφία:
Food and Drug Administration (http://www.fda.gov/default.htm)
Food and Agricultural Organisation (http://www.fao.org/)
British Dietetic Association (http://www.bda.uk.com/
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 13, 2008, 08:44:21 πμ »
Μπράβο βρε Φοξυ μου τα είχα ξεχάσει, ας βάλουμε και το θέμα που βρήκε η antismoke για τα μανιτάρια επίσης, είναι πολύθ καλό, και για συνδυασμό με τροφές για όλα τα αμινοξέα!!
Πηγή:  http://www.iatronet.gr/default.asp
Διατροφή / Τρόφιμα & Ροφήματα / Λαχανικά

Μανιτάρια: Σύμμαχος γεύσης και υγείας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2007

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Τα μανιτάρια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή καθώς σε μόλις 32 θερμίδες / 100 γρ καταφέρνουν και συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά κυρίως συστατικά. Περισσότερο από το 95% του βάρους τους είναι νερό και έτσι εξηγείται κυρίως η χαμηλή ενεργειακή τους αξία. Τα 2/3 περίπου των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες και σχεδόν το υπόλοιπο από πρωτεΐνη. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λιπαρών, λιγότερο από το 3% της συνολικής ενέργειας.

Έξοχος συνδυασμός με δημητριακά


Όσον αφορά την πρωτεϊνική τους αξία, τα μανιτάρια παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες, ως βασικό συστατικό όλων των κυττάρων του σώματος, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών. Επιπλέον, η παρουσία τους συμβάλλει στο σχηματισμό των ενζύμων, των ορμονών, των αντισωμάτων, των νουκλεϊκών οξέων και την πραγματοποίηση μιας σειράς λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Δομικά συστατικά των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα.

Για την σύνθεση των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος απαιτούνται 20 διαφορετικά αμινοξέα. Ορισμένα από αυτά ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει από μόνος του και ονομάζονται γι’ αυτό το λόγο μη απαραίτητα. Όμως, υπάρχουν και 9 αμινοξέα (λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη, ιστιδίνη και βαλίνη) που πρέπει ο άνθρωπος να προμηθευτεί από την τροφή, διότι ο ίδιος δεν μπορεί να τα συνθέσει.

 Όταν η πρωτεΐνη που περιέχεται σε κάποιο τρόφιμο παρέχει σε επαρκείς ποσότητες τα απαραίτητα αμινοξέα τότε αυτή ονομάζεται πλήρης, ενώ όταν δεν παρέχονται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα η πρωτεΐνη χαρακτηρίζεται ως μη πλήρης ή ελλιπής.

Πηγές πλήρων πρωτεϊνών αποτελούν τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Τα δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) και οι καρποί και σπόροι (φιστίκια, φιστικοβούτυρο, ηλιόσποροι, σησάμι) είναι πλούσια σε μεθειονίνη και φτωχά σε λυσίνη.

Όταν συνδυαστούν οι φυτικές 'ελλιπείς' πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια πλήρης και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τα μανιτάρια λοιπόν είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Ετσι συνδυάζοντας το ρύζι με μανιτάρια ή τα μακαρόνια με αυτά έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία.

Παράλληλα και ο συνδυασμός μιας πλήρους πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με μια μη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της συνολικής βιολογικής αξίας της παρεχόμενης πρωτεΐνης. 'Ετσι, ένα ρυζότο με μανιτάρια και λίγο γιαούρτι ή μια μακαρονάδα με μία σάλτσα και τυρί μας δίνει ένα πιάτο με πρωτείνη βιολογικής αξίας εφάμιλλης σχεδόν του κρέατος.

Αντιοξειδωτική αξία


Όμως το σημείο εκείνο που η υπεροχή του τροφίμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική του αξία. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ μανιταριών μας προμηθεύουν με 30 mg σεληνίου και 0,6 mg χαλκού, δηλαδή μας καλύπτουν το 45% και 30% αντίστοιχα των ημερήσιων αναγκών μας στα δύο αυτά πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.

Το σελήνιο αποτελεί το κύριο υλικό ενός ενζυμικού συστήματος (υπεροξειδάση της γλουταθειόνης) που είναι από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές ασπίδες που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Μάλιστα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρώντας συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου.

Συνδυάζοντας λοιπόν τα μανιτάρια με ελαιόλαδο ή προσθέτοντάς τα σε μια σαλάτα με ρόκα, σπανάκι ή μαρούλι, συνθέτουμε ένα εξαιρετικά ευεργετικό πιάτο. Παράλληλα μειώνουν την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευσή της στην περιοχή εκείνη των αγγείων που έχει υποστεί βλάβη και έχει ξεκινήσει η διαδικασία των θρόμβωσης, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αθηρωμάτωσης.

Από την άλλη, ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό ενός άλλου ενζυμικού συστήματος (υπεροξείδιο δισμουτάσης) που ασκεί επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο χαλκός συμμετέχει στη δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης, παίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν ουσιαστικό ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος.

Αν συνυπολογίσουμε και την περιεκτικότητα των μανιταριών και σε άλλα μη θρεπτικά συστατικά (φλαβονοειδή) με επίσης αντιοξειδωτική δράση, τότε θα λέγαμε ότι αυτό το τρόφιμο συμβάλλει στην ισχυροποίησης της προστατευτικής ασπίδας του οργανισμού κατά των σύγχρονων παθήσεων.

…για την καλή λειτουργία νευρικού συστήματος

Τα μανιτάρια, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο να συναντούμε τροφές στο φυτικό βασίλειο που να χαρακτηρίζονται από τέτοιον πλουραλισμό στην περιεκτικότητα τους στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς συμμετέχουν σε ενζυμικά συστήματα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επίσης προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή τους έχει σχετισθεί με ατονία, κόπωση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κα.

Θειαμίνη (Β1): 0,8 mg (5% ΣΔΠ*)
Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,4 (25% ΣΔΠ) mg
Νιασίνη (Β3): 3,1 mg (18% ΣΔΠ)
Παντοθενικό οξύ: 1,5 mg (15% ΣΔΠ)
Φυλλικό: 15 mg (4% ΣΔΠ)
Β6: 0,12 mg (6% ΣΔΠ)

ΣΔΠ: Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη

Συμμετοχή βέβαια στην καλή μας διάθεση παίζει και ένα αμινοξύ, η τρυπτοφάνη, που αποτελεί πρόδρομη ουσία ενός νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, που μπορεί και φτάνει στον εγκέφαλο και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεσή μας. Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή αυτού του αμινοξέος καθώς καλύπτουν (τα 100 γρ) περίπου το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.

Συμπερασματικά, τα μανιτάρια αποτελούν μια πολύ καλή θρεπτική λύση προσφέροντας πολύτιμα συστατικά. Συστήνονται σε ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους καθώς η θερμιδική τους αξία είναι μικρή. Ο φόβος που τα συνοδεύει για δηλητηριάσεις ανήκει μάλλον στο παρελθόν, καθώς οι συνθήκες ασφάλειας σήμερα είναι τέτοιες που εγγυώνται για την άφοβη χρησιμοποίηση τους.

Αποσυνδεδεμένος antismoke

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 435
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 13, 2008, 01:01:08 μμ »
 Τρελαίνομαι για μανιτάρια.  Ακόμη και ωμά σε σαλάτα αν τα βάλετε και ρίξετε ξύδι ( μπαλσάμικο συνήθως- αν και μ' αρέσει καλύτερα το αγνό κοινό ξυδάκι), και τα αφήσετε 5 λεπτά να μαλακώσουν, γίνονται σαν μαγειρευτά.


Τα χρισιμοποιώ πάρα πολύ. Έχετε δοκιμάσει μαζί με πράσινα φασολάκια λαδερά ή με σπανάκι;  Ειδικά με τα φασολάκια γίνονται τέλεια...

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 19, 2009, 07:36:24 μμ »


Έρευνα: Μανιτάρια και πράσινο τσάι, ‘όπλα’ κατά του καρκίνου στο μαστό
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7856

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος nicky

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 15
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 19, 2009, 10:33:57 μμ »
λατρευω κι εγω τα μανιταρια και τα χρησιμοποιω πολυ.Καταρχην δινω σε ολους τους φιλους μου να δοκιμασουν τα μανιταρια που ψηνω στο φουρνο σκετα κι οταν παρουν χρωμα αλοιφω με σκορδο που εχω πολτοποιησει στο multi με ελαιολαδο και τα ξαναβαζω στο φουρνο για 2 λεπτα και οταν τα βγαλω βαζω θυμαρι,πιπερι και μπολικο λεμονι.Ολοι μα ολοι παθιαζονται γιατι τους μοιαζει σα να τρωνε κρεας και τους βαζω στη διαδικασια για το πως θα τρωνε σωστα.Μιλαω για τους κρεοφαγους που προσπαθω με τροπο να τους περναω την χορτοφαγια   και επισης σε ολες τις μαμαδες που συναναστρεφομαι λογω του εννιαχρονου γιου μου τις εχω μαθει να ταιζουν τα παιδια τους με μανιταρια σε ολα σχεδον τα πιατα αντι για κρεας τοσο πολυ που τα εγκομιαζω.Μια απο αυτες που εχει και δυσκολο συζηγο τα τριβει στον τριφτη και τα βαζει στα γεμιστα παρουσιαζοντας τα ως κιμα και τους αρεσουν πολυ.Νομιζω οτι τους επιρεαζω πολυ και με ρωτανε συνεχεια τι τρωμε πως το τρωμε κ.α γιατι μας βλεπουν μια χαρα μετα απο πολλα χρονια που δεν τρωμε κρεας και υπαρχει μια ταση του λαχιστον στις οικογενειες με μικρα παιδια τελευταια να αντικαθηστουν το κρεας η τουλαχιστον να το αποφευγουν.

Αποσυνδεδεμένος Treloxorto

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 465
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ♪♫ Πάρε πασά μου τη χορτόπιτά μου... ♪♫
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 15, 2013, 03:44:27 πμ »
Για όποιον ενδιαφέρεται,

Σόγια, πράσινο τσάι και μανιτάρια:
https://www.youtube.com/watch?v=rQTa_WDcGwg

Αποσυνδεδεμένος OlgaG

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 13
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 17, 2013, 03:08:18 πμ »
Χαίρομαι που διαβάζω αυτό το άρθρο γιατί τα μανιτάρια είναι απ τα αγαπημένα μου.Μέχρι και τον καφε (nescafe κτλ) έχω αντικαταστήσει με καφέ που φτιάχνεται απο μανιτάρια και είναι πιο υγιεινός και νόστιμος και δε μου κάνει και το στομάχι κόμπο.

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 17, 2013, 09:36:47 πμ »
Υπάρχει καφές από μανιτάρι? :O

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact