χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία  (Αναγνώστηκε 68776 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία
« στις: Φεβρουάριος 06, 2007, 10:49:23 μμ »
Ξεκινάω αυτό το θέμα γιατί πιστεύω οτί υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση αυτή τη στιγμή στο κόσμο, πάνω στο ότι κάποιος που πάσχει από σιδηροπενική αναιμία, ότι χειρότερο μπορεί να κάνει στον εαυτό του, είναι να γίνει χορτοφάγος. Μπορώ εγώ ο ίδιος να διαβεβαιώσω, οτι πρόκειται για μεγάάάάάάάάάάλο μύθο.

Είμαι περίπου 10 μήνες vegan, 5,5 χρόνια χορτοφάγος και ετών 23,5 πλεόν. Τρία χρόνια πρίν, έκανα εξετάσεις αιμάτος, και είχα κάνει και για σίδηρο, γιατί άκουγα διάφορα, δε ήξερα και πολλά τότε, και τρόμαξα λιγάκι... Τα αποτελέσματα... Οι κανονικές ποσότητες Fe στον οργανισμό, είναι 75-150 (δε θυμάμαι τη μονάδα μέτρησης). Εγώ λοιπόν, είχα 200!!!

Κρίμα που δε κράτησα τα αποτελέσματα, ήταν τρανταχτό στοιχείο!!! Θυμάμαι ακόμα τη φάτσα της κοπέλας που ήταν στο εργαστήριο να μου λέει: "Δεν είναι δυνατόν!!! Δε το εχω ξαναδεί αυτό!!! Τρεις φορές εξέτασα το δείγμα και βγαίνει συνέχεια το ίδιο!!! Καλά, τι τρώς παιδί μου?!?!"

Πληροφοριακά, έπινα πολύ ribena τότε και νομίζω ότι φταίει αυτό, αν και η συσκευασία δε λέει τίποτα για περιεκτικότητα σε σίδηρο. Μετά βέβαια, έμαθα πως΄η Glasosmithkline (η εταιρια του ribena) χρηματοδοτεί πειράματα σε ζώα και το έστειλα στο καλό και το ribena...  :)

Αυτά!!!
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Σιδηροπενική αναιμία & χορτοφαγία
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 10, 2007, 10:14:17 μμ »
Πολύ περίεργο αυτό το περιστατικό. Το ribena δεν είναι απλώς χυμός από κάποια μούρα; Πάντως το πολύ σίδηρο βλάπτει την καρδιά. Καλά που το σταμάτησες να το πίνεις σε μεγάλη ποσότητα.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 15, 2007, 11:44:11 πμ »
    Παιδιά, πέρσυ είχα σίδηρο λίγο πιό κάτω από το κανονικό και φέτος έμαθα για τη Μελάσσα, ένα προΪόν που παράγεται από τη διαδικασία επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου για να φτιάξουν ζάχαρη. Πήρα λοιπόν 3 μήνες, 2 κουταλάκια του γλυκού φουσκωτά, Μελάσσα σε γάλα με καφέ στην αρχή και όταν τα έκοψα, σε πράσσινο τσάι ή φασκόμηλο, ή τίλιο, ή χαμομήλι. Μοιάζει με πετιμέζι λίγο, και το βάζεις αντί για ζάχαρη, και συνηθίζεται εύκολα στη γεύση. Αποτέλεσμα ήταν, παρ΄όλο που λένε οτι το γάλα, η καφείνη και η τανίνες που έχουν τα παραπάνω ροφήματα, {εκτός από το χαμομήλι νομίζω}, δεν επιτρέπουν στον σίδηρο να αφομοιωθεί, στις φετινές εξετάσεις μου, να έχει ανεβεί ο σίδηρος στο μέσον του φυσιολογικού, δεν θυμάμαι ακριβώς τις τιμές! Και οι αποθήκες σιδήρου, σε άριστη κατάσταση! Να τη συστήνετε ανεπιφύλακτα, γιατί έχει και άλλα ωφέλιμα μέταλλα, σε όσους έχουν πρόβλημα με τον σίδηρο.

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 19, 2007, 11:34:11 πμ »
εγω παντως ενω ειχα κανονικο σιδηρο(78)πηρα σημερα τις εξετασεις αιματος που ειχα κανει και μου'χει πεσει κατακορυφα ο σιδηρος στο 26(με κατωτατο οριο το 45...)ενω επαιρνα και βιταμινες και προσεχα να τρωω τροφες πλουσιες σε σιδηρο.οι γονεις μου φυσικα φωναζουν οτι φταιει η χορτοφαγια(η μητερα μου δεν ηταν αντιθετη με την αποφαση μου,απλα φοβοταν ακριβως αυτο επειδη και παλιοτερα ειχα προβλημα με το σιδηρο κι ειχα παρει για μεγαλο χρονικο διαστημα χαπακια).θα ξανακανω την εξεταση βεβαια για να σιγουρευτω οτι δεν ειναι λαθος.αυτο που με προβληματιζει ομως ειναι οτι ειναι δυνατον μετα απο 1,5 μονο μηνα να μου εχει πεσει τοσο??

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 19, 2007, 11:41:39 πμ »
Τι να σου πω Mariel δεν έχω ιδέα...
Κοίταξέ το πάντως για συμπλήρωμα διατροφής φυτικό...
δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το σίδηρο :-\
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 19, 2007, 12:42:42 μμ »
εγω παντως ενω ειχα κανονικο σιδηρο(78)πηρα σημερα τις εξετασεις αιματος που ειχα κανει και μου'χει πεσει κατακορυφα ο σιδηρος στο 26(με κατωτατο οριο το 45...)ενω επαιρνα και βιταμινες και προσεχα να τρωω τροφες πλουσιες σε σιδηρο.οι γονεις μου φυσικα φωναζουν οτι φταιει η χορτοφαγια(η μητερα μου δεν ηταν αντιθετη με την αποφαση μου,απλα φοβοταν ακριβως αυτο επειδη και παλιοτερα ειχα προβλημα με το σιδηρο κι ειχα παρει για μεγαλο χρονικο διαστημα χαπακια).θα ξανακανω την εξεταση βεβαια για να σιγουρευτω οτι δεν ειναι λαθος.αυτο που με προβληματιζει ομως ειναι οτι ειναι δυνατον μετα απο 1,5 μονο μηνα να μου εχει πεσει τοσο??

Mariel, kata pasa pithanotita ftaiei o syndiasmos trofwn pou kaneis. Kapoies trofes, anasteloun thn afomoiwsh twn stoixeiwn kai twn 8reptikwn systatikwn allwn trofwn, otan katanalwnontai mazi. Den eimai eidikos gia na sou pw perissotera, alla rikse mia matia sto net, pisteuw tha vreis xrisimes plirofories.

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 19, 2007, 12:52:33 μμ »
Έχει δίκιο ο v3g4n...Βρήκα αυτό online ---

Θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις, όπως τα κρεμμύδια, το μαρούλι, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, η φρυγανιά, το ψωμί και οι ξηροί καρποί. Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C, που αυξάνει την απορρόφηση Σιδήρου και να αποφύγουμε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν ή αμέσως μετά τα γεύματα, γιατί εμποδίζουν την απορρόφησή του από τις τροφές. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές αλλά και από τα συμπληρώματα σε μορφή χαπιού. Την απορρόφηση σιδήρου εμποδίζει η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών & ο κρόκος αυγού.

www.medlook.net

θα προσπαθήσω να βρω και άλλες πληροφορίες....

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 19, 2007, 12:59:50 μμ »
ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!παιρνω συμπληρωμα βιταμινων και πινω και χυμους(πορτοκαλι-σανγκουινι).καφε/τσαι δεν πινω ποτε και γαλακτοκομικα και αυγα δεν τρωω σχεδον καθολου  :-\

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 19, 2007, 03:05:12 μμ »
Mariel, ελπίζω να διορθωθεί το πρόβλημα (πρώτα εύχομαι να έγινε κάποιο λάθος στα εργαστήρια)...Μήπως άλλαξαν κάποιες καταστάσεις, τον τελευταίο 1,5 μήνα; π.χ. μήπως ξεκίνησες να γυμνάζεσαι βαρειά ή κάτι σχετικό... Και να ζητήσεις να σου μετρήσουν και τις αποθήκες σιδήρου (φερριτίνη). Πάντως, ό,τι και να είναι, καλά που το πρόλαβες και μπορείς να ανταποκριθείς. Δεν φταίει η χορτοφαγία. Απλά πρέπει να προσέχουμε, ειδικά τα πρώτα χρόνια οποιασδήποτε καινούργιας διατροφής, για να προσαρμοστεί το σώμα (και το μυαλό) μας.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

ΕΛΕΝΗ

• Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 19, 2007, 06:18:58 μμ »
      Δοκίμασε και τη Μελάσσα Mariel, και το πετιμέζι ακόμα έχει σίδηρο. Επίσης, τα φασόλια τα κόκκινα που βάζουν στα Μεξικάνικα φαγητά που μπορείς να τα βρείς στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Αποσυνδεδεμένος Mariel

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 20, 2007, 01:41:09 πμ »
Οχι,δεν αλλαξε κατι.ξεκινησα παλι τη γυμναστικη,αλλα μολις την προηγουμενη εβδομαδα,οποτε δε νομιζω να εχει επηρεασει απο αυτο(βεβαια ο χαμηλος σιδηρος σε συνδυασμο με την υπερβολικα χαμηλη πιεση με κανει ερειπιο,το ξερω γιατι ειχα το ιδιο προβλημα για πολλα χρονια παλιοτερα,και μετα με τα χαπακια μου ειχε σταθεροποιηθει,αλλα τωρα παλι τα ιδια).θα κανω σε πρωτη φαση παλι την εξεταση(δυστυχως σε 2 βδομαδες γιατι σημερα αδιαθετησα)να βεβαιωθω οτι οντως μου εχει πεσει τοσο.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 20, 2007, 04:28:35 πμ »
Mariel, rikse mia matia sto  Υγεία και Διατροφή > Πρωτεϊνες - Σίδηρο - Ασβέστιο > ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΡΟΦΩΝ. Exei kanei ena poly xrisimo post o Xristos.
An mathw tipota kainourio panw sto thema tha se enimerwsw. Pisteuw pantws oti me ligh ypomonh ola tha pane ok.  ;)

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 08, 2007, 12:24:27 μμ »
Mariel  τι έγινε τελικά με τις εξετάσεις; Τις ξαναέκανες;                      

Αποσυνδεδεμένος mogli

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 08, 2007, 12:37:35 μμ »
Mariel, δεν είμαι ιδικός ..άλλα θα σου πω αυτά που νομίζω και έχω καταλαβει από τον ευατό μου.
κατ' αρχήν πολύ σίδηρο έχει το σουσάμι (κατα προτίμηση από βραδύς στο νερό.) γενικά όσο πιο ακατέργαστα τόσο το καλύτερο. ακόμη τα πράσινα φύλλα σπανάκι, μαρούλι , μαϊντανός κ. α. έχουν σίδηρο το παντζάρι και γενικά όλες οι ρίζες. όταν αυτές τις τροφές τις τρως ωμές παίρνεις ταυτόχρονα και τις απαραίτητες βιταμίνες( με το βράσιμο χάνετε η C.. καλύτερα στον ατμό και χαμηλή θερμοκρασία) αλλά κατά την γνώμη μου είναι σημαντικό να τρως αρκετά ωμά.. επίσης νομίζω δεν ειναι και οτί καλυτερο τα συμπληρώματα ( οπως και να το κανείς είναι αλλιώς από το  φυτό. η φύση δίνει φρούτα καρπούς και λαχανικά. φυσικα χωρις χημικό λιπασμα γιατι και το λιπασμα είναι σαν το συμπλήρωμα) .
δεν είμαι γιατρός και αύτα είναι απλός προσωπική μου εκτίμηση και με βάση με αυτά που λέει μια γιατρός..

Αποσυνδεδεμένος thalia

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 14, 2007, 03:27:33 μμ »
Μιλούσα με μια γνωστή μου χθες στο τηλέφωνο...
και κατά κάποιο τρόπο με "έκραζε" για το ότι δεν τρώω κρέας κτλ κτλ...
και μου είπε το κορυφαίο, ότι κάποια στιγμή που αυτή είχε κάνει εξετάσεις
και είχε χαμηλό σίδηρο, ο γιατρός της της είπε...
ότι ο σίδηρος που λαμβάνει ο οργανισμός από φυτικές τροφές
δεν απορροφάτε από τον οργανισμό και αποβάλλεται κατ'ευθείαν!!!!
μόνο αν αυτός προέρχεται από ζωικές τροφές μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό!!!
τι άλλο θ'ακούσουμε?
και να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη που είχε χαμηλό σίδηρο
είναι κρεατοφάγος μέχρι αηδίας...

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής