χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Βασιλόπιτα  (Αναγνώστηκε 2662 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Βασιλόπιτα
« στις: Δεκέμβριος 27, 2008, 10:41:07 μμ »
Υλικά

3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα σογιόγαλα χλιαρό
2 κουταλιές φυτική μαργαρίνη λιωμένη
1/3 κούπα φυτικό βούτυρο
1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 μικρή μπανάνα
λίγη κανέλλα
μισή κούπα γλυκό του κουταλιού της επιλογής σας (χωρίς το σιρόπι)
1/2 κούπα αμύγδαλα ψιλοκομένα

Εκτέλεση

Σε ένα μπώλ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μισή κούπα ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Στο κέντρο ρίχνετε το χλιαρό σογιόγαλα, τη λιωμένη μαργαρίνη και την μπανάνα (αφού την έχετε λιώσει).
Ζυμώνετε σιγά σιγά ώστε να γίνει η ζύμη απαλή. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Παράλληλα σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το γλυκό της επιλογής σας, τα αμύγδαλα και ρίχνετε και λίγη κανέλλα

Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγετε 3 χοντρά φύλλα. Σε ένα μακρόστενο σκεύος απλώστε το ένα φύλλο, αλείψτε το με το βούτυρο και ρίξτε το μείγμα με το γλυκό της επιλογής σας.
Βάλτε το δεύτερο φύλλο και επαναλάβετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο βούτυρο και το μείγμα της γέμισης.
Καλύψτε με το τρίτο φύλλο. Κόψτε παράλληλα ράβδους τη ζύμη και στριφογυρίστε τα όπως φτιάχνετε στριφτή σπανακόπιτα...
Αλείψτε με λίγο βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι κι αρχίστε να τοποθετείτε κυκλικά τα στριφτά κομμάτια της ζύμης που έχετε φτιάξει.
Σκεπάστε το ταψάκι κι αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά. Αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με λίγο λιωμένο βούτυρο στο οποίο έχετε προσθέσει ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη και γράψτε με άσπρα αμύγδαλα το έτος της χρονιάς που υποδεχόμαστε.Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει η βασιλόπιτα μας.

Προσοχή μην ξεχάσετε να ρίξετε στη ζυμή σας το τυχερό κέρμα  ;D

Έφτιαξα 3 και βγήκαν φανταστικές!!! Θα ποστάρω φωτογραφίες σύντομα  :)

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 28, 2008, 01:38:03 πμ »
θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

Ερωτήσεις:

1. ποια η διαφορά φυτικής μαργαρίνης και φυτικού βουτύρου?
2. αν σιχαίνεται κανείς τα γλυκά κουταλιού μπορεί να τα αντικαταστήσει με apple sauce (βρασμένο μήλο); ή με κάτι άλλο;

thanks!
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 28, 2008, 09:43:27 πμ »
καμία διαφορά αν κι εγώ για τα πασαλείματα χρησιμοποιώ φυτίνη...

το γλυκό το αντικαθιστάς με ότι θέλεις. πέρυσι την είχα φτιάξει με φρέσκα φρούτα και maple syrup

Αποσυνδεδεμένος Franchesca

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1875
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 07, 2011, 02:03:25 πμ »
Σήμερα -όπως και πέρσι- φτιάξαμε και κόψαμε στο στέκι την βίγκαν βασιλόπιτα. Ως ένδειξη σεβασμού στη «διαφορετικότητα» μου.  :*
Πέρσι η πρωτοβουλία ήταν μιας συντρόφισσας για να μου κάνει ὲκπληξη, αλλά φέτος μαζευτήκαμε 2-3 άτομα και την φτιάξαμε όλοι μαζί, οπότε ανεβάζω και την συνταγή. Βγήκε τέλεια!!
Εγώ θα την κάνω και για κέικ για πρωινό! Δεν έμεινε ψίχουλο και ήταν κοινή ομολογία ότι η βίγκαν είναι πολύ πιο νόστιμη από την άλλη!

Υλικά για τη ζύμη
  • 1/2 κιλ. Φαρινάπ
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο φρεσκοστιμμένο χυμό ποτροκάλι
  • 1 κ.γ ξύσμα πορτικαλόφλοδα
  • 1+1/2 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/8 μαχλέπι*
  • 1/8 μαστίχα (κρύσταλλοι)*
  • 1 φλιτζάνι (200ml περίπου) ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ σιμιγδάλι (γεμάτο-γεμάτο!!!)
  • 1 πρέζα αλάτι (μην πάει ο νους σας στο κακό, λίγο με τα δαχτυλάκια εννοώ!  :D)
  • 70gr σταφίδες
  • 150gr καρύδια (σπασμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια)
  • 3 σφινάκια αλκοόλ εσπεριδοειδών (εγώ έβαλα Koum-Kouat, ιδανικά πάει λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι. Ή και κονιάκ που πάει παντού.)
  • 1 βανίλια

Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός.
*Το μαχλέπι και η μαστίχα πρέπει να χτυπηθούν στο γουδί. Για να σπάσουν πιο εύκολα τα χτυπάμε μαζί με λίγη ζάχαρη.

Υλικά για το γλάσο
  • 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1 σφινάκι από το ίδιο αλκοόλ που χρησιμοποιήσαμε για τη ζήμη

Εκτέλεση
Πανεύκολη! Χτυπάω τη ζάχαρη με το λάδι για να λιώσει (εγώ χειροκίνητα σε μπόλ, αλλά μάλλον και σε multi η ίδια φάση είναι), προσθέτω πρώτα τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύω, μετά τα στερεά και ανακατεύω. Όπως προείπα το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός. Αν δεν είναι, έχω κάνει μ@λ@κί@ στη δοσολογία, οπότε παίζω με αλεύρι ή χυμό πορτοκάλι για να το διορθώσω!  nanana
Αλείφω το ταψί με λάδι και πασπαλίζω 1 κ.σ σιμιγδάλι, για να μην κολλήσει η πίτα.
Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 200 για 5 λεπτά. Κατεβάζω στους 180 και ψήνω για 35-45 λεπτά χωρίς αέρα, στη ρύθμιση πάνω-κάτω.
Τσεκάρω αν είναι έτοιμο με τον mainstream τρόπο, χώνοντας το μαχαίρι στην μέση της πίτας. Αν βγεί υγρό θέλει κι άλλο, αν είναι στεγνό είναι οκ η πίτα, έτοιμη.

Το γλάσο το βράζω σε αντικολλητικό τηγάνι. Όλα τα υλικά μαζί, γύρω στα 7 λεπτά, με διαρκές ανακάτεμα, μέχρι να γίνει παχύρρευστο.
Περιμένω να κρυώσει η πίτα και μετά αλείφω το γλάσο από πάνω, για να μη το απορροφήσει.

Πέρσι τον στολισμό (τη χρονιά) τον είχαμε κάνει με φλούδα πορτοκαλιού, φέτος το κάναμε με γλυκό σταφύλι που είχαμε έτοιμο!  :D Πήγαινε-πήγαινε!

~*Σε κάθε κλουβί, σε κάθε φυλακή κρύβεται στα κάγκελα μια ελεύθερη ζωή.*~

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 30, 2012, 11:10:14 μμ »
Πειράζει να την κάνω χωρίς τα σφηνάκια? Δεν έχω...  dunno

Αποσυνδεδεμένος Peace_in_the_world

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1087
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 30, 2012, 11:54:39 μμ »
Πειράζει να την κάνω χωρίς τα σφηνάκια? Δεν έχω...  dunno

Eμείς στις συνταγες που έχουν αλκοόλ, επειδή το αποφευγω λόγω του θηλασμού και της εγκυμοσύνης, βάζουμε ίση ποσοτητα χυμό πορτοκαλιού...
Η αγάπη για όλα τα πλάσματα είναι η πιο ευγενική πτυχή της ανθρώπινης ψυχής...

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Βασιλόπιτα
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 31, 2012, 11:44:59 πμ »
Πειράζει να την κάνω χωρίς τα σφηνάκια? Δεν έχω...  dunno

Eμείς στις συνταγες που έχουν αλκοόλ, επειδή το αποφευγω λόγω του θηλασμού και της εγκυμοσύνης, βάζουμε ίση ποσοτητα χυμό πορτοκαλιού...
thank you

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact