Έχω μεγαλώσει σε χωριό και κοντά σε πολλά ελεύθερα ζώα .Και έχω δει πολλές γάτες και σκύλους να μεγαλώνουν από μόνα τους χωρίς γονείς η κάποιον να τους μάθει.Θα μου πεις ήταν κοντά σε σπίτια και ίσως κάποιοι τα ταιζαν η έβρισκαν αποφάγια που πετούσαν ανθρωποι
Τι εννοείς tsorts, ότι η εξαίρεση λίγων ορφανών ζώων μπορεί να ληφθεί ως κανόνας; Τα ζώα αυτά μετά από λίγους μήνες διωχνονται από τις μάνες τους ώστε να ζήσουν ανεξάρτητα από αυτές. Μη συγκρίνεις με μας τους ανθρώπους που φτάνουμε 40 χρονών γαιδούρια και παραμένουμε μαμόθρεφτοι.. ;D
Το είπες εξάλλου, πάλι σε περιβάλλον ανθρώπινο ζουν.
Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αν αφεθούν μόνα τους δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν με τίποτα.Σίγουρα κάποια δεν θα τα καταφέρουν. έχω πετύχει πολλές φορές να κυνηγούν ακόμη και ζώα τα οποία τα ταίζουν.Χωρίς να είμαι σίγουρος νομίζω πως πολλά θα τα κατάφερναν να επιβιώσουν.
Νομίζω αυτό δεν δείχνει τίποτα. Οι γάτες κυνηγούν και γιά παιχνίδι, χωρίς απαραίτητα να τρώνε τη λεία τους. Όμως η επιβίωση δεν αφορά μόνο την εύρεση τροφής, αλλά και την ικανότητα εύρεσης ασφαλούς καταφυγίου-φωλιάς, την αναγνώριση των εχθρών, κ.α. Αυτά, τα ζώα μπορούν και τα επιτυγχάνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, σε διαφορετικό βαθμό το κάθε άτομο, κι αυτό είναι το κριτήριο αν τελικά θα επιβιώσουν. Στο αλλοιωμένο από ανθρώπινες δραστηριότητες πως θα το κάνουν; Πέρα απ' το προφανές των πόλεων, τα χωριά δεν είναι παρθένα φύση, αλλά γεμάτα από ανθρώπινη παρέμβαση.
Διαβασα αρκετές φορές ότι τα ζώντανα νιώθουν πόνο και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πονάνε κάποια είδη για να ξέρουμε αν μπορούμε να τα φάμε.Και κατάληγουμε καταλήγετε στο ότι έστω και μία στο εκατομμύριο να πονάνε δεν θα τα τρώγαμε.
Κάποιοι δεν αναρωτιόνται καθόλου, το ξέρουν.
Με το ίδιο σκεπτικό και μία στο εκατομμυριο να στεναχωριούνται ή μάλλον να μην είναι το σπίτι το μέρος που τους αρμόζει δεν δοκιμάζω να τα αναγκάσω να μείνουν σε κανένα κλειστό χωρο. (ναι εγώ το βλέπω πως βάζοντας τα μέσα στο σπίτι τα αναγκάζουμε να μείνουν).
Αν γιά παράδειγμα τα παρατάμε σ' ένα μπαλκόνι ή μιά αυλή μόνα τους, αν τά "δένουμε" γιά να μη μας πρήζουν, δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Υπάρχει κι άλλου είδους αντιμετώπιση όμως, κι ας σπανίζει.
Εγώ πάντως το ξεκίνησα το θέμα κυρίως για την λέξη ελεύθερα.Δεν γνωρίζω τι είναι και πως ορίζεται αν ορίζεται
Πάντως κάτι μου λέει πως αν κλείσουμε το οποιοδήποτε ζωντανό μέσα σε ένα σπίτι δεν είναι ελευθερο.
Πράγματι, η εναλλακτική όμως είναι να το αμολήσουμε στο τερατώδες περιβάλλον που δημιουργήσαμε εμείς και να το αναγκάσουμε να "ζήσει" μόνο του σε αυτό, το εμφανώς ενάντιο στις προδιαγραφές του ζώου. Ούτε αυτό είναι ελευθερία.