Καλημέρα σας! Δεν είμαι χορτοφάγος πολύ καιρό τα ζωικά τα έχω κόψει εδώ και 2 μήνες και προχτές πήρα τις ΄πρώτες εξετάσεις αίματος. Μου βρήκαν χαμηλά ερυθρά,αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτη. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν είχα ποτέ θέμα με το σίδηρο και τον αιματοκρίτη. Από την άλλη δεν θέλω με τίποτα να ακούσω ότι πρέπει να ξαναρχίσω το κρέας. Το έχω αποβάλλει και από τη διατροφή μου και από το μυαλό μου. Ίσως δεν έκανα σωστούς συνδυασμούς τροφών τι να πω... Σας έχει τύχει και τι με συμβουλεύετε να κάνω για να πάρω τα πάνω μου;;; 
Μάρθα, όπως είπε και η Incognito, δύσκολο να οφείλονται τα αποτελέσματά σου αποκλειστικά και μόνο στη διατροφή των 2 τελευταίων μηνών. Πάντως, το κρέας σίγουρα δεν είναι απαραίτητο για μία ισορροπημένη διατροφή.
Το βασικότερο που έχω να σου προτείνω είναι να επανεκτιμήσεις τη διατροφή που κάνεις με το να κρατάς ημερολόγιο με το τι τρώς συνήθως, σε ποιές ποσότητες και τη διατροφική αξία τους. Σ'αυτό θα σε βοηθήσουν πολύ δωρεάν εργαλεία όπως το
Fitday ή και το
SparkPeople. Ετσι θα δεις πού υπολείπεται η διατροφή σου και τι αλλαγές θα χρειαστεί να κάνεις.
Είχα ποστάρει παλιότερα κάποιες σχετικές συμβουλές για αύξηση του σιδήρου
εδώ και τις παραθέτω και παρακάτω:
Τώρα, όσον αφορά το σίδηρο, δεν είναι δύσκολο να προσαρμόσεις τη διατροφή σου για να λαμβάνεις περισσότερο σίδηρο. Βασικά πράγματα να έχεις υπόψη σου είναι ότι δυσχεραίνουν την απορρόφηση σιδήρου τροφές όπως τσάι και καφές, συνήθειες όπως το κάπνισμα και επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών μαζί με πηγές σιδήρου. Επίσης χρειάζεσαι βιταμίνη C σε αρκετές ποσότητες ώστε να μπορέσει ο οργανισμός σου να απορροφήσει το σίδηρο.
Προτείνω 3 κύριες τακτικές:
1. Αύξηση της βιταμίνης C σε όλα σου τα γεύματα. Προτίμησε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φάε φρεσκοκομμένες σαλάτες μαζι με τα κυρίως γεύματά σου, δώσε έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε C, όπως ακτινίδια, πιπεριές, μαϊντανό, λεμόνι. Έχε υπόψη σου πως πρέπει να φας βιταμίνη C μαζί με την πηγή σιδήρου στο ίδιο γεύμα.
2. Αντικατάσταση των τροφών που τρως με αντίστοιχες πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Η πρόταση της Λίλης για τις πλήρεις τροφές και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική, και η κατανάλωση τέτοιων τροφών θα σε βοηθήσει όντως και με το ζάχαρο του αίματος. Οπότε, ψωμί ολικής (καλύτερα φρέσκο από φούρνο), καστανό ρύζι, ή ακόμα καλύτερα αντικάστησε το ρύζι με κινόα ή κεχρί (υπάρχουν σε βιολογικά καταστήματα και ντελικατέσεν), κόψε τα επεξεργασμένα φαγητά τύπου κρακεράκια, μπισκότα, κρουασάν, και προτίμησε φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, κράκερ βρώμης (oatcakes). Δώσε προσοχή στο πρωϊνό σου: φάε αρκετή ποσότητα, με έμφαση σε φρούτα ή φρέσκους χυμούς, βρώμη ή μούσλι, ψωμί ολικής, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς.
3. Προσπάθησε να εισάγεις νέες τροφές πιο πλούσιες σε σίδηρο. Μία καλή πρόταση είναι η μελάσσα, ή το πετιμέζι. Εμένα μ'αρέσει μία κουταλιά μελάσσας σε μία κούπα ζεστό φυτικό γάλα (μην προτιμήσεις αγελαδινό, για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω), πάντα μαζί με μία πηγή βιταμίνης C. Πολλά αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε C, ειδικά τα σύκα και οι σταφίδες. Και τα δύο ιδανικά για πρωινό και σνακ. Μπορείς και να τα προσθέσεις σε φρουτοσαλάτες. Πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι ενδείκνυνται, κυρίως κάσιους, κολοκυθόσποροι και σουσάμι (όχι ότι οι άλλοι δεν έχουν σίδηρο, αναφέρω τις πλουσιότερες πηγές). Προσπάθησε να τρως από μία χούφτα καθημερινά - επίσης το ταχίνι είναι ιδανικό, και για γλυκό. Υπενθυμίζω πάλι για τη βιταμίνη C - φάε και ένα φρούτο ή λίγη πιπεριά μαζί. Φυσικά, τα κυρίως γευματά σου καλό θα ήταν να περιέχουν καλές πηγές σιδήρου, όπως φακές, φασόλια, σπανάκι, άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα, κινόα, κλπ. Τα φασόλια και οι φακές μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, ώστε να τρως κάτι διαφορετικό κάθε μέρα.
Προτείνω αντί να επικεντρωθείς σε σκευάσματα βιταμινών, να επικεντρωθείς πρωτίστως στη βελτίωση της διατροφής σου (και του άγχους, θα πρόσθετα). Είναι βασικό να αναπτύξεις σωστές διατροφικές συνήθειες, που θα σε βοηθήσουν πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο. Αν ψάχνεις για κάποιο συμπλήρωμα για να σε βοηθήσει αρχικά με το σίδηρο, έχω να προτείνω το Floradix. Το έχω δει στα περισσότερα φαρμακεία, είναι φυτικό, σε υγρή μορφή και βοηθάει με το σίδηρο με πιο ήπιο τρόπο από ότι οι αμπούλες σιδήρου (που προκαλούν δυσκοιλιότητα). Περιέχει και βιταμίνη C και άλλες μαζί, οπότε εγγυάται και καλύτερη απορρόφηση. Link.
Είναι μία καλή ευκαιρία να κοιτάξεις τι τρως σε καθημερινή βάση και ενδεχομένως να εισάγεις κάποια νέα τρόφιμα και συνήθειες. Θα επιμείνω στο τελευταίο, μιας και θεωρώ βασικής σημασίας το να καλλιεργούμε και να έχουμε σωστές διατροφικές συνήθειες. Πολύ συχνά, προβλήματα όπως έλλειψη σιδήρου (εκτός και αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι δυσαπορρόφησης) μπορούν να διορθωθούν με μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Ελπίζω να γίνει έτσι και στην περίπτωσή σου.