χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία  (Αναγνώστηκε 68775 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία
« Απάντηση #30 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 09:22:25 πμ »
ο αιματοκρίτης ανεβαίνει με πολλά σταφύλια αλλά γενικότερα με κατανάλωση πολλών  φρούτων και φρέσκων χυμών. Και εγώ κάποτε είχα χαμηλό αιματοκρίτη και τον ανέβασα πίνοντας φυσικό μούστο από σταφύλια και το χειμώνα τρώγοντας πολλά πορτοκάλλια. Τώρα έχω 46-48 και μου είπαν οτι πρέπει να δίνω αίμα συχνά για αποφορτίζεται λίγο και να ανανeώνεται ;)
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος elena116

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #31 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 11:36:43 πμ »
σημερα κλεινω 3 μηνες που αποφασισα να γινω βιγκαν.τους τελευταιους αυτους μηνες τρωω απιστευτα πραγματα: φασολια ,ρεβυθια ,σπανακοριζο ,ρυζι με μανιταρια κτλ.τα περισσοτερα δε θυμαμαι να τα ετρωγα ποτε! ετρωγα σοκολατες ,μπισκοτα ,κρουασαν κ οτι σκουπιδογλυκο πουλανε στα σουπερ μαρκετ κ ελαχιστο φαι.οποτε ειχα μονιμως χαμηλο αιματοκριτη...η διατροφη μου εχει αλλαξει ριζικα αν και οχι τοσο πολυ οσο θα ηθελα γιατι δυσκολευομαι λιγο με τα φρουτα-προτιμω χυμους.αλλα τεσπα νιωθω καλα μεσα μου κ περηφανη για την επιλογη μου οταν ξανακανω εξετασεις σε λιγους μηνες θα στειλω παλι

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #32 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 05:34:24 μμ »
Να τους χιλιάσεις τους μήνες Έλενα! Μην ανησυχείς κι εγώ δεν τρελαίνομαι για φρούτα, μου αρέσουν ορισμένα και υπό ορισμένες συνθήκες αλλά συνηθίζεις κιόλας, μη νομίζεις. Κι εγώ ως χορτοφάγος έτρωγα σκουπιδοφαγητό αλλά ως βίγκαν μαγειρεύω φαγητά που παλαιότερα ούτε καν τα άγγιζα.  :-*
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

• Addicted
« Απάντηση #33 στις: Νοέμβριος 24, 2007, 05:52:36 μμ »
συμφωνώ. τα φρούτα μπροστά στο σκουπιδαριό που είναι τεχνητά νόστιμο φαίνονται άνοστα. αν όμως απέχεις λίγο από τα σκουπίδια ανακαλύπτεις τις υπέροχες γεύσεις των φρούτων ακόμα και αυτών που δεν σου αρέσουν. Εγώ αντιπαθούσα τα μήλα αλλά τελευταία έχω ανακαλύψει χίλιες δυό διαφορετικές γεύσεις σε ξυνόμηλα, μπανανόμηλα, κανονικά και πάει λέγοντας.. :)

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #34 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 01:24:21 πμ »
ο αιματοκρίτης ανεβαίνει με πολλά σταφύλια αλλά γενικότερα με κατανάλωση πολλών  φρούτων και φρέσκων χυμών. Και εγώ κάποτε είχα χαμηλό αιματοκρίτη και τον ανέβασα πίνοντας φυσικό μούστο από σταφύλια και το χειμώνα τρώγοντας πολλά πορτοκάλλια. Τώρα έχω 46-48 και μου είπαν οτι πρέπει να δίνω αίμα συχνά για αποφορτίζεται λίγο και να ανανeώνεται ;)
             Αχ! ψυχ, τι παραπληροφόρηση είναι αυτή που υπάρχει, το ίδιο κι εγώ σαν κρεοφάγος είχα αναιμία και τώρα δεν έχω, ξέρω δε ένα σωρό κρεοφάγους και μάλιστα μια φανατικιά, αναιμικούς......

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #35 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 01:36:15 πμ »
συμφωνώ. τα φρούτα μπροστά στο σκουπιδαριό που είναι τεχνητά νόστιμο φαίνονται άνοστα. αν όμως απέχεις λίγο από τα σκουπίδια ανακαλύπτεις τις υπέροχες γεύσεις των φρούτων ακόμα και αυτών που δεν σου αρέσουν. Εγώ αντιπαθούσα τα μήλα αλλά τελευταία έχω ανακαλύψει χίλιες δυό διαφορετικές γεύσεις σε ξυνόμηλα, μπανανόμηλα, κανονικά και πάει λέγοντας.. :)
            Άντε και πάλι συμφωνώ ψυχ, τις ίδιες εμπειρίες έχουμε, είναι θέμα λίγων εβδομάδων εγκράτειας, μετά σε <<ξεκαβαλάει ο διάολος>>, όταν βλέπει σταθερότητα φαίνεται βαριέται,  :D :D :D :D :D :D, και αρχίζεις κι απολαμβάνεις φυσική τροφή μ' ευχαρίστηση και βουλιμία, όση είχες και για τα σκουπίδια.....μόνο το χειμώνα γυρεύει η βουλιμία μου, πιο πολύ τα ζεστά, και αποφεύγω τα φρούτα αν δεν τάχω κι όλας βγάλει απ' το ψυγείο από πριν, αλλά ποιός το θυμάται;
     Πάντως έχω περάσει και κάτι χειμερινούς μήνες ωμοφαγίας, όλα στο μυαλό είναι, αρκεί να θελήσει κανείς να ξεφύγει από την τεμπέλικη στάση ζωής, μετά συνηθίζει, και γω τώρα είμαι στη τεμπέλικη πολύ καιρό, βοηθάει κι η σωματική γυμναστική, από τότε που τη παράτησα, δε λέω να ξεκολλήσω πάλι από χαζομάρες.....

• Addicted
« Απάντηση #36 στις: Νοέμβριος 25, 2007, 08:31:08 πμ »
Ελένη σε καταλαβαίνω. τα ίδια αντιμετωπίζω και εγώ. Τελευταία όμως επικοινωνώ με ένα ζευγάρι από Καναδά που είναι χορτοφάγοι και κατά περιόδους ωμοφάγοι και μου λένε οτι κάνουν 100% ωμοφαγία για μήνες ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο Καναδά. Τα καταφέρνουν μια χαρά και έχουν παρατηρήσει οτι η δραστηριότητά τους και οι αντοχές τους αυξάνονται αντί να πέφτουν. Μάλιστα ο σύζηγος κάνει τρεις δουλειές και είναι προπονητής πολεμικών τεχνών και γυμναστής που διδάσκει τη γυμναστική με αντίσταση του σώματος. Μου λέγανε οτι δεν είναι και τόσο δύσκολο τελικά και οτι στην Ελλάδα είμαστε πολύ ευλογημένοι που έχουμε φρούτα και λαχανικά καθόλη τη διάρκεια του έτους! ;)  κάτι τέτοια ακούω και εμπνέομαι να μην απελπίζομαι και να συνεχίζω τις προσπάθειες. Δεν exei τόσο σημασία η απρόσκοπτη ωμοφαγία όσο η απρόσκοπτη ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για ωμοφαγία. :)

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #37 στις: Ιανουάριος 12, 2008, 12:23:05 μμ »

Μάριελ, μη φοβάσαι, σκέφτεσαι σωστά και δεν έχεις φόβο.....

Να σημειώσω κι εδώ για τις δυνατότητες ίασης από έλλειψη σιδήρου, μέσω μελάσας, κόκκινου σταφυλιού, μαύρης σταφίδας και τσουκνίδας! εκτός όλων των άλλων που γράφουν τα παιδια πιο πάνω......εδώ εγώ 14 χρόνια που δεν πρόσεχα τίποτε απ' όλ' αυτά (γιατί δεν ήξερα), και με περιόδους μεγάλες ωμοφαγικών νηστειών και διαιτών, με κάπνισμα και καφέδες όλη μέρα, δεν πέθανα ακόμη!   ;D ;D ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος antismoke

• Sr. Member
« Απάντηση #38 στις: Ιανουάριος 12, 2008, 01:04:23 μμ »
Παιδιά εγώ ενώ εγώ έχω πάρα πολύ καλό σίδηρο, δεν έχω σχεδόν καθόλου αποθέματα (φεριτίνη)..
Πώς γίνεται αυτό; Σημαίνει ότι έχω αναιμία ή κάτι τέτοιο; Πρέπει να το κοιτάξω;

Fenia, δεν έχω διαβάσει καν τι σου απάντησαν παρακάτω και αν σε κάλυψαν,αλλά θα σου πω τα εξής.
 Ο σίδηρος έχει μια μεταβαλώμενη τιμή αναλόγως της διατροφής που κάνεις. Δηλαδή μετράει την ποσότητα σιδήρου που κυκλοφορεί στο αίμα σου από τις τροφές που έχεις λάβει. Αν έχεις πλακωθεί για 2 ημέρες π.χ. στο σπανάκι και κάνεις εξέταση θα σου βγει υψηλός. Δεν σημαίνει όμως ότι ο οργανισμός σου θα έχει αφομιώσει οπωσδήποτε όλο το ποσοστό του σιδήρου( καλά υπάρχουν και απώλειες, δεν τον απορρωφά όλον) που παίρνεις για διάφορους λόγους.
Η φερριτίνη, σου δείχνει τι αποθέματα υπάρχουν στον οργανισμό σου. Αυτή είναι η πιο σημαντική τιμή για να ξέρεις πως θα κινηθείς και όχι η τιμή του σιδήρου που ζητάνε κάποιοι ιατροί λόγω άγνοιας, επειδή έτσι πιστεύαν παλιά. Τα πράγματα αλλάζουν στην ιατρική και κάποιοι δυστυχώς ή δεν θέλουν να προσαρμοστούν ή είναι παντελώς άσχετοι από τη βιοχημεία του οργανισμού.
Επίσης πρέπει να μετριέται η σιδηροδεσμευτική ικανότητα σιδήρου ( γράφεται TIBC) και η οποία δείχνει αν ο οργανισμός έχει για κάποιο λόγο πρόβλημα να δεσμέυσει και αφομιώσει την ποσότητα σιδήρου που του δίνεις.

Κάτι σημαντικό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι: πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 ώρες διαφορά ανάμεσα στη λήψη ασβεστίου και σιδήρου γιατί το ασβέστιο αναστέλλει την απορόφηση του τελευταίου ( σιδήρου).
Επίσης οι γυναίκες με την απώλεια αίματος κάθε μήνα, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο και πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους.

Ακόμη, η βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και μια φτωχή διατροφή από τροφές με βιταμίνη C ( ειδικά σε λαχάνικα σκουρόχρωμα), ή το κάπνισμα που καταστρέφει τη βιταμίνη C, έχουν επιπτώσεις στην τιμή της φερριτίνης-στην ποσότητα δηλαδή σιδήρου που έχει αποθηκευτεί στον οργανισμό σας.

Δυστυχώς κι έγώ όταν έκανα χορτοφαγική διατροφή αντιμετώπισα πρόβλημα με τη φερριτίνη μου πιθανά γιατί δεν πρόσεξα κάποια πράγματα.
Θα σας πω όμως και κάτι που μπορεί να μην το δεχτείτε, αλλά ισχύει βιοχημικώς στον οργανισμό.
Η ποσότητα σιδήρου που υπάρχει στο κρέας είναι πιο απορροφήσιμη από ότι είναι στα λαχανικά ή σε άλλες μορφές.Δεν λέω ότι το κρέας περιέχει πιο πολύ σίδηρο, αλλά ότι από τα λαχανικά δεν αφομιώνεται η ίδια ποσότητα που αφομιώνεται από την αντίστοιχη ποσότητα κρέατος. Υπάρχει δηλαδή διαφορά τεράστια ανάμεσα σε 100γρ κρέατος και σε 100γρ λαχανικών.Πρέπει κάποιος να φάει πολαπλάσια ποσότητα φυτικής διατροφής ή άλλης για να φτάσει την απορροφισημότητα του κρέατος.
Κι επειδή δεν γίνονται σωστοί συνδιασμοί στη διατροφή μας ή δεν τρώει κάποιος μεγαλύτερη ποσότητα, γι'αυτό συνήθως στη χορτοφαγική διατροφή πέφτει η τιμή της φερριτίνης, κάτι που είχα πάθει κι εγώ.
Ένας άντρας χορτοφάγος δεν έχει συνήθως αυτά τα προβλήματα, όσο μια γυναίκα λόγω του κύκλου της που παίζει τεράστιο ρόλο καθώς και άλλοι παράγοντες.

Να μην γράψω άλλα και σας κουράζω, ότι άλλο θέλετε το συζητάμε.
Φένια αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι άλλο για τις εξετάσεις, στείλε μου μύνημα.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #39 στις: Ιανουάριος 12, 2008, 01:16:50 μμ »

Προσωπικά έχω ακούσει από εναλλακτικούς πως απορροφάται καλύτερα ο φυτικός σίδηρος (;) με τις προυποθέσεις μη λήψης ασβεστίου,κλπ. που λένε...αλλά και (πάλι) για μένα θα πω, πως αν και χορτοφάγος 14 χρόνια πέρσυ που έκανα εξετάσεις και σίδηρος κι αιμοσφαιρίνη και φερητίνη ήταν μια χαρά, τουλάχιστον δεν έδειχναν έλλειψη, αναιμία ή κάτι τέτοιο....πριν, ως κρεοφάγος είχα αναιμία και τώρα όχι, αν και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως έφταιγαν τα έμμηνα.... Τότε αφού το 99% στην Ελλάδα ξεσκίζονται στα κρέατα και τις ζωικές γενικότερα τροφές, για ποιόν τα κάνουν τα συνέδρεια με τις κρεοφαγο-φιλικές ανακοινώσεις οι επιστήμονες και γιατί αυξάνονται συνεχώς οι οστεοπορώσεις στην Ελλάδα; για να θίξουμε και την άλλη παράμετρο της κατανάλωσης ζωικών που υποτίθεται μας σώζουν.....
   Μόνο κρεοφάγους ξέρω γύρω μου κι αυτούς με αναιμία στη πλειοψηφία τους! Τι λέμε τώρα....

• Sr. Member
« Απάντηση #40 στις: Ιανουάριος 12, 2008, 02:09:51 μμ »

Προσωπικά έχω ακούσει από εναλλακτικούς πως απορροφάται καλύτερα ο φυτικός σίδηρος (;) με τις προυποθέσεις μη λήψης ασβεστίου,κλπ. που λένε...αλλά και (πάλι) για μένα θα πω, πως αν και χορτοφάγος 14 χρόνια πέρσυ που έκανα εξετάσεις και σίδηρος κι αιμοσφαιρίνη και φερητίνη ήταν μια χαρά, τουλάχιστον δεν έδειχναν έλλειψη, αναιμία ή κάτι τέτοιο....πριν, ως κρεοφάγος είχα αναιμία και τώρα όχι, αν και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως έφταιγαν τα έμμηνα....

Eλένη μου θα επιμείνω ότι στη βιοχημεία του σώματος ισχύουν αυτά που έγραψα. Και δεν μιλάω αυθαίρετα έτσι για να πω κάτι. Και οι ιατροί και οι εναλλακτικοί λένε και αλήθειες και ασυναρτησίες, πίστεψέ με.
Όσο για το γιατί έχουν αναιμία οι κρεατοφάγοι, θα σου πω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις τι λάθη γίνονται. Οι περισσότεροι που τρώνε κρέας δεν τρώνε μαζί λαχανικά ή ιδίως σαλάτα που περιέχουν βιταμίνη C για να βοηθήσουν να αφομιωθεί ο σίδηρος και επιπλέον τρώνε μαζί και τυρί που το ασβέστιό του, αναστέλλει την απορρόφηση πάλι του σιδήρου.
Δεν θέλω να πω φάτε κρέας για να πάρετε σίδηρο, απλά σας αναφέρω τι γίνεται με τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Είχα και έχω όμως και μια απορία που θα ήθελα να μου τη λύσετε. Καλά οι μεγάλοι μπορούμε να πάρουμε σίδηρο από άλλες μορφές εκτός από το κρέας. Στα μωρά 7-8 μηνών τι θα τα δώσουμε για να πάρουν σίδηρο που τρώει τα πάντα αλεσμένα;

• Sr. Member
« Απάντηση #41 στις: Ιανουάριος 27, 2008, 04:49:57 μμ »

Προσωπικά έχω ακούσει από εναλλακτικούς πως απορροφάται καλύτερα ο φυτικός σίδηρος (;) με τις προυποθέσεις μη λήψης ασβεστίου,κλπ. που λένε...αλλά και (πάλι) για μένα θα πω, πως αν και χορτοφάγος 14 χρόνια πέρσυ που έκανα εξετάσεις και σίδηρος κι αιμοσφαιρίνη και φερητίνη ήταν μια χαρά, τουλάχιστον δεν έδειχναν έλλειψη, αναιμία ή κάτι τέτοιο....πριν, ως κρεοφάγος είχα αναιμία και τώρα όχι, αν και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως έφταιγαν τα έμμηνα.... Τότε αφού το 99% στην Ελλάδα ξεσκίζονται στα κρέατα και τις ζωικές γενικότερα τροφές, για ποιόν τα κάνουν τα συνέδρεια με τις κρεοφαγο-φιλικές ανακοινώσεις οι επιστήμονες και γιατί αυξάνονται συνεχώς οι οστεοπορώσεις στην Ελλάδα; για να θίξουμε και την άλλη παράμετρο της κατανάλωσης ζωικών που υποτίθεται μας σώζουν.....
   Μόνο κρεοφάγους ξέρω γύρω μου κι αυτούς με αναιμία στη πλειοψηφία τους! Τι λέμε τώρα....

Ελένη, αυτά που έγραψα παραπάνω για τη μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, επιβεβαιώνονται και από την ΕΝΩΣΗ ΒΙΓΚΑΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Γράφει στο σίδηρο:

Συμπεράσματα
Οι vegans λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου από τη διατροφή τους. Αν και ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα όπως ο ζωικός, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στη χορτοφαγική δίαιτα βοηθά την απορρόφηση.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #42 στις: Ιανουάριος 28, 2008, 01:20:46 πμ »
    Ελα όμως τώρα στο θέμα που έθιξες! Με τα μωρά τα χορτοφάγα στον κόσμο, γιατί δεν είναι μόνο ο Δυτικός, τι γίνεται; Κατά τη γνώμη μου πάντα, η βίγγαν σοσάιτυ, είναι πολύ φοβισμένη ν' αναλλάβει ευθύνες περί διατροφής κι έχει δίκιο, δεν θα βγάλει το φίδι απ' την τρύπα αν αρρωστήσει ακόμα και γι άγνωστο λόγο κάποιος! Αν βρεθούν κάποιοι τρελοί και τα ρίξουν στον βιγγανισμό;
    Προσωπικά ξέρω παιδάκια μεγαλωμένα με χορτοφαγία, ή βιγγανισμό και είναι πιο ψηλά από μένα και πιο ροδαλά, υγιή...κάποια έτρωγαν κάπου κάπου ψάρι, κάποια ούτε γαλακτοκομικά!
    Η βίγγαν σοσιάιτυ, δεν συνυπολογίζει τον φιλοσοφικο-θρησκευτικό-συμπαντικο-νομικό παράγοντα, στον οποίον μας μυεί ο Πυθαγόρας, ο Ασκληπιός, ο Ιπποκράτης, οι Εσσαίοι, κι άλλοι θρησκευόμενοι φιλόσοφοι που πίστευαν και πιστεύουν πως με το να εφαρμόζεις τους νόμους του Σύμπαντος για τον άνθρωπο, όπως η αβλάβεια, προστατεύεσαι περισσότερο.....δεν είπαμε να μη λαβαίνουμε κανένα μέτρο, όπως για τη Β12, αλλά τώρα λίγη αναιμία μπορεί να σημαίνει και μακροζωία, όπως έχω διαβάσει, κάνω λάθος;
    Για του λόγου το αληθές, διαβάστε τα συμπεράσματα του Καφάτου στην έρευνά του στο Αγ. Όρος, θέμα ΝΗΣΤΕΙΑ Η ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΔΙΑΙΤΑ:

Απόσπασμα: <<Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Αντώνης Καφάτος μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών καθ' όλη της διάρκεια της Σαρακοστής. Παρά τις αρχικές υποθέσεις για διατροφικές ανεπάρκειες λόγω της συνεχούς νηστείας, τα αποτελέσματα έδειξαν ακριβώς το αντίθετο.>>

Προσωπικά πείθομαι πως το <<ου φονεύσεις>> είναι θέσφατο...... ;)

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #43 στις: Ιανουάριος 28, 2008, 09:27:51 πμ »

Ελένη, αυτά που έγραψα παραπάνω για τη μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το κρέας, επιβεβαιώνονται και από την ΕΝΩΣΗ ΒΙΓΚΑΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Γράφει στο σίδηρο:

Συμπεράσματα
Οι vegans λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου από τη διατροφή τους. Αν και ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα όπως ο ζωικός, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στη χορτοφαγική δίαιτα βοηθά την απορρόφηση.

Tελικά όμως ο φυτικός όταν κάνεις σωστή διατροφή απορροφάται πιο εύκολα από ό,τι ο ζωικός (ειδικά αν ως κρεοφάγος κανείς τρέφεται με πολλά σκουπίδια) ;)

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #44 στις: Ιανουάριος 28, 2008, 09:32:23 πμ »
Τα βρέφη λαμβάνουν το σίδηρο και όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά αρχικά από το γάλα της μητέρας τους ή από τις ειδικές φόρμουλες (σε περίπτωση που ο θηλασμός δεν είναι εφικτός) και κατόπιν από μία ισορροπημένη βίγκαν δίαιτα, χωρίς κανένα πρόβλημα.  :) Το επιβεβαιώνει ο αριθμός των υγιών παιδιών που μεγαλώνουν με συμπόνοια προς τα ζώα και φυσική υγεία από τη διατροφή για την οποία προοριζόμαστε  ;) και επιστημονικές οργανώσεις που το έχουν μελετήσει. Η Βίγκαν διατροφή είναι ασφαλής όταν γίνεται σωστά για όλες τις ηλικίες, περιλαμβανομένων βρεφών και εγκύων.

( Η ιστοσελίδα της vegan society δεν είναι ολοκληρωμένη. Έπονται περισσότερες πληροφορίες. )

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact