χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ  (Αναγνώστηκε 1940 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tsorts

• New Kid in The Block
  • **
ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
« στις: Σεπτέμβριος 07, 2007, 10:31:12 μμ »
Διάβαζα τώρα το θέμα ιππασία και συμφωνείτε όλοι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώα χωρίς την θέληση τους .και εννοείτε πως συμφωνώ και εγώ στο άγρια και ελεύθερα.

ΤΑ γατιά και  τα σκυλιά όμως(και τα άλλα κατοικιδια);;δεν είναι η φύση τους να είναι άγρια και ελευθερα;;Οταν τα έχεις μεσα στο σπίτι;;.

Γιατί κάποιος που ΄εχει ένα άλογο μέσα στο στάβλο και το βγάζει και βόλτες έξω και το χαιδεύει και το "αγαπάει" μπορεί να ισχυριστεί ότι το άλογο "του" είναι ελεύθερο και χαρούμενο .

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 07, 2007, 10:38:23 μμ »
Αν το ιππεύει, όχι δεν θα είναι χαρούμενο, ούτε το σέβεται....Έκανα χρόνια ιππασία και το θεωρώ τρομερά εγωιστικό το ζώο να πρέπει να σε κουβαλήσει -θέλει δεν θέλει- και να σε πάει όπου θέλεις εσυ, φορώντας τα άβολα εξαρτήματα στο στόμα και τη σέλα στην πλάτη. Φυσικά και δεν μπορεί αν έχει μεγαλώσει σε φάρμα να ζήσει 'άγριο και ελεύθερο', όπως και τα γατιά και τα σκυλιά στις πόλεις δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα γιατί δεν τους έχουμε αφήσει χώρο για ελευθερία. Συνήθως καταλήγουν χαλκομανία. Είναι αφύσικη η γέννησή τους στις πόλεις και δυστυχώς δεν μπορούν να ζήσουν όπως η φύση τους το ορίζει (εκτός αν μένουν κοντά σε δάσος/χωριό και πάει λέγοντας).

Υπάρχει μία λεπτή διαφορά στο πως προστατεύεις ένα ζώο, έχοντας πάντα στο μυαλό ποιό είναι το καλύτερο γι' αυτό -εφόσον έχει βρεθεί στη φροντίδα σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και το πως το εκμεταλλεύεσαι ως ιδιοκτησία. Εκεί νομίζω λύνεται και το ηθικό δίλημμα.

:)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος tsorts

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 07, 2007, 10:40:44 μμ »
Η καλύτερη λύση όμως δεν είναι να το μεταφέρεις στο φυσικό του περιβάλλον;;

Αποσυνδεδεμένος xen(I)os

• Sr. Member
  • # Unbound #
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 10:57:53 πμ »
Όχι.
Πως να επιβιώσει ένα ζώο μόνο του όταν δεν έχει διδαχθεί με ποιούς τρόπους θα το κάνει... ?  Στο "φυσικό περιβάλλον" δεν υπάρχουν ούτε σκουπιδοτενεκέδες γιά αποφάγια, ούτε συμπονετικά χέρια να ταίσουν.
Κυρίως όμως, δεν υπάρχει πλέον "φυσικό περιβάλλον", διότι ασφαλώς δεν εννοούμε να απελευθερώσουμε το γατοσκυλολόι μας στη ζούγκλα του Βόρνεο π.χ., έτσι δεν είναι;  ;)   
Everyday and every night
You can hear their cry
You can see their fright

Αποσυνδεδεμένος tsorts

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 12:26:44 μμ »
Έχω μεγαλώσει σε χωριό και κοντά σε πολλά ελεύθερα ζώα .Και έχω δει πολλές γάτες και σκύλους να μεγαλώνουν από μόνα τους χωρίς γονείς η κάποιον να τους μάθει.Θα μου πεις ήταν κοντά σε σπίτια και ίσως κάποιοι τα ταιζαν η έβρισκαν αποφάγια που πετούσαν ανθρωποι.ΟΚ.Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αν αφεθούν μόνα τους δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν με τίποτα.Σίγουρα κάποια δεν θα τα καταφέρουν. έχω πετύχει πολλές φορές να κυνηγούν ακόμη και ζώα τα οποία τα ταίζουν.Χωρίς να είμαι σίγουρος νομίζω πως πολλά θα τα κατάφερναν να επιβιώσουν.
Αν τώρα πάμε στο θέμα της ευαισθησίας και πούμε ότι δεν θέλουμε να επιβιώσουν όσα είναι πιο τυχερά και τα άλλα τα καημένα να πεθάνουν αλλάζουν τα δεδομένα.

Εγώ πάντως το ξεκίνησα το θέμα κυρίως για την λέξη ελεύθερα.Δεν γνωρίζω τι είναι και πως ορίζεται αν ορίζεται
Πάντως κάτι μου λέει πως αν κλείσουμε το οποιοδήποτε ζωντανό μέσα σε ένα σπίτι δεν είναι ελευθερο.

ΚΑι να το δούμε και κάπως αλλιώς.΄Διαβασα αρκετές φορές ότι τα ζώντανα νιώθουν πόνο και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πονάνε κάποια είδη για να ξέρουμε αν μπορούμε να τα φάμε.Και κατάληγουμε καταλήγετε στο ότι έστω και μία στο εκατομμύριο να πονάνε δεν θα τα τρώγαμε. Με το ίδιο σκεπτικό και μία στο εκατομμυριο να στεναχωριούνται ή μάλλον να μην είναι το σπίτι το μέρος που τους αρμόζει δεν δοκιμάζω να τα αναγκάσω να μείνουν σε κανένα κλειστό χωρο. (ναι εγώ το βλέπω πως βάζοντας τα μέσα στο σπίτι τα αναγκάζουμε να μείνουν).

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 12:30:26 μμ »
τα ζώα αυτά (γάτες σκύλοι αγελάδες κλπ) στο δικό μου μυαλό είναι εξ ορισμού μη-ελεύθερα, διότι η ύπαρξή τους οφείλεται στους ανθρώπους.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος xen(I)os

• Sr. Member
  • # Unbound #
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 12:42:32 μμ »
Έχω μεγαλώσει σε χωριό και κοντά σε πολλά ελεύθερα ζώα .Και έχω δει πολλές γάτες και σκύλους να μεγαλώνουν από μόνα τους χωρίς γονείς η κάποιον να τους μάθει.Θα μου πεις ήταν κοντά σε σπίτια και ίσως κάποιοι τα ταιζαν η έβρισκαν αποφάγια που πετούσαν ανθρωποι

Τι εννοείς tsorts, ότι η εξαίρεση λίγων ορφανών ζώων μπορεί να ληφθεί ως κανόνας; Τα ζώα αυτά μετά από λίγους μήνες διωχνονται από τις μάνες τους ώστε να ζήσουν ανεξάρτητα από αυτές. Μη συγκρίνεις με μας τους ανθρώπους που φτάνουμε 40 χρονών γαιδούρια και παραμένουμε μαμόθρεφτοι..  ;D
Το είπες εξάλλου, πάλι σε περιβάλλον ανθρώπινο ζουν.

Παράθεση
Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αν αφεθούν μόνα τους δεν θα μπορέσουν να επιζήσουν με τίποτα.Σίγουρα κάποια δεν θα τα καταφέρουν. έχω πετύχει πολλές φορές να κυνηγούν ακόμη και ζώα τα οποία τα ταίζουν.Χωρίς να είμαι σίγουρος νομίζω πως πολλά θα τα κατάφερναν να επιβιώσουν.

Νομίζω αυτό δεν δείχνει τίποτα. Οι γάτες κυνηγούν και γιά παιχνίδι, χωρίς απαραίτητα να τρώνε τη λεία τους. Όμως η επιβίωση δεν αφορά μόνο την εύρεση τροφής, αλλά και την ικανότητα εύρεσης ασφαλούς καταφυγίου-φωλιάς, την αναγνώριση των εχθρών, κ.α. Αυτά, τα ζώα μπορούν και τα επιτυγχάνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, σε διαφορετικό βαθμό το κάθε άτομο, κι αυτό είναι το κριτήριο αν τελικά θα επιβιώσουν. Στο αλλοιωμένο από ανθρώπινες δραστηριότητες πως θα το κάνουν; Πέρα απ' το προφανές των πόλεων, τα χωριά δεν είναι παρθένα φύση, αλλά γεμάτα από ανθρώπινη παρέμβαση.

Παράθεση
Διαβασα αρκετές φορές ότι τα ζώντανα νιώθουν πόνο και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πονάνε κάποια είδη για να ξέρουμε αν μπορούμε να τα φάμε.Και κατάληγουμε καταλήγετε στο ότι έστω και μία στο εκατομμύριο να πονάνε δεν θα τα τρώγαμε.

Κάποιοι δεν αναρωτιόνται καθόλου, το ξέρουν.

Παράθεση
Με το ίδιο σκεπτικό και μία στο εκατομμυριο να στεναχωριούνται ή μάλλον να μην είναι το σπίτι το μέρος που τους αρμόζει δεν δοκιμάζω να τα αναγκάσω να μείνουν σε κανένα κλειστό χωρο. (ναι εγώ το βλέπω πως βάζοντας τα μέσα στο σπίτι τα αναγκάζουμε να μείνουν).

Αν γιά παράδειγμα τα παρατάμε σ' ένα μπαλκόνι ή μιά αυλή μόνα τους, αν τά "δένουμε" γιά να μη μας πρήζουν, δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου. Υπάρχει κι άλλου είδους αντιμετώπιση όμως, κι ας σπανίζει.

Παράθεση
Εγώ πάντως το ξεκίνησα το θέμα κυρίως για την λέξη ελεύθερα.Δεν γνωρίζω τι είναι και πως ορίζεται αν ορίζεται
Πάντως κάτι μου λέει πως αν κλείσουμε το οποιοδήποτε ζωντανό μέσα σε ένα σπίτι δεν είναι ελευθερο.

Πράγματι, η εναλλακτική όμως είναι να το αμολήσουμε στο τερατώδες περιβάλλον που δημιουργήσαμε εμείς και να το αναγκάσουμε να "ζήσει" μόνο του σε αυτό, το εμφανώς ενάντιο στις προδιαγραφές του ζώου. Ούτε αυτό είναι ελευθερία.
Everyday and every night
You can hear their cry
You can see their fright

Αποσυνδεδεμένος tsorts

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 04:21:18 μμ »
Μπορώ να κάτσω να βρω αντεπιχειρήματα αλλά νομίζω είναι θεωρίες.Οσο και να παρατηρουμε δεν ξερουμε ποιο ειναι το καλυτερο γι αυτα.Εγω προσωπικα δεν τα αναγκαζω να ζησουν μόνα τους.Δεν τα νιωθω ιδιοκτησια μου και μετα τα αναγκαζω να φύγουν από μενα.Εκεί που γεννιούνται εκεί τα αφήνω χωρίς να ξέρω αν αυτό είναι το ιδανικό.

Αποσυνδεδεμένος xen(I)os

• Sr. Member
  • # Unbound #
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 04:59:39 μμ »
Παράθεση
Μπορώ να κάτσω να βρω αντεπιχειρήματα αλλά νομίζω είναι θεωρίες.Οσο και να παρατηρουμε δεν ξερουμε ποιο ειναι το καλυτερο γι αυτα

Όχι ακριβώς. Δεν είναι θεωρίες γιά ποιό λόγο συρικνώνονται π.χ. οι πληθυσμοί του λύκου και της αρκούδας, αλλά διαπιστωμένη πραγματικότητα.
Όταν δεν μπορούν τα ήδη "άγρια κι ελεύθερα" ζώα να επιβιώσουν στο "φυσικό τους περιβάλλον", τι να λέμε γιά την "απελευθέρωση" γάτων και σκύλων, ζώων εδώ και χιλιάδες χρόνια εξημερωμένων και επιλεκτικά διασταυρωμένων ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες. Αν μιλούσες γιά αγριόγατες και λύκους θα συμφωνούσα (υπό προυποθέσεις)...
Everyday and every night
You can hear their cry
You can see their fright

Αποσυνδεδεμένος tsorts

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 08, 2007, 05:46:14 μμ »
xenios συμφωνώ μαζί σου αλλά θέλω να βλέπω τα πράγματα όχι όπως τα έχουμε καταντήσει αλλά όπως θα ήταν το ιδανικό.Δεν θέλω να λεω- αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο τι να κάνουμε πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το καλύτεςρο από τα χειρότερα-.Θά μου πεις ίσως έχουμε φτάσει σε ένα ακραίο σημείο όπου σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει γυρισμός.Ισως..Ισως και σε όλα.Αλλά και πάλι ίσως..

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής