χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Παράγουν λίπασμα από τα σκουπίδια δέντρων  (Αναγνώστηκε 1862 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Παράγουν λίπασμα από τα σκουπίδια δέντρων
« στις: Αύγουστος 27, 2007, 03:42:06 πμ »
ΤΟΥ ΜΑΝ. ΚΟΚΟΛΑΚΗ

Πιλοτική μονάδα για μαζική παραγωγή βιολογικού λιπάσματος από τα φυτικά σκουπίδια, υπολείμματα καλλιεργειών και κλαδιά δέντρων λειτουργεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα, στο Ηράκλειο, το ΤΕΙ Κρήτης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΤΕΙ, για τη μοναδική στην Ελλάδα μονάδα μαζικής παραγωγής λιπάσματος από κλαδιά και κορμούς δέντρων, βασισμένη στην πρωτοποριακή μέθοδο της κομποστοποίησης, η οποία συνεχώς κερδίζει έδαφος στο νησί.

Η πιλοτική μονάδα επεξεργάζεται και κομποστοποιεί χιλιάδες κυβικά ξύλου του Δήμου Ηρακλείου. Στη συνέχεια το παραγόμενο φυσικό βιολογικό λίπασμα δίδεται στον δήμο για τη λίπανση των χιλιάδων καλλωπιστικών δέντρων και φυτών που διαθέτει στην πόλη και στα προάστια.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της μονάδας, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» οι ερευνητές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, είναι εντυπωσιακά. Επόμενος στόχος είναι να λειτουργήσουν μόνιμες μονάδες σε συνεταιρισμούς ή αγροτικούς δήμους του νησιού.

Η πιλοτική μονάδα λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο και βασίζεται στη χρήση μηχανισμού ειδικών κομποστοποιητών, διαδικασία παρόμοια με αυτή της κομποστοποίησης φυτικών αποβλήτων, φύλλων φυτών ή λαχανικών που είναι ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Βιοχημικός έλεγχος
Η αξιοποίηση από τους αγρότες και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του άχρηστου ξύλου κρίνεται αναγκαία σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι για να υπάρξει επιτυχία στη διαδικασία των παραγόμενων κόμποστ, φυσικής κοπριάς, επιβάλλεται να γίνεται βιοχημικός έλεγχος, καθώς μπορεί να κριθεί απαραίτητη η πρόσμειξή του με πρώτες ύλες.

«Βασική προϋπόθεση επιτυχίας της κομποστοποίησης και εξασφάλισης υψηλής ποιότητας κόμποστ αποτελεί ο καθορισμός της αναλογίας πρόσμειξης των διατιθέμενων πρώτων υλών με βάση την περιεκτικότητά τους σε άζωτο», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η «ψυχή» της πιλοτικής ομάδας, ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βασίλης Μανιός.

Ο ίδιος τονίζει ότι η διάρκεια της ταχείας φάσης της κομποστοποίησης είναι γύρω στους δύο μήνες και η ωρίμανση του κόμποστ άλλους τόσους.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Περιγράφοντας τις υπαίθριες υποδομές και τον εξοπλισμό της πιλοτικής μονάδας, ο καθηγητής του ΤΕΙ τις χαρακτήρισε απλές και εύχρηστες για τις οποίες απαιτείται: Μια πίστα από τσιμέντο ή άσφαλτο ανάλογη με την ποσότητα των υλικών, οικοπεδική έκταση για συγκέντρωση των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος, ένα υπόστεγο στέγασης του μηχανολογικού εξοπλισμού, θρυμματιστής κλαδοκάθαρων, ένας μικρός φορτωτής για τις απαραίτητες εργασίες και ένα κόσκινο ραφιναρίσματος του τελικού προϊόντος.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Οπως διευκρινίζει ο κ. Μανιός, για να χρησιμοποιηθεί το τελικό κόμποστ θα πρέπει να ελεγχθεί η φυτοτοξικότητά του, το ΡΗ και η ηλεκτρική αγωγιμότητα του EC. Η ποσότητα του κόμποστ που προστίθεται σε κάθε καλλιέργεια εξαρτάται από το είδος της και από την ποιότητα του ίδιου και του εδάφους.

Αναφερόμενος στην πιλοτική μονάδα του ΤΕΙ ο καθηγητής δηλώνει ότι τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά και η εμπειρία μεγάλη, ενώ πέρα από τον Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν επαφές και συζητήσεις για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν μόνιμες εγκαταστάσεις στην αγροτική ενδοχώρα της Κρήτης από συνεταιρισμούς, δήμους ή ακόμα και από μεμονωμένες αγροτικές οικογένειες.

«Με την επεξεργασία και κομποστοποίηση των άχρηστων κλαδιών και όλων των φυτικών αποβλήτων πετυχαίνουμε παράλληλα να περιορίσουμε τον όγκο των χωματερών και ταυτόχρονα παράγουμε βιολογικό λίπασμα», λέει ο κ. Μανιός.

Η ταυτισμένη με τη φύση και τον περιβάλλον κομποστοποίηση αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μανιό, σημαντική διαδικασία για παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Βασική προϋπόθεση για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων αποτελεί η αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καλλιέργειες με ειδικά σκευάσματα οργανοχημικής βάσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5516&subid=2&pubid=128337
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής