Αμάρανθος ...ή αλλιως λεγεται και ασβεστόσπορος επειδή είναι πλούσιος σε ασβέστιο και σίδηρο.
Ο αμαρανθος αποτελεί και εξαιρετική πηγη πρωτεϊνης φυτικής προέλευσης και μαλιστα ασυνύθιστα
ολοκληρωμένη μια και στις περισσότερες αλλες φυτικές προελεύσεις πρέπει να συνδιαστούν
ποικιλίες απο φυτά για να δωσουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα των πρωτεϊνων.
Οστωσο το κρίμα ειναι πως αν και ο Αμάρανθος ειναι πλουσιος σε ασβέστιο, η σχετικά υψηλή
περιεκτικότητά του σε Οξαλικό οξύ, εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Ειναι ο ίδιος
λόγος που πρέπει να τον αποφεύγουν άτομα με προβλήματα νεφρών ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Nutritional value
Amaranth greens, also called Chinese spinach, hinn choy or yin tsoi (Simplified Chinese: 苋菜; pinyin: xiàncài), callaloo, thotakura (telugu) , tampala, or quelite, are a common leaf vegetable throughout the tropics and in many warm temperate regions. It is very popular in Andhra Pradesh. They are a very good source of vitamins including vitamin A, vitamin B6, vitamin C, riboflavin, and folate, and dietary minerals including calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, zinc, copper, and manganese. Because of its valuable nutrition, some farmers grow amaranth today. However their moderately high content of oxalic acid inhibits the absorption of calcium, and also means that they should be avoided or eaten in moderation by people with kidney disorders, gout, or rheumatoid arthritis.[citation needed] Reheating cooked amaranth greens is often discouraged, particularly for consumption by small children, as the nitrates in the leaves can be converted to nitrites, similarly to spinach.[citation needed]
Amaranth seeds, like buckwheat and quinoa, contain protein that is unusually complete for plant sources [3]. Most plants do not contain a complete set of amino acids, and thus different sources of protein must be used.
πηγή : Εγκυκλοπαίδεια Wikipedia
Link : http://en.wikipedia.org/wiki/Amaranth#Nutritional_value