χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία  (Αναγνώστηκε 68003 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
Απ: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία
« Απάντηση #15 στις: Μάιος 14, 2007, 05:17:02 μμ »
     Kαι εγώ ξέρω κρεοφάγους που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου για αναιμία και εγώ με τη Μελάσσα, έχω στα μέσα φυσιολογικά. Οι γιατροί γενικά είναι σκοταδιστές και κολλημμένοι με αυτά που τους έμαθαν στο πανεπιστήμιο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν ερευνά τίποτε, εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.
     Και μένα οι γιατροί με τρομοκρατούν, με κοροιδεύουν για τις ευαισθησίες μου, μη έχοντας συνείδηση ως φαίνεται, για ό,τιδήποτε ακόμα και τριχόπτωση, οπότε τις προάλλες ξέχασε κάποιος γιατρός τι μου είχε πεί πρόσφατα για τις ζωικές πρωτείνες που ευνοούν την τριχοφυία και μου ομολόγησε πως η γυναίκα του βάζει κάποιο παρασκεύασμα για την τριχόπτωση που έχει!
     Έχει και γέλιο αυτή η ιστορία!

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 06, 2007, 01:35:25 πμ »
Βικυ,συγνωμη που εχω χαθει,αλλα εδω και εναμιση μηνα δεν εχω adsl και η συνδεση μου ειναι εξαιρετικα αργη... :(στα μεσα του μηνα θα ξανακανω εξετασεις αιματος και θα σας πω τ'αποτελεσματα.ελπιζω μονο αυτη τη φορα να μην ειναι παλι τοσο πεσμενος ο σιδηρος ::)

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 06, 2007, 01:59:08 πμ »
Ναι, κι εγώ ελπίζω να πάνε καλά οι εξετάσεις σου Μαριέλ, αλλά και να είναι πάλι χαμηλές, θα βρεις τη λύση.
Εγώ εδω και μερικές μέρες δεν έχω την κανονική μου σύνδεση στο σπίτι μου (κλεμμένη απο απροστάτευτο ασύρματο του γείτονα).
Δεν ξέρω τι έγινε; Φύγανε;;; Και τώρα έχω μια άλλη (κλεμμένη, ασύρματη) που διακόπτεται συχνά  :'(
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 06, 2007, 02:42:52 πμ »
Βικυ,συγνωμη που εχω χαθει,αλλα εδω και εναμιση μηνα δεν εχω adsl και η συνδεση μου ειναι εξαιρετικα αργη... :(στα μεσα του μηνα θα ξανακανω εξετασεις αιματος και θα σας πω τ'αποτελεσματα.ελπιζω μονο αυτη τη φορα να μην ειναι παλι τοσο πεσμενος ο σιδηρος ::)

Εύχομαι να πάνε όλα καλά Μάριελ! Θα περιμένουμε νέα. Και περαστικά για την αργή σύνδεση.  :P
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 19, 2007, 03:25:05 πμ »
μολις πηρα τα αποτελεσματα των εξετασεων μου και ο σιδηρος μου ειναι 146 :o παιρνω βεβαια μια αμπουλα σιδηρου τις ημερες της περιοδου,αλλα τον προηγουμενο μηνα ειχα παρει μονο τρεις(το αμελησα ::))και ηδη εχει περασει σχεδον ενας μηνας απο τοτε που τις ηπια.εγω πιστευω οτι τα σπανακι,τα παστελια απο αναποφλοιωτο σουσαμι και οι πορτοκαλαδες εκαναν τη δουλεια τους καλα :Pη φερριτινη μου ομως ειναι μεσα στα ορια αλλα κοντα στα κατωτερα.το κατωτερο οριο ειναι 10 κι εγω εχω 12.αν θυμαμαι ομως καλα ειχα διαβασει καπου οτι ο φυτικος σιδηρος δεν αποθηκευεται οπως ο ζωικος.θελω να ρωτησω ομως αν μπορω να σταματησω τωρα το συμπληρωμα.αποκλειεται να ηταν πολυ χαμηλος ο σιδηρος π.χ. 40 και με 3 μερες που πηρα το συμπληρωμα να μου ανεβηκε τοσο.εξαλλου εγω το συμπληρωμα το παιρνω απλα για να μη χανω σιδηρο,για να διατηρειται αυτος που ηδη υπαρχει στον οργανισμο.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #20 στις: Ιούνιος 19, 2007, 04:29:32 πμ »
Μπράβο Μάριελ  :D
Χαίρομαι που σου βγήκαν εντάξει οι εξετάσεις σου. Φαίνεται ο οργανισμός σου είσαι λίγο ευαίσθητος όσο αφορά το σίδηρο και πρέπει να προσέχεις...όλοι μας θα έχουμε κάποια αχιλλέως πτέρνα. Για να καταλάβεις, εγώ έχω τρία χρόνια να κάνω εξετάσεις και τότε δεν πρόσεχα σχεδόν καθόλου τι έτρωγα (ήμουν χορτοφάγος με γαλακτοκομικά και αυγά αλλά όχι συχνά), και όμως η φερριτήνη βγήκε μια χαρά !  :P
Τρως τις τροφές που έχουν πολύ σίδηρο (π.χ. φακές, σπανάκι, μελάσσα, σουσάμι) σε συνδιασμό με άλλες που περιέχουν Βιτ.C (π.χ. ντομάτες, ή ωμά φρούτα μαζί με το φαγητό); ή αυτό εννοούσες όταν ανάφερες την πορτοκαλάδα; Γιατί έτσι απορροφάται καλύτερα ο φυτικός σίδηρος.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #21 στις: Ιούνιος 19, 2007, 10:45:15 πμ »

Παιδιά, Μariel, πήγα σε άλλον γιατρό, γιατί του ΙΚΑ με ρώτησε αν έχω στίγμα και ψιλιάστικα και μου λέει πού είναι το πρόβλημα; Είσαι πολύ καλά και σίδηρος και φερητίνη και αιμοσφαίρια και αιμοσφαιρίνη, δεν υπάρχει αναιμία!
     Δεν έχω πάρει κανένα συμπλήρωμα 14 χρόνια το μόνο που πήρα ήταν μελάσσα κάνα δίμηνο και κάνα βάζο ταχίνι για άλλο λόγο, για ασβέστιο, γιατί έκοψα αυτό που μου δώσαν στο ΙΚΑ προληπτικά για την εμμηνόπαυση επειδή άκουσα γυναίκα να κάνει πέτρα στα νεφρά από το ίδιο χημικό! Η αδελφή μου, κρεοφάγος, έχει αναιμία και μια, επί καθημερινής βάσεως επίσης κρεοφάγος, γνωστή μου, έχει αναιμία και παίρνουν και σίδηρο, κλπ.
      Κατά την άποψή μου η ζωοφαγία είναι ενάντια στους νόμους της φύσης και του Θεού όπως θέλετε εκφράστε το, είναι αμαρτία και δεν μπορεί η φύση, ο Θεός να την ανταμοίβει με καλύτερη απορρόφηση του ζωικού σιδήρου αυτά είναι παραμύθια από τα συνηθισμένα των συμβατικών γιατρών, αλλιώς, πώς εγώ, το ίδιο άτομο, να έχω αναιμία ως κρεοφάγος και μάλιστα δεν μου παίρναν αίμα γι αυτό και τώρα να είμαι κανονική σε όλα;
     Δεν λέω να μην προσέχετε την διατροφή σας και να μην κάνετε εξετάσεις, αλλά ψάξτε σε άλλους παράγοντες την τυχόν αναιμία, όχι στην χορτοφαγία, δεν έχω τέτοια στοιχεία εγώ πάντως!

Αποσυνδεδεμένος Φενια Veggie

• Sr. Member
  • Όλα τα έμψυχα έχουν ίσο δικαίωμα στη ζωή.
    • hi5
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 19, 2007, 11:40:07 πμ »
Παιδιά εγώ ενώ εγώ έχω πάρα πολύ καλό σίδηρο, δεν έχω σχεδόν καθόλου αποθέματα (φεριτίνη)..
Πώς γίνεται αυτό; Σημαίνει ότι έχω αναιμία ή κάτι τέτοιο; Πρέπει να το κοιτάξω;

Τροποποίηση: (http://vegan.thisblueplanet.net/forum/index.php?topic=95.90)
Εδώ είχα γράψει τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου:
ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ.......................:16                                                                    10-160
ΣΙΔΗΡΟΣ..........................:159                                                                  37-145!!

Στην πρώτη στήλη είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου και στη δεύτερη τα φυσιολογικά επίπεδα.
Χορτοφαγια, η καλη μου φιλη=)

�

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 19, 2007, 05:11:46 μμ »
Ελένη, είπες για το στίγμα θαλασσαιμίας. Έχω εγώ και αυτό που γίνεται κάθε φορά με τις εξετάσεις σιδήρου είναι ότι βγαίνουν χαμηλές για τα επίπεδα της αιμογλοβίνης, και επίσης, περίεργα σχηματισμένα αιμόσφαιρα...Αλλά, η φερριτίνη βγαίνει μια χαρά.
Δεν ξέρω αν ισχύει σε όλους αλλά οφείλεται να προσέξετε αν σας κάνουν μονο εξετάσεις για αιμογλοβίνη, μπορεί να σας πούνε ότι έχετε αναιμία ενώ δεν έχετε, και να σας συστήσουν συμπληρώματα που μπορεί να σας βλάψουν (κυρίως την καρδιά)! Γι'αυτό, πάντα να κάνετε εξετάσεις φερριτίνης και φυσικά να ξέρετε αν έχετε το <<στίγμα>> και να το πείτε στο γιατρό.

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #24 στις: Ιούνιος 20, 2007, 01:27:34 πμ »
εξετασεις για στιγμα εχω κανει πριν πολλα χρονια και δεν εχω.

fidaki,ναι,εδω και αρκετο καιρο προσπαθω να τρωω οσα περισσοτερα τροφιμα γινεται που ξερω οτι περιεχουν σιδηρο σε αρκετα μεγαλη ποσοτητα.και πορτοκαλαδα για τη βιταμινη C.

φερριτινη ποτε δεν ειχα υψηλη,αλλα τωρα επεσε λιγο ακομα γιατι ο φυτικος σιδηρος δεν αποθηκευεται τοσο πολυ οσο ο ζωικος(Φενια,ισως γι'αυτο και σ'εσενα ειναι χαμηλη).

απο αιματοκριτη παντως ειμαι μια χαρα,εχω 40,5 :P.κι η αιμοσφαιρινη μου ειναι καλη.

Αποσυνδεδεμένος Φενια Veggie

• Sr. Member
  • Όλα τα έμψυχα έχουν ίσο δικαίωμα στη ζωή.
    • hi5
« Απάντηση #25 στις: Ιούνιος 20, 2007, 11:47:15 πμ »
φερριτινη ποτε δεν ειχα υψηλη,αλλα τωρα επεσε λιγο ακομα γιατι ο φυτικος σιδηρος δεν αποθηκευεται τοσο πολυ οσο ο ζωικος(Φενια,ισως γι'αυτο και σ'εσενα ειναι χαμηλη).

Α οκ. Τώρα το είδα κιόλας που ξαναδιάβασα το προηγούμενο μήνυμά σου. Μάλλον αυτό θα είναι. Δεν πειράζει και τόσο όμως,ε; Θέλω να πω, δε χρειάζεται να πάρω κάτι αφού ούτως ή άλλως έχω καλό σίδηρο, έτσι;
Χορτοφαγια, η καλη μου φιλη=)

�

Αποσυνδεδεμένος falafel punk

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #26 στις: Ιούνιος 25, 2007, 11:25:43 μμ »
αν και ενοιωθα απόλυτα καλά έκανα εξετάσεις και ο σίδηρος και η φερριτίνη βγήκαν πολύ πιο χαμηλά από το κανονικό. Δεν το περίμενα με τίποτα.
γενικά προσέχω τι τρώω και προβληματίστηκα με τα αποτελέσματα αυτά.
 Δεν θελω να πάρω συμπληρώματα.  >:(
Chaos is not entropy, Chaos is not death, Chaos is not a commodity. Chaos is continual creation.
Chaos never died.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
« Απάντηση #27 στις: Ιούνιος 26, 2007, 12:17:40 πμ »
Falafel Punk,

Δες παρακάτω απόσπασμα από:

Position of the American Dietetic Association (ADA) and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. ADA reports 748 / June 2003 Volume 103 Number 6.

για το το πλήρες κείμενο (για να δεις και τις αναφορές) κοίτα εδώ.

άλλα χρήσιμα links
Journal of the American Dietetic Association [έχει search engine]
nutrition data
Canadian Journal of Dietetic Practice and Research (Official Journal of Dieticians of Canada) [έχει και αυτό search engine]

Iron
Plant foods contain only nonheme iron, which is more sensitive
than heme iron to both inhibitors and enhancers of iron absorption.
Inhibitors of iron absorption include phytate; calcium;
teas, including some herb teas; coffee; cocoa; some spices; and
fiber (40). Vitamin C and other organic acids found in fruits and
vegetables can enhance iron absorption and can help to reduce
effects of phytate (41-43). Studies show that iron absorption
would be significantly reduced if a diet were to be high in inhibitors
and low in enhancers. Recommended iron intakes for
vegetarians are 1.8 times those of nonvegetarians because of
lower bioavailability of iron from a vegetarian diet (44).
The main inhibitor of iron absorption in vegetarian diets is
phytate. Because iron intake increases as phytate intake increases,
effects on iron status are somewhat less than might be
expected. Fiber appears to have a minor effect on iron absorption
(45,46). Vitamin C, consumed at the same time as the iron
source, can help to reduce the inhibitory effects of phytate
(42,43), and some research links high vitamin C intake to improved
iron status (47,48). The same is true for organic acids in
fruits and vegetables (41). The higher intakes of vitamin C and
of vegetables and fruits by vegetarians can favorably impact
iron absorption (2). Some food preparation techniques such as
soaking and sprouting beans, grains, and seeds can hydrolyze
phytate (49-51) and may improve iron absorption (42,51,52).
Leavening of breads hydrolyzes phytate and enhances iron absorption
(49-51,53,54). Other fermentation processes, such as
those used to make soy foods like miso and tempeh, may also
make iron more available (55), although not all research supports
this. Whereas many studies of iron absorption have been
short term, there is evidence that adaptation to low intakes
takes place over the longer term and involves both increased
absorption and decreased losses (56,57). It is likely that iron
needs will depend on the make up of the overall diet and be
significantly lower for some vegetarians than for others.
Studies typically show iron intake by vegans to be higher
than that of lacto-ovo-vegetarians and of nonvegetarians, and
most studies show iron intake by lacto-ovo-vegetarians to be
higher than that of nonvegetarians (29). Iron sources are
shown in the Table. Incidence of iron deficiency anemia among
vegetarians is similar to that of nonvegetarians (29,31,58). Although
vegetarian adults have lower iron stores than nonvegetarians,
their serum ferritin levels are usually within the normal
range (58-62).

Παλιότερα είχα ψάξει στο PubMed (το οποίο έχει περιλήψεις από όλες τις ερευνητικές εργασίες σε biomedical sciences) και είχα βρει 2-3 papers για την απορρόφηση του σιδήρου, αλλά δυστυχώς δεν τα κράτησα. Αφού σε ενδιαφέρει μπορείς να κάνεις μία έρευνα για iron και εκεί.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δεινομάχη
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος falafel punk

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #28 στις: Ιούνιος 26, 2007, 12:28:04 πμ »
ευχαριστω δεινομαχη!
Chaos is not entropy, Chaos is not death, Chaos is not a commodity. Chaos is continual creation.
Chaos never died.

Αποσυνδεδεμένος elena116

• Θαμώνας
« Απάντηση #29 στις: Νοέμβριος 23, 2007, 10:28:26 μμ »
σιδηρος=49,3                                37-145
φερριτινη=20                                 20-352
αιματοκρίτης=33,1                         37-47
(ο αιματοκριτης παρεμεινε σε χαμηλα επιπεδα αλλα ειναι νωρις ακομη.επισης ο σιδηρος επειδη εχω στιγμα δεν ειναι ενδεικτικος της υγειας μου-βγαινει ανεβασμενος κατι τετοιο.απο τον αιματοκριτη δηλαδη βλεπω αν εχω ελλειψη)

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής