Ένεκα που σήμερα είναι ψυχοσάββατο η πεθερά μου έκανε κόλλυβα κι επειδή μου αρέσουν πολύ είπα να ζητήσω τη συνταγή:
Υλικά:
• 250 γρ. στάρι ολόκληρο (το μαλακό, αυτό που δε θέλει μούλιασμα)
• 5-6 κουτ. σούπας αλεύρι
• 1 χούφτα καρύδια
• 1 χούφτα φουντούκια
• 1 χούφτα μύγδαλα
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• Σταφίδες σκούρες και ξανθές από μια χούφτα
• 1 ρόδι
• 1 κουτ. γλυκού κανέλα
• ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βράζουμε το στάρι και όταν μαλακώσει το σουρώνουμε και το απλώνουμε και το αφήνουμε 3-4 ώρες σε μια πετσέτα να στεγνώσει.
Πλένουμε το μαϊντανό, τον στεγνώνουμε καλά και τον ψιλοκόβουμε στο μούλτι.
Καβουρδίζουμε λίγο τα αμύγδαλα τα φουντούκια και τα καρύδια σε τηγάνι. Θρυμματίζουμε τα φουντούκια στο μούλτι (ή το γκρίντεράκι κατ’ άλλους!) και τα αμύγδαλα και τα καρύδια τα σπάμε με το μαχαίρι.
Καβουρδίζουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα και το βάζουμε στην άκρη.
Μετά καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι.
Ρίχνουμε το στάρι και το αλεύρι σε μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Μου είπε οτι άλλοι βάζουν ακόμα, τριμμένα μπισκότα ή τριμμένα αφράτα στραγάλια.