χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Κουνουπίδι στιφάδο  (Αναγνώστηκε 1483 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Κουνουπίδι στιφάδο
« στις: Φεβρουάριος 26, 2008, 07:48:01 μμ »
Υλικά:
2 κουνουπίδια
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλιά δενδρολίβανο
1/2 φλυτζάνι ξύδι (ή λεμόνι)
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε και τα βάζετε ολόκληρα στην κατσαρόλα να καβουρδιστούν με το λάδι. Προσθέτετε τα σκόρδα κομμένα σε δύο μέρη για να ξανθήνουν κι αυτά. Λυώνετε τη ντομάτα σε 2 φλυτζάνια νερό και την προσθέτετε. Ρίχνετε το ξύδι (ή το λεμόνι), τη δάφνη και το δενδρολίβανο και τα αφήνετε να βράσουν 30 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ, καθαρίζετε το κουνουπίδι, το κόβετε σε μέτρια κομμάτια, το πλένετε και το ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει. Το στραγγίζετε και το ρίχνετε στη σάλτσα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, λίγο νερό αν χρειάζεται, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να μνείνει με ελάχιστη σάλτσα.


Y.Γ. είναι αλήθεια, έχω ένα θέμα με το στιφάδο... πριν γίνω χορτοφάγος δεν έτρωγα, τώρα τρώω αρκετά συχνά. Το έχω βάλει πείσμα να συγκεντρώσω όσο περισσότερες συνταγές μπορώ για στιφάδο γιατί βαρέθηκα να ακούω χαζομάρες για τα κουνέλια. Παρ' όλα αυτά αν θεωρείτε πως είναι κουραστικό να βάζω τόσες συνταγές για στιφάδο (γιατί θα μπουν κι άλλες) πείτε το :)
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6820
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 01, 2009, 03:03:52 μμ »
Μια συνταγή για κουνουπίδι στιφάδο που έκανα σήμερα (μέρα γιορτινή!), έλεγε τα κρεμμυδάκια να έχουν πρώτα βράσει ελαφρά, και η ντομάτα (λέει ένα ποτήρι χυμό) να μπει τελευταία. Έτσι ή αλλιώς, είναι ένα θαυμάσιο φαγητό, το φάγαμε με ρύζι μπασμάτι και σαλάτα λαχανο-καρότο και την κάναμε ταράτσα!  beer
Χρόνια πολλά στους vegan όλου του κόσμου!  :)

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1120
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 01, 2009, 05:54:29 μμ »
Ωραία ιδέα!
Χθες μάλιστα σκευτόμουν με τι υλικό θα μπορούσα να κάνω στιφάδα.
Με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 02, 2009, 12:20:56 πμ »
μερικές προτάσεις για στιφάδο: http://xortosyntages.blogspot.com/search/label/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%B4%CE%BF

υ.γ. οι φωτογραφίες δεν μου έχουν πολυπετύχει
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος Άννα

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1023
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 07, 2010, 04:45:05 μμ »
Κουνουπίδι στιφάδο

Το κουνουπίδι συνήθως δεν προκαλεί τα καλύτερα συναισθήματα!
Η παρακάτω συνταγή όμως μοσχοβολάει από το δενδρολίβανο και έτσι η νοστιμιά της
μας κάνει λάτρεις του πιο δύσκολου χειμωνιάτικου λαχανικού.

Για 4-6 μερίδες

1/3 φλυτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
5 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μέτριο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
1 1/2 φλυτζάνι ντοματάκια αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγάλο φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
1 φλυτζάνι νερό
Αλάτι
1/2 φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά πελτέ
1-2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο


1.  Σε μιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο.

2.  Προσθέτουμε το κουνουπίδι. Εν συνεχεία την ντομάτα, την δάφνη, το πιπέρι, το δενδρολίβανο το νερό και αλάτι.
Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

3.  Ρίχνουμε το ξύδι, δοκιμάζουμε γιά αλάτι και πιπέρι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Το σερβίρουμε είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.


Είναι από το βιβλίο 'Χορτομανία', μιά παραλλαγή των παραπάνω συνταγών. Διαφέρει από κάποιες, για το δενδρολίβανο που έχει μέσα, και από κάποιες άλλες, για το κρασί. Γνώμη μου είναι ότι άν χρησιμοποιηθεί καλό λευκό κρασί, παίρνει το φαγητό αυτό μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, εξαιρετική.
Το ξύδι μπαλσάμικο στα περισσότερα καταστήματα, περιέχει μέσα καραμελόχρωμα. Το γνήσιο μπαλσάμικο όχι, και δίνει επίσης μιά άλλη καλύτερη γεύση.
Ακόμα νομίζω ότι γενικά οι συνταγές αυτού του βιβλίου έχουν ένα 'πρόβλημα' με τις μερίδες, δηλ. δεν πιστεύω ότι βγαίνουν 4 καλές μερίδες σ αυτό το φαγητό όπως το δίνει ... και σίγουρα παίρνει δοκιμές στις ποσότητες του δενδρολίβανου, των κρεμμυδιών ή του κρασιού.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 13, 2010, 08:24:33 πμ »
μου αρέσουν τα κουνουπιδάκια   :))

Έφαγα πρόσφατα ένα πολύ ωραίο πιάτο με κουνουπίδι, γλυκοπατάτα και φασόλια γίγαντες σε σάλτσα από κουρκουμά.
Μόλις ξεκουμπιστεί η Άρνηση θα προσπαθήσω να το φτιάξω και θα σας πω.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6820
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Κουνουπίδι στιφάδο
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 13, 2010, 11:01:02 πμ »
Εμείς το φάγαμε το Σάββατο, το μαγείρεψε ο καλός μου, που το κάνει απίθανο!  clap
Επίσης χτες μας έφτιαξε ένα πεντανόστιμο μπριάμ!  yum

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής