Η συνταγή αυτή αποτελεί δική μου παραλλαγή του
Red Dragon Pie από το Eighth Day vegetarian cafe στο Manchester. Κανονικά η συνταγή περιλαμβάνει σάλτσα ντομάτας, αλλά επειδή έχω μία ευαισθησία στις ντομάτες, χρησιμοποίησα σάλτσα κόκκινης πιπεριάς.
Υλικά:2 φλυτζάνι μαγειρεμένα φασόλια aduki (χρειάζονται περίπου 50 λεπτά/1 ώρα βράσιμο με μούλιασμα από βραδύς)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε κομμάτια
1 φλυτζάνι καρότα, σε κυβάκια
1 ή 2 κόκκινες ή πορτοκαλί πιπεριές, κομμένες σε φέτες (julienne) ή σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 1/2 -2 φλυτζάνια σάλτσα κόκκινης πιπεριάς (ή ντοματοπελτέ)
1/2 κιλό πατάτες, βρασμένες
Ελαιόλαδο
Ταμάρι
Θυμάρι
Ρίγανη
Πάπρικα (προαιρετική)
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:Προετοιμάζουμε τις πατάτες ως εξής: τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και μετά τις κάνουμε πουρέ με το ειδικό εργαλείο ή μ'ένα πηρούνι. Αλατίζουμε ελαφρώς. Αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο ή/και ελάχιστο γάλα σόγιας. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ ρευστός, μόνο να απλώνεται πιο εύκολα. Το βάζουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, για άλλα 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη σάλτσα, μία ιδέα ταμάρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με περισσότερο αλάτι/μπαχαρικά. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό (όχι παραπάνω!) και μετά αδειάζουμε μέσα σ'ένα πυρέξ ή κεραμεικό σκεύος κατάλληλο για ψήσιμο στο φούρνο. Καλύπτουμε το μείγμα με τον πουρέ πατάτας. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.