χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Vegan Vindaloo  (Αναγνώστηκε 1035 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tolis

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 2
Vegan Vindaloo
« στις: Σεπτέμβριος 02, 2013, 09:45:10 μμ »
Γειά σας! Είπα να μοιραστώ και εγώ μια συνταγή μαζί σας, για τους λάτρεις του τσίλι  devil
Είναι το κλασικό Vindaloo, σε χορτοφαγική έκδοση, που έφτιαξα πρίν λίγο καιρό σε κρεοφάγους και ξετρελάθηκαν!
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυθεντική η συνταγή ή αν ένας Ινδός θα μου την έφερνε στο κεφάλι, αλλα αξίζει τον κόπο.
Προσοχή γιατί καίει πολύ, αλλά αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε το τσίλι, ή να βγάλετε τους σπόρους του.

Υλικά

 Για την πάστα:

1 κσ σπόροι μουστάρδας
4-5 κακουλέ
3-4 δαφνόφυλλα
1 κγ γαρύφαλο
1 κσ κόλλιανδρο σκόνη
1 κγ κύμινο
1 κγ turmeric
κόκκινο τσίλι σκόνη όσο αντέχετε.
1 κγ methi
1 κγ κανελλα
1 κσ λιωμένο σκόρδο
1 κσ τριμμένο τζίντζερ
3-4 πράσινα τσίλι
αλατοπίπερο
1 κσ ξύδι

1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλη ντομάτα
και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας όπως κουνουπίδι, καρότα, μανιτάρια, αρακάς, φασολάκια, πιπεριές και ακόμα και τόφου, seitan, δεν υπάρχουν περιορισμοί.
1 πρέζα ασαφοετίδα (hing)
Κόλλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο.

Παρασκευή

Όσο ετοιμάζετε την πάστα, ξεφλουδίστε τις πατάτες, κόψτε τις σε καρεδάκια και βάλτε τις να βράσουν, χωρίς να λοιώσουν όμως.

Η πάστα λογικά γίνεται και σε μούλτι αλλά εγώ προτιμώ να την κάνω σε γουδί.
Τρίβετε με στο γούδι τους σπόρους μουστάρδας, την δάφνη, το κακουλέ και το γαρύφαλλο μέχρι να γινουν σκονη. Προσθέστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μετά το τσίλι ψιλοκομμένο και λοιώστε το όσο γίνεται. Τέλος βάλτε το σκόρδο, το τζίντζερ και το ξύδι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει σαν πάστα.
Η πάστα διατηρείται στο ψυγείο για μια δύο μέρες, αλλά μπορείτε να κάνετε και μεγάλη ποσότητα και να τη βάλετε στην κατάψυξη.

Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα γουόκ, και ρίχνετε την ασαφοετίδα . Αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει ασαφοετίδα, μην ανησυχείτε, μόλις πέσει στο λάδι σταματάει να μυρίζει έτσι  :D Η ασαφοετίδα ή hing είναι ένα Ινδικό μπαχαρικό που το φέρνει και το μπαχάρ. Έχει πολύ έντονη μυρωδιά όταν είναι ωμό, και αν δεν είναι αεροστεγώς κλεισμένο μπορεί να κάνει το ντουλάπι σας και ότι έχει μέσα να μυρίζει σαν το Ταζ Μαχαλ, αλλά μόλις πέσει στο λάδι δίνει ένα ελαφρύ άρωμα κρεμμυδιού και πράσσου.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε στο λάδι να τσιγαριστεί. Μόλις πάρει χρώμα, ρίξτε την πάστα και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά. Ρίξτε την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και προσθεστε λίγο νερό και αφήστε να βράσει λιγο για να λοιώσει η ντομάτα. Μόλις γίνει λίγο σαν σάλτσα ρίξτε τα λαχανικά, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε και αφήστε να βράσουν. Λίγο πρίν γίνει, βάλτε και τις βρασμένες πατάτες και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν εντελως. Αν το φαγητό στεγνώνει ή αρπάζει ρίξτε λίγο νερό. Τέλος προσθέστε τον φρέσκο κόλλιανδρο, ανακατέψτε και σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι.

Από τα υλικά τα περισσότερα υπάρχουν στο μπαχάρ, και φρέσκο κόλλιανδρο, methi και τσίλι, μπορείτε να βρείτε στα Ασιατικα παντοπωλεία στη Μενάνδρου.

Ελπίζω να σας αρέσει.

Αποσυνδεδεμένος Viky

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 487
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Vegan Vindaloo
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 02, 2013, 09:58:59 μμ »
 thumbsup

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Vegan Vindaloo
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 03, 2013, 12:00:10 πμ »
Εβδιαφέρον.  thank you

Αποσυνδεδεμένος VeganMama

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 357
  • http://veganmama.gr
    • VeganMama
Απ: Vegan Vindaloo
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 03, 2013, 11:15:34 πμ »
φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! τρελλαινομαι για ινδικη κουζινα! οταν ειχα παει ινδια δυο εβδομαδες ειχα βαλει 5 κιλα! έτρωγα μέχρι σκασμού!

θα το βαλω στα "προσεχώς"!  ευχαριστούμε!

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής